6’lı masada 20 il için kıran kırana yarış: O fermuar tutmayabilir!

6’lı masada 20 il için kıran kırana yarış: O fermuar tutmayabilir!
Yayınlama: 12.04.2023 16:28:57
A+
A-

2018 seçimlerinde bıçak sırtı geçen bazı kritik şehirlerde ‘Artık oy’ ihtimali ortadan kalktığı için CHP ve İYİ Parti, fermuar metodu ile seçime giriyor. Ancak bu formülün tutmama ihtimali de var.

6'lı masada 20 il için kıran kırana yarış: O fermuar tutmayabilir!

2018 seçimlerinde Cumhur İttifakı ile Millet İttifakı arasında bıçak sırtı geçen ve her saat başı bir milletvekilliğinin el değiştirildiği şehirlerde bu seçimlerde de aynı durumun yaşanabileceği belirtiliyor.

Özellikle Adıyaman, Bartın, Çorum, Düzce, Erzincan, Burdur, Isparta, Çanakkale, Yozgat, Muğla, Afyon, Aydın, Hatay, Osmaniye, Elâzığ, Niğde, Aksaray, Nevşehir, Balıkesir ve Erzincan’da birer milletvekilliğinin partiler arasındaki dağılımında sürprizler yaşanabileceği belirtiliyor. 2018 seçimlerinde Afyonkarahisar, Düzce ve Muğla’da AK Parti çok az oy farkla bir milletvekilliği kaçırmıştı. 14 Mayıs seçimlerinde de bu üç ilin partiler arasında benzer bir yarışın yaşanması bekleniyor. Elâzığ’da, MHP daha yüksek oy almasına rağmen, CHP, İyi Parti’den gelen artık oylarla bir milletvekili çıkarmıştı. CHP ve İyi Parti Elâzığ’da bu defa iş birliğine gitmedi ve her parti kendi listesini çıkardı. Ortak liste olmadığı için MHP’nin Elâzığ’dan bu kez milletvekili çıkarması daha yüksek ihtimal olarak görülüyor.

BİR İHTİMAL DAHA VAR

2018 seçimlerinde bıçak sırtı geçen bazı kritik illerde ‘Artık oy’ ihtimali ortadan kalktığı için CHP ve İyi Parti 16 ilde fermuar metodu ile seçime giriyor. Ancak bu formülün tutmama ihtimali de var. Bunun bir örneği 2019 yılındaki yerel seçimlerde Bartın’da yaşandı. İyi Parti, yerel seçimlerde Bartın’da aday çıkarmayıp, CHP’nin adayını destekledi. Ancak, formül tutmadı ve İyi Parti seçmenin MHP’li adaya yöneldiği görüldü ve seçimi MHP adayı kazandı.

Bartın’da 2018 milletvekili seçimlerinde CHP yüzde 25,4, İyi Parti 5,8 oy almıştı. Yerel seçimlerde iki partinin toplamı yüzde 31’in üzerinde olması gerekirken, İyi Parti seçmeni oy vermediği için CHP’li aday yüzde 25,4 oy alarak seçimi kaybetti. MHP’li aday ise AK Parti adayını kıl payı geçerek belediye başkanlığını kazandı. Bartın’da şimdi MHP’nin liste başında belediye başkanlığından istifa ederek milletvekilliğine aday olan Cemal Akın bulunuyor.

CHP ve iyi Parti 14 Mayıs seçimleri için de Bartın’da iş birliği yaptı ve fermuar yöntemi uygulandı. İyi Parti, Bartın’da CHP logosu altında seçime giriyor. İki milletvekillinin bulunduğu Bartın’da 2018 seçimlerinde AK Parti bir, CHP de bir milletvekili çıkarmıştı. CHP bu ilde, İyi Parti’nin de desteğini alarak yine bir milletvekili çıkarmayı hedefliyor. Ancak, MHP’nin aday gösterdiği Cemal Akın’ın hem İyi Parti’den hem de AK Parti seçmenlerinden gelecek oylarla milletvekilliğini kazanması ihtimali yüksek görülüyor.

BÜYÜK YARIŞ BEKLENİYOR

Adıyaman’da da 2018 seçimlerinde CHP yine ittifak oyları ile bir milletvekilliği çıkardı. Dört milletvekili olan Adıyaman’da HDP, CHP’den fazla oy almasında rağmen, CHP, İyi Parti’den gelen artık oylarla milletvekilliği kazandı. Osmaniye’de ise benzer bir durum MHP ile CHP arasında yaşanmıştı. MHP bu ilde, CHP’nin aldığı oyların iki katından fazla oy almasına rağmen, İyi Parti’den CHP’ye gelen artık oylarla bir milletvekilliğini kıl payı kaçırmıştı. CHP ve İyi Parti 14 Mayıs seçimlerine Adıyaman’da ortak liste ile; Osmaniye’de ise ayrı listelerle giriyor. Bu durumda Osmaniye’de bir milletvekilliği konusunda CHP, MHP ve İyi Parti arasında büyük bir yarışın yaşanması bekleniyor.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.