‘Bozkurt’ Türkler için ne ifade ediyor?

‘Bozkurt’ Türkler için ne ifade ediyor?
Yayınlama: 06.07.2024 12:57:26
A+
A-

UEFA, bozkurt işareti yaptığı gerekçesiyle A Milli Takım oyuncusu Merih Demiral’e 2 maç men cezası verdi. Prof. Dr. İlber Ortaylı, “Türk tarihinde bozkurt bir semboldür, idoldür. Atatürk bozkurt sembolünü benimserdi” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. İlber Ortaylı şu iifadeleri kullandı;

Çok ayıp. Böyle bir kararı milli bir platform da karışsa kriz doğar. Kabineden bir-iki bakan gider. Beynelmilel bir faaliyete açmışsın, olimpiyatlara açmışsın. Adam bariz bir şekilde, bu grupta utanma varsa böyle bir şey yapmazlar. Sahada nasıl oynadıklarını gördük. Oyundan sonra biri bozkurt işareti yapıyor diye, tesadüfe bakın iki gölü de o atıyor. Orada doğrudan doğruya adamın gelecek finallere girme hakkını alıyor.

Adam dünyaya Gamala Haç ile eşit bir şey olarak yutturmaya çalışıyor.  O tür propagandayı yutmaz hiç kimse. Gamalı haç, Alman tarihinde daha evvelden ne imparatorluk, ne haçlı seferleri, ne de ilk Cumhuriyet döneminde ortaya çıkmış bir işaret değil. Hindistan’da kullanılan bir işaret. Adaptasyonu söz konusu. Bu adaptasyon çok saldırgan bir ideoloji için alındı. Hakikaten ırkçı olduğunu söyleyen bir ideoloji için ortaya kondu. Peşinden gidenlerin yarattıkları malum… Dünya o facianın küllerinden kurtulmuş değil.

Her zaman için sayıca küçük kalmış bir partinin kullandığı bir işaret. O parti bile kullanmıyor artık, 3 hilal kullanıyor. Arkasındaki milliyetçi düşünce bunu kullanıyor. Bu eskidir ama grupla ilgili bir şey değildir. Kurt işareti Türkler için bir idol. Şaman devirlerden kalma bir idol. Biz denizi bilmiyoruz. Ozaman steplerde yaşıyoruz ve steplerdeki yaratıkların en enteresanı… Sürü halinde de gezer, tek başına da gezer. Savunmada tek başına hakim olabilir.  Sırtını duvara vermeden savaşır. Yırtıcı savaşır.

Cumhuriyet döneminde paralara basıldı, yayınevleri kitaplarının üzerinde vardır.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.