Bursa Kültür Yolu Festivali 1 Haziran’da Başlıyor!

Bursa Kültür Yolu Festivali 1 Haziran’da Başlıyor!
Yayınlama: 29.05.2024 15:13:56
A+
A-

Türkiye Kültür Yolu Festivali coşkusu Adana ve Şanlıurfa’nın ardından Bursa’da yaşanacak. 1-9 Haziran tarihleri arasında tam 9 gün boyunca Bursa birbirinden renkli etkinliklere ev sahipliği yapacak. Festival süresince Bursa’nın tarihi ve kültürel zenginliği ışığında eşsiz bir deneyim yaşanacak.
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Türkiye’nin uluslararası marka değerine katkıda bulunmak üzere bu yıl 16 şehirde düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin üçüncü durağı Bursa olacak.
Festivalle ilgili olarak Bursa Valisi Sayın Mahmut Demirtaş ile T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürü ve Türkiye Kültür Yolu Festivali Direktörü Sayın Selim Terzi’nin katılımıyla basınla sohbet toplantısı düzenlendi.
Toplantıda festival programıyla ilgili bilgi veren Terzi, Türkiye Kültür Yolu Festivalleri’nin ilk adımının 2021 yılında Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Mehmet Nuri Ersoy’un projesi olarak İstanbul Beyoğlu’nda atıldığını ve ardından geçen süreçte bu yıl 16 şehirde muhteşem bir kültür sanat organizasyonuna dönüştüğünü söyledi. Festivallerin 16 şehirde başta valilikler olmak üzere belediyelerin büyük desteği ve koordinasyonuyla etkinliklerin gerçekleştirildiğini belirten Terzi, her yıl programa 5 şehir eklenerek festivalin büyümeye devam ettiğini vurguladı.


Bursa’nın çok ciddi zengin tarihi kültürel mirası olduğuna işaret eden Terzi, “Kültür Yolu Festivallerinin en önemli iki hedefi var. Birincisi şehirlerdeki bu kültürel miras unsurlarının daha görünür kılınması ikincisi de şehirlerdeki yerli ve yabancı turizm hareketliliğinin arttırılması. Festivalimiz şehrimizi uluslararası etkinliklerle buluştururken, şehrimizdeki kültür sanat unsurlarının misafirlerini buluşturuyoruz. Sanatın birleştirici gücü vesilesiyle şehirlere dinamizm gelmesini çok önemsiyoruz” diye konuştu.

Festivalde 7’den 70’e herkesin kendine göre bir etkinlik bulabileceğine işaret eden Terzi, “Özellikle çocuk etkinliklerimizi çok önemsiyorum. Festivali çocuklar ve gençlerimiz açısından hem kültürel mirasımızın tanıtılması, ayrıca onları biraz daha dijital ekranlardan bir vesileyle uzaklaştırmak için bir fırsat olarak görüyoruz. Misafirlerimiz Bursa’da çok kıymetli etkinliklerle buluşacak. Festivalimiz 1 Haziran günü başlayacak, 50’ye yakın noktada 500’e yakın etkinlik düzenlenecek. Festivale ev sahipliği yapan etkinlik merkezlerinin yanı sıra Bursa’nın asırlara dayanan kültürel değerlerini de bu vesileyle hem yurtdışından gelen basın mensuplarımızla hem de Bursamıza gelecek olan misafirlerimizle buluşturacağız” dedi.

Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürü ve Türkiye Kültür Yolu Festivali Direktörü Selim Terzi, festival kapsamında gastronomi etkinlikleri olduğunu belirterek, “Bu anlamda Bursamız son derece zengin. Bu yıl 12 gastronomi durağı belirledik. Her sene Bursa’da bu festival aynı tarihlerde olacağı için bu kriterlere uyan gastronomi noktalarımız tanıtıma devam edecek. Festival kapsamında çok fazla etkinlik noktamız var. Yunuseli Havalimanı ana sahnemizin kurulduğu konserlerimizin yapılacağı mekanımız olacak. Dijital ve geleneksel sergilerimiz, söyleşilerimiz, atölyelerimiz ve pek çok disiplinden iş var. 9 günün sonunda inşallah bitirdiğimizde ‘İyi ki bu festival yapılmış’ dedirtiriz” dedi.

