Bilim insanları, havadan elektrik üretmenin yolunu buldu

Bilim insanları, havadan temiz enerji üretmenin yolunu buldu. Atmosferi bir enerji kaynağı olarak algılayıp elektrik üretebilen Huc enzimi, elektrik üretiminde gökyüzünün önemli bir özelliğini kanıtladı.

Bilim insanları, havadan elektrik üretmenin yolunu buldu
Yayınlama: 10.03.2023 21:49:57
A+
A-

Independent’in haberine göre Bilim insanları havayı elektriğe dönüştüren bir enzim keşfederek potansiyel olarak neredeyse sınırsız bir temiz enerji kaynağının oluşmasına zemin hazırladılar.

Avustralya’nın Melbourne kentindeki Monash Üniversitesi’nde bulunan bir ekip, yaygın bir toprak bakterisinden elde edilen hidrojen tüketen bir enzimin, atmosferi bir enerji kaynağı olarak algılayıp kullanarak elektrik akımı üretebildiğini keşfetti.

“ŞİMDİYE KADAR BUNU NASIL YAPTIKLARINI BİLMİYORDUK”

Monash Üniversitesi Biyotıp Keşif Enstitüsü’nden Profesör Chris Greening, gelişme ile ilgili yaptığı açıklamada

“Bakterilerin, Antarktika toprakları, volkanik kraterler ve okyanusun derinlikleri de dahil olmak üzere büyümelerine ve hayatta kalmalarına yardımcı olmak için havadaki eser hidrojeni bir enerji kaynağı olarak kullanabileceğini bir süredir biliyoruz” dedi.

Araştırmacılar şimdiye kadar bunun nasıl olduğuna anlam veremediklerini ancak bu alanda yapılan yoğun çalışmalar sonrasında bu etkileşimin tespit edildiğini “Şimdiye kadar bunu nasıl yaptıklarını bilmiyorduk” sözüyle belirttiler.

 

Bilim insanları, havadan elektrik üretmenin yolunu buldu

 

GÖKYÜZÜNDEN ENERJİ ÜRETİMİ

Bilim dünyasında heyecanlı bir gelişme oluşturan bu keşif hakkında, Çarşamba günü Nature dergisinde yayınlanan ‘Atmosferik hidrojenden bakteriyel enerji çıkarımı için yapısal temel’ başlıklı bir makalede detaylara yer verildi.

Araştırma ekibine göre, Huc adı verilen enzimin “şaşırtıcı derecede kararlı” olduğu ve “havadan enerji” oluşturmada oldukça etkili olduğu kanıtlandı.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Monash Üniversitesi’nden Dr. Rhys Grinter, “Huc enzimi olağanüstü verimli” dedi. Sözlerine devam eden Grinter:

“Bilinen diğer tüm enzimlerin ve kimyasal katalizörlerin aksine, atmosferik seviyelerin altında bile hidrojen tüketiyor – soluduğumuz havanın yüzde 0,00005’i kadar az.” dedi.

 

Bilim insanları, havadan elektrik üretmenin yolunu buldu

 

EN SOĞUK VE EN SICAK ALANLARDA BİLE ELEKTRİK ÜRETEBİLİYOR

Yapılan deneylerde, saflaştırılmış Huc enzimin donma seviyesinde bile elektrik üretebildiği kanıtlandı. Ayrıca 80 santigrat dereceye kadar sıcaklıkta da elektrik üretebilen enzimin sahip olduğu özellikler ekipleri şaşırttı.

Huc, enzimi ile yapılan çalışmalarda, güneş enerjisiyle çalışan cihazlara  alternatif olarak havayla çalışan küçük cihazlar yer alıyor.

Konuyla ilgili açıklamalarına devam eden Dr. Grinter, “Huc’ı yeterli miktarda ürettiğimizde onu temiz enerji elde etmede kullanma sınırı, kelimenin tam anlamıyla gökyüzünde” diyor.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş