Uluslararası AYMOD Ayakkabı Moda Fuarı'nda açıklamalarda bulunan Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Berke İçten, "AYMOD Fuarı öncesi bu konuda AYSAD ve firmalarımızla yaptığımız değerlendirme sonucu bir mutabakata vardık. Hem hem uzun çabalarla kazandığımız yabancı müşteriyi bu zor dönemde kaybetmemek hem de enflasyonla mücadeleye katkı sunmak için AYSAD ve TASD olarak ayakkabı fiyatlarının yüzde 10 aşağıya çekilmesi konusunda tavsiye karar aldık." ifadelerini kullandı.
"DAHA ÇOK MARKALAŞMALIYIZ"İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç ise konuşmasında fuarın ihracat açısından yararına dikkati çekerek, "Fuarımızın mutlaka ilave ihracat müşterisi kazandıracağından eminiz. Artık biz bu sektörde sadece ürün satan değil bir trend olma durumundayız. Daha çok markalaşma konusunda gerekli adımları atmamız gerekiyor." dedi.
"E-TİCARETE ÖZEL BİR ALAN AÇMAMIZ LAZIM"Avdagiç, sınır aşırı e-ticaretin önemine vurgu yaparak, Türkiye'deki üreticilerin ürettikleri malları dünyanın her yerindeki tüketicilere ulaştırması gerektiğini söyledi. Türkiye'nin çok kapsamlı ihracatının için de sınır aşırı e-ihracatın dünya ortalamasının altında olduğunu ve bunun yükseltilmesi gerektiğini belirten Avdagiç şunları kaydetti: "60 bin metrekarelik bir alandayız. Burada her 8 firmadan bir tanesi yabancı bir firma. Bir taraftan ihracatımız artıyor ama Türkiye iş dünyası olarak ihracatımızı ithalatla birlikte takip etmemiz gerekiyor. Ana beklentimiz, kur artışının enflasyon artışına yakın bir ortamda seyretmesi. Bunu sağlayabilirsek zaten sanayicimiz buna göre tüm planlamasını yapar. Burada sınır aşan e-ticarete özel bir alan açmamız lazım.
"AYAKKABI SEKTÖRÜ PİLOT OLABİLİR"Türkiye'nin toplam ihracatı içerisinde e-ticaret payı gelişmiş ülke ortalamalarının altında yer alıyor. Bu oranı hızlıca artırmamız gerekiyor. Ayakkabı sektörü bu alan içinde pilot olabilecek bir sektör. Kovid sonrası internet üzerinden olan satışlarda bir düşüş olmadı. Bu trend oturdu ve payını artırıyor."