Bursa Valisi Mahmut Demirtaş da festivalin Bursa’nın kültür ve sanat ortamına canlılık katacağını belirterek, “Konserlerden sergilere, tiyatrodan opera ve bale gösterilerine, söyleşilerden atölyelere, çocuk etkinliklerinden dijital sanat etkinliklerine yüzlerce etkinliğini vatandaşlarımızla buluşturacağız.
Festival için kentte ağırlayacağımız misafirlerimiz Bursa’da zamanın durduğunu bir kez daha hissedecekler. Tarihi ve kültürel mirasa şahit olacaklar, tarihe yolculuğa çıkacaklar.
Kültür sanat ve tarihin kesişim noktası Bursa’da düzenlenecek festivalin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Herkesi Yeşil Bursamıza, festivalin etkinliklerine katılmaya, Bursamızın doğal tarihi ve kültürel özelliklerini hem festival süresince hem de yıl boyu keşfetmeye davet ediyorum” diye konuştu.

Festival Coşkusu Bursa’da
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Türkiye’nin uluslararası marka değerine katkıda bulunmak üzere bu yıl 16 şehirde düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin üçüncü durağı Bursa olacak.
Bu yıl ilk kez Türkiye Kültür Yolu Festivali rotasına dahil olan Bursa, 1-9 Haziran tarihleri arasında konserler, sergiler, söyleşiler ve her yaşa uygun etkinliklerle renklenecek. 9 gün boyunca yaklaşık 50 ayrı noktada 500’den fazla etkinlik halkla buluşacak. UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan tarih ve kültür kenti Bursa, festival süresince binlerce kişiyi ağırlayacak.
Festival, 1 Haziran’da Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi önünde amatör ve profesyonel yüzlerce fotoğraf severin katılacağı Fotomoraton ile başlayacak. Fotoğraf tutkunları festival süresince Bursa’nın en güzel fotoğraflarını çekecekler.

ÜNLÜ İSİMLERİN KONSERLERİ BURSA’YI COŞTURACAK

Şehrin dört bir yanında düzenlenecek konserlerde Bursalılar doyasıya eğlenecek. Yunuseli Havalimanı’nda kurulacak sahnede Semicenk, Norm Ender, Madrigal, Bengü, Mert Demir, Sinan Akçıl, Simge, Can Bonomo ve Oğuzhan Koç en sevilen şarkılarını seslendirecek. Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi ve Prof.Dr. M. Mete Cengiz Kültür Merkezi başta olmak üzere kentin birçok noktasında festival süresince farklı müzik türlerinde konserler düzenlenecek. Hanlar Bölgesi ve Bursa Mevlevihanesi’nde de ilahiler, deyişler seslendirilecek.

TÜRK SİNEMASININ YILDIZLARI BURSA’DA

Festival süresince Türk sinemasının en önemli yıldızları da Bursalılar ile buluşacak. Türkan Şoray, Hülya Koçyiğit, Ahmet Mekin, Selma Güneri, Yusuf Sezgin gibi Türk sinemasının ünlü yıldızları düzenlenecek söyleşilerle hayranlarıyla bir araya gelecek. Geleceğin sinemacıları ve tiyatrocuları için de yönetmenlik, senaryo yazarlığı, oyunculuk, tiyatro ve okuma atölyeleri düzenlenecek.

ŞEHRİN DÖRT BİR YANI SERGİ ALANI OLACAK

Uluslararası platformlarda büyük başarı elde eden Refik Anadol’un “Makine Halüsinasyonları: Mercan Rüyaları” veri heykeli Ördekli Kültür Merkezi’nde sergilenecek. Ayrıca, festivale özel olarak üretilen, festival rotasındaki şehirlerin ikonik yapıları ve Türkiye’nin tarih ve kültür zenginliğinin vurgulandığı, “Atatürk Kültür Yolunda” adlı eser, yapay zekâ algoritması kullanılarak Bursa Kent Meydanı’nda ziyaretçilerle buluşacak. Eserde, festival rotasındaki 16 şehrin ikonik mimari yapıları, Türkiye’nin tarih ve kültür zenginliğinin önemli birer sembolü olarak sanatseverlerin beğenisine sunulacak. Atatürk’ün bu şehirlerde ziyaret ettiği önemli yapılar, yapay zekâ destekli dijital sanatla yeniden hayat bulacak.

İPEKTEN ÇİNİYE BURSA KÜLTÜRÜ SERGİLENECEK

“Coğrafya Geleneğin Kaderi: İznik” sergisi Muradiye El Yazmaları Müzesi’nde, “Çiçeklerin Düğünü-İpek İğne Oyası Sergisi” Merinos Tektil Sanayi Müzesi’nde, Şefik Bursalı Resim Yarışması Sergisi Devlet Güzel Sanatlar Galerisi’nde, “Keskin Miras: Bursa Bıçağı” Bursa Kent Müzesi’nde sergilenecek. Festival süresince Türk Sanat Müziği’nin efsane ismi ve Bursalı sanatçı Zeki Müren’e de özel bir yer verilecek. Bursa Kent Müzesi’nde “Elbet Bir Gün Buluşacağız” sergisi ve Bursa İl Halk Kütüphanesi’nde “Zeki Müren Film Afişleri Sergisi” açılacak. Bursa Arkeoloji Müzesi’nde de arkeolojiyle ilgili üç ayrı sergi tarih severler ile buluşacak.
Osmanlı Evi Müzesi’nde de yüzyıllarca önce giyilen “Osmanlı Kıyafetleri” sergisi festival süresince görülebilecek.

FİLİSTİN MÜCADELESİNE SAYGI DURUŞU

Bursa Kültür Yolu Festivali kapsamında Filistin’in mücadelesine bir saygı duruşu olarak özel bir seçki sunulacak. Filistin davasına vurgu yapan karikatürleriyle dikkat çeken Naci El Ali’nin, özgürlük mücadelesinin sembollerinden biri haline gelen “Hanzala” karakterlerinden oluşan sergisi, Bursa Göç Tarihi Müzesi’nde görülebilecek. Hüdavendigar Parkı Yazlık Sinema’da da “Büyük Gelen Palto” filmleri gösterilecek. Ayrıca Filistin direniş sinemasıyla ilgili söyleşiler düzenlenecek.

GELENEKSEL VE ÇAĞDAŞ SANAT BİR ARADA

Festival süresince Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi’nde “Yaşayan Mirasın Ustaları” başlığıyla gerçekleştirilecek atölyelerde geleneksel el sanatları çalışmaları sergilenerek, farkındalık oluşturulacak. Devlet Tiyatroları ile Devlet Opera ve Balesi’nin sezon boyunca kapalı gişe sahnelenen oyunları ve performansları da festival kapsamında Bursalılar ile buluşturulacak.

ÇOCUKLAR İÇİN DE FESTİVAL

Merinos Parkı Çocuk Etkinlik Alanı’nda dokuz gün boyunca içinde birbirinden renkli aktivitelerin, atölye çalışmalarının, sahne gösterilerinin, tiyatroların, oyun alanlarının ve daha birçok etkinliğin yer aldığı “Çocuk Köyü” kurulacak. Çocukların ekranlardan tanıdığı çizgi film karakterlerinin sahne gösterileri, panayır çadırları, tematik oyun alanları, müzik, drama, dans, bale ve resim gibi sanat eğitimlerinin yapıldığı aktivite çadırları festival boyunca çocuk köylerinde olacak.
Detaylı