Osmanlı mutfağının en güzel armağanı olan baklava bayram sofralarının baş tacı olmayı sürdürüyor. Bayrama az bir zaman kalan misafirlerinize sunabileceğiniz aynı zamanda kendi ellerinizle baklava yapmak istiyorsanız bu tarif tam size göre. Peki, çıtır bir baklavanın sırrı nedir? İşte sizlere en güzel baklavayı yapmanın sırrı:
- Öncelikle hazırladığımız şerbeti kaynattıktan sonra soğuması için kenara ayırıyoruz. Şerbetimiz bir taraftan soğurken çıtır baklavamız için gerekli tarifi sayalım.
- Çıtır baklava hamuru için yapmamız gerekenlerin en başında tüm sıvı malzemeleri yoğurma kabımıza alıyoruz ve karıştırmaya başladıktan sonra kabartma tozu ve ununu ekleyip iyice karıştırmaya başlıyoruz.
- Çıtır baklava hamuru elimize yapışmayacak kıvama gelene kadar karıştırıyoruz. Çıtır baklava hamurunu hazırladıktan sonra 5 parçaya ve daha sonra böldüğümüz 5 parçayı da 10 parçaya bölüyoruz.
BAKLAVA TARİFİ:Hamuru için;2 adet yumurta
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı yoğurt (çok sulu olmayacak)
1 yemek kaşığı sirke
yarım çay kaşığı tuz
4.5 silme su bardağı un
Yarım paket kabartma tozu
İçine serpmek için2.5 su bardağı dövülmüş cevizÜzeri için;125 gram tereyağı
1 çay bardağı zeytinyağıŞerbeti için;3 su bardağı şeker
3 su bardağı su
yarım limon(küçük boy limon)
Bir fiske tuzYAPILIŞI
Öncelikle hamur malzemeleriyle yumuşak bir hamur yoğurun. Hamurunuzu 36 parçaya ayırın.
Her bir bezeyi yuvarlayıp 20 dk dinlendirin. Bezeler 6 gruplar halinde açılacak. 6 bezeyi fincan tabağı büyüklüğünde açıp aralarına 1 tatlı kaşığı nişasta serpin ve üst üste dizin.
Elinizle hafif bastırarak hamuru biraz büyütün. Bu yöntem yufkalar çabuk kaymasın diye yapılıyor. Ardından bir oklava ya da merdane ile hamuru tepsi büyüklüğünde açın ve tepsiye yerleştirin.
12 bezeye de aynı işlemi uygulayın ve ortasına cevizlerden bolca koyun. İsteyen fısıtk da koyabilir.
Diğer 6'lı 3 beze grubunu da açıp üzerine cevizlerden serpiştirin. Hamurunuzu ister baklava dilimi ister kare şeklinde kesin. Eritilmiş tereyağ ve zeytinyağını baklavanın üzerine gezdirin.
Daha sonra önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
Şerbetin yapılışı: Şeker, su, tuz ve limonu tencereye koyup, ocağın altını açın. Şeker eriyene kadar karıştırın. Tuz şekerlenmeyi önlemek için etkili bir yöntem.
İçine limonu kabuklu atmayın. Çeyrek limon suyunu şerbeti ocaktan almadan 10 dk. önce ekleyin. Şerbet tamamen kaynamaya başladıktan sonra, altını kısın, tam 30 dk. kaynatın.
Baklava soğuduktan sonra şerbeti ocakta ılınana kadar bekletin. Daha sonra dökün. En az 4 saat bekledikten sonra çıtır baklavalarınızı misafirlerinize servis edin.
Afiyet olsun...
BAKLAVANIN 3 PÜF NOKTASI:
- Güzel baklava yapabilmenin ilk koşulu şüphesiz unda gizli. Baklava yapmak için kullanacağınız unun, güçlü yapıda baklavalık un olmasına dikkat etmelisiniz. Böylelikle hamurunuz hem pratikçe açılabilecek hem de daha kolay şekle girebilecek.
- Hamurunuzun kolayca yoğrulabilmesi için yumurta, sirke, tuz ve su gibi malzemeleriniz mutlaka ılık olmalı. Ayrıca hamuru yoğurduktan sonra kesinlikle kurutmamalısınız. O nedenle yoğurma işlemi sırasında sık sık ellerinizi ıslatabilirsiniz.
- Baklavanın ara katlarına ekleyeceğiniz nişastanın kalitesi ve miktarı da oldukça iyi ayarlanmalı. Öncelikle buğday ve mısır olarak ayrılan nişasta çeşitleri karşısında kararsız kalabilirsiniz. Gevrek bir baklava tadı alabilmek için kullandığımız nişasta çeşitlerinden olan buğday nişastasını tarifinizde kullanabilirsiniz.