Al Jazeera analizi: Erdoğan Türk siyasi tarihine damga vurdu!

Al Jazeera analizi: Erdoğan Türk siyasi tarihine damga vurdu!
Yayınlama: 10.05.2023 11:41:30
A+
A-

Al Jazeera’da yer alan analizde Türkyie’deki seçimlere uluslarası ilginin çok büyük olduğu kaydedildi. Erdoğan’ın Türk siyasetine damga vurduğunu yazan analist tabandan gelen desteğin hala çok güçlü olduğunu ifade etti.

14 Mayıs seçimlerine kısa süre kala yabancı basında Türkiye ile ilgili analizler yer almaya devam ediyor. Katar merkezli Al Jazeera “ Türkiye seçimleri Batı illüzyonları” başlığı ile bir analiz yayınladı. Mervan Bishara tarafından kaleme alınan analizde Türkiye2de seçimlerin uluslararası bir ilgi gördüğü belirtildi.

ERDOĞAN KARİZMATİK BİR KAMPANYACI

Erdoğan’ın kemik kitlesinin her durumda oy kullanmaya gideceğini söyleyen Bishara şu ifadeleri kullandı:

“Gerçekte kazanmak, insanların sandıkta boy göstermelerini sağlamakla ilgilidir ve görevdeki başkan, tabanını toplamakta oldukça becerikli olduğunu kanıtladı. Tecrübeli bir siyasetçi ve karizmatik kampanyacı olarak Erdoğan, kırsal kesim ve işçi sınıfı muhafazakarları arasındaki tabanını güçlendirdi. Destekçileri, altı partili muhalefet koalisyonunun adayına bağlı olduğundan daha kararlı ve onun yeniden seçilmesine daha fazla bağlı görünüyor ve bu nedenle, yağmur ya da güneşli havalarda oy kullanmaya gitme olasılıkları daha yüksek.”

Analizde Kılıçdaroğlu’nun dış ülkelerle ilişkilerde yumuşak politikalar izleyeceği belirtildi:

“Dış politika tecrübesi olmayan Kılıçdaroğlu, iç meselelere ve sallanan ekonomiye jilet gibi odaklanmış durumda. Seçilirse, Türkiye’nin Batılı ve NATO ortaklarına karşı tavrını yumuşatması ve İsveç’in askeri ittifaka üyeliği üzerindeki vetosunu kaldırması muhtemel.”

Analist Bishara, yazının devamında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçimlerin çoğunlukla dış değil iç meseleler üzerinden kazanıldığını ve kaybedildiğini açıkça anladığını vurguladı:

“Bu yüzden, seçimlerin arifesinde ülkesi hakkında büyük açıklamalar yaparak devletin manivelalarını kendi lehine kullandı. Erdoğan kazanırsa, iç ve dış gündemlerini özellikle Rusya, Avrupa ve ABD’ye karşı ikiye katlayacağı kesin. Türkiye’nin çıkarları için Batı ve Rusya ile ilişkileri dengeleyerek büyük güçlere karşı dengeli bir yaklaşım izlemeye devam etmesi bekleniyor. Rusya ile ticari ve jeopolitik ilişkileri güçlendirirken, Türkiye’nin NATO üyeliğini koruyacaktır. Dış politika tecrübesinden yoksun olan Kılıçdaroğlu ise, seçilmesi halinde, muhtemelen Türkiye’nin Batılı ve NATO ortaklarına karşı tavrını yumuşatacak, İsveç’in askeri ittifaka üyeliği üzerindeki vetoyu da kaldıracaktır.”

TÜRK SİYASETİNE DAMGA VURDU

“Onu sevin veya nefret edin, Erdoğan’ın yaklaşan seçimleri kazansa da kaybetse de Türkiye’ye damgasını vurmuş bir cumhurbaşkanı olduğunu kabul etmek gerekir.”

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş