Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD’nin Ukrayna’ya misket bombası desteği verecek olmasına karşılık, Beyaz Saray’ın daha önce bu bombanın kullanılmasının "savaş suçu" olduğu açıklamasını hatırlattı.
Zaharova, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, eski Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki’nin 28 Şubat 2022’de “Misket bombası kullanmak savaş suçudur." ifadelerini kullandığını belirtti.
Bir buçuk yıl sonra ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan’ın Beyaz Saray’daki basın toplantısında Ukrayna’ya misket bombası gönderme niyetlerini açıkladığını anımsatan Zaharova, Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre’nin açıklamasını beklediklerini ifade etti.
ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, "Ukrayna'yı savunmasız bırakmayacaklarını" belirterek, ülkeye misket bombası desteği vereceklerini açıklamıştı.
Misket bombalarının sivillere zarar verme riskinin farkında olduklarını kaydeden Sullivan, Ukrayna'ya misket bombaları vermenin "kolay bir karar" olmadığını ifade etmişti.
Sullivan, ABD Başkanı Joe Biden'ın ulusal güvenlik ekibinin tavsiyesi ve müttefikler ile Kongre üyeleriyle istişare ederek bu konuda ilerleme kararı verdiğini aktarmıştı.'Salkım bombası' ya da 'bomba içinde bomba' olarak da anılan 'Misket Bombası' havada açılır ve içindeki küçük bombalar dağılarak patlar ve bu yüzden de etki alanı çok geniştir.Misket bombaları ateşlendikten sonra havada açılır ve yaklaşık bir futbol sahası büyüklüğündeki geniş alanlara düzinelerce, hatta yüzlerce bomba yağdırır. Misket bombalarının kontrol edilmesi çok zor, yakındaki hedefleri ayrım gözetmeden vuruyorlar.
Atılan küçük bombalardan tahmini bir oranla yüzde 40'ı çarpma anında infilak etmekte başarısız oluyor. Bu da yere düştükten sonra ikinci bir patlama riski oluşturuyor.
RUSYA HALEP VE İDLİB'DE ''MİSKET BOMBASIYLA'' KATLİAM YAPMIŞTISuriye'de Rus ordusuna ait savaş uçaklarının Halep ve İdlib'te muhaliflerin denetiminde yer alan beldelere ''misket bombasıyla'' saldırması sonucu çok sayıda kişiyi katletmişti.
2010'DA KULLANIMI YASAKLANMIŞTI2010 yılında Merkezi İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan "Misket Bombaları Koalisyonu", anlaşmayı 107 ülkenin onayladığını ancak 37 tanesinin Birleşmiş Milletler (BM) nezdinde imzaladığını açıklamıştı. Bu anlaşmayı kabul eden ülkeler; bombanın üretimini, kullanımını, depolanmasını veya transferini yasaklıyor. ABD, Rusya ve İsrail gibi ülkeler ile birlikte Türkiye de anlaşmayı onaylamayan ülkeler arasında.
İSRAİL HALA KULLANMAYA DEVAM EDİYORİsrail, 2006 yılında Lübnan’a yaptığı işgal sırasında ülkeye bir milyondan fazla misket bombası atmıştı. İsrail ordusundan bir yetkili, İsrail gazetesi Haaretz’a “Yaptığımız şey çılgınca ve canavarcaydı. Bütün ilçeleri misket bombasıyla doldurmuştuk.” açıklamasında bulunmuştu. İsrail daha sonraki yıllarda özellikle Gazze üzierinde ''misket bombası" kullanmaya devam etti.