Ay’da yaşam için tarihi an… Topraktan oksijen ürettiler!

NASA’nın Houston’daki Johnson Uzay Merkezi’ndeki bilim adımları, insanlığın Ay’da yaşam sürdürebilmeleri için tarihi bir buluşa imza attı. Bilim insanları simüle edilmiş Ay toprağından başarılı bir şekilde oksijen çıkarmayı başardı.

Ay’da yaşam için tarihi an… Topraktan oksijen ürettiler!
Yayınlama: 29.04.2023 20:02:36
A+
A-

NASA, Artemis misyonları aracılığıyla Ay’a astronot göndermeye çalışırken, ajansın öncelikli hedeflerinden biri Ay yüzeyinde uzun vadeli bir varlık oluşturmaktır. Oksijen gibi kaynaklar bu vizyonu gerçeğe dönüştürmek için çok önemli yapı taşları olarak görülüyor.

Oksijen nefes almak için kullanılmasının yanı sıra, ulaşım için itici yakıt olarak da kullanılabilir ve Ay ziyaretçilerinin daha uzun süre kalmalarına ve daha uzağa gitmelerine yardımcı olabilir.

 

Ay'da yaşam için tarihi an... Topraktan oksijen ürettiler!

 

AY’DAKİ TOZLARDAN OKSİJEN ÜRETİLECEK

Yakın zamanda yapılan bir test sırasında NASA’nın Houston’daki Johnson Uzay Merkezi’ndeki bilim insanları simüle edilmiş Ay toprağından başarılı bir şekilde oksijen çıkardılar.

NASA uzmanları tarafından yapılan açıklamada bu çıkarma işlemi ilk kez vakumlu bir ortamda gerçekleştirilmiş olup, astronotların bir gün Ay ortamında kaynak çıkarıp kullanabilmelerinin önünü açacağı belirtildi.

NASA’nın Karbotermal Azaltma Gösterimi (CaRD) ekibi, Kirli Termal Vakum Odası adı verilen 15 fit çapında özel bir küresel oda kullanarak Ay’da bulunanlara benzer koşullarda testi gerçekleştirdi.

 

Ay'da yaşam için tarihi an... Topraktan oksijen ürettiler!

 

BUNU NASIL BAŞARDILAR?

Ekip, bir güneş enerjisi yoğunlaştırıcısından gelen ısıyı simüle etmek için yüksek güçlü bir lazer kullandı ve Broomfield, Colorado’daki Sierra Space Corp. tarafından NASA için geliştirilen bir karbotermal reaktör içinde ay toprağı simülatörünü eritti.

Karbotermal reaktör, oksijenin ısıtılması ve çıkarılması sürecinin gerçekleştiği yer olarak biliniyor. Karbotermal indirgeme, yüksek sıcaklıklar kullanılarak karbon monoksit veya dioksit üretilmesi yoluyla güneş panelleri ve çelik gibi ürünlerin üretilmesi için Dünya’da onlarca yıldır kullanıldığı belirtildi.

Toprak ısıtıldıktan sonra ekip, Ay Operasyonlarını Gözlemleyen Kütle Spektrometresi (MSolo) adı verilen bir cihaz kullanarak karbon monoksiti tespit edebildi.

 

YILDA KENDİ AĞIRLIĞININ BİRKAÇ KATI OKSİJEN ÜRETECEK

NASA kıdemli mühendisi ve Johnson’daki CaRD proje yöneticisi Aaron Paz, “Bu teknoloji, Ay yüzeyinde yılda kendi ağırlığının birkaç katı oksijen üretme potansiyeline sahip, bu da sürekli bir insan varlığı ve Ay ekonomisi sağlayacak” dedi.

NASA mühendisi ve Johnson’daki CaRD test direktörü Anastasia Ford, “Ekibimiz CaRD reaktörünün Ay yüzeyinde hayatta kalabileceğini ve başarılı bir şekilde oksijen çıkarabileceğini kanıtladı. Bu, diğer gezegenlerde sürdürülebilir insan üsleri inşa etmek için mimari geliştirmek adına büyük bir adım.” dedi.

PROJEYE SPONSOR OLMAYA BAŞLADILAR

Bilim Teknoloji Misyon Direktörlüğü (STMD) bünyesindeki Game Changing Development (GCD) programı, kritik bir teknoloji açığı olarak tanımlanan Ay toprağından oksijen çıkarmak için gereken teknolojiyi oluşturmak amacıyla teste sponsor oldu.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş