Aksakallar Heyeti Başkanı Yıldırım’dan ortak alfabe mesajı: Hızlandırmamız gerekiyor!

Aksakallar Heyeti Başkanı Yıldırım’dan ortak alfabe mesajı: Hızlandırmamız gerekiyor!
Yayınlama: 23.01.2023 16:25:23
A+
A-

Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallar Heyeti Başkanı Yıldırım, “Aksakallar olarak son dönemde ortak alfabe konusuna özel bir önem sergilemekteyiz. Ortak alfabeye geçiş süreçlerini hızlandırmamız gerektiği kanaatindeyiz.” dedi.

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Aksakallar Heyeti Başkanı Binali Yıldırım, sosyal medya hesabı üzerinden önemli açıklamalarda bulundu.

Binali Yıldırım’ın açıklaması şöyle:

Ahmet Yesevi Üniversitesi ve Türk Devletleri Teşkilatı işbirliğinde düzenlenen “Türk Dünyası ile Birlikte Büyüyen Türkiye” başlıklı Çalıştay’ımızın hayırlara vesile olmasını diliyorum. Kardeşlik bağlarımız, bölgesel ve küresel gelişmeler ile içinde bulunduğumuz zamanın ruhu; kardeş Türk devletleri arasındaki ilişkilerin ivme kazandığı yeni bir konjonktür meydana getirmiştir.

Ülkelerimiz arasındaki ikili ilişkiler ile Teşkilat çatısı altındaki çok taraflı işbirliklerimiz memnuniyet verici ölçüde yükseliş sergilemektedir. Mevcut konjonktürde Türk Devletleri, arasındaki işbirliği potansiyelini göstermiş ve güçlü bir Türk Dünyası’nın, bölgesel ve küresel alanda barış ve istikrar için ne kadar önemli olduğunu teyit etmiştir. Bizim için tek istikamet daha güçlü ve nitelikli bir işbirliğidir.

ORTA KORİDORUN ÖNEMİ

Bölgemizde yaşanan gelişmeler ülkelerimizin üzerinden geçen Orta Koridor’un önemini bir kez daha gözler önüne sermiştir. Rusya-Ukrayna savaşı ve deniz ticaretinde yaşanan konteyner krizi bu durumu daha da belirgin hale getirmiştir.

Maalesef ülkelerimiz arasındaki ikili ticaret hacmimiz gerçek potansiyelimizin çok altında. Dünyayla olan ticaretimizin sadece %5 gibi düşük bir kısmını kendi aramızda yapıyoruz. Bunu ivedilikle arttırmalıyız.

ORTAK SAVUNMA

“Ortak bir Güvenlik Konsepti” ve “Kollektif Mukabele Mekanizması” oluşturulması yolunda fikri çalışmalar Semerkant Zirvesi’nin ardından Teşkilat’ın gündemine alınmıştır. Özellikle de savunma sanayii işbirliğini ihmal etmemeliyiz.

ORTAK ALFABE ÇALIŞMALARI

Aksakallar olarak son dönemde ortak alfabe konusuna özel bir önem sergilemekteyiz. Ortak alfabeye geçiş süreçlerini hızlandırmamız gerektiği kanaatindeyiz.

Ahmet Yesevi Üniversitesi ile Aksakallar Konseyi’nin ortaklaşa yürüttüğü Türk Dünyası 2040 Vizyonu: Bütünleştirici Ortaklık projesi kapsamında hazırlanan raporlarımız Türk Dünyasına önemli katkılar sunacaktır. Raporlarımıza bu adresten ulaşabilirsiniz.

Ahmet Yesevi Üniversitesinin 30. Yıl Madalyası’na beni layık gören herkese teşekkür ediyorum. 2023; sadece Türkiye Yüzyılı’nın başlangıcı değil, tüm Türk Devletlerinin Yüzyılı’nın başlangıcı olacaktır.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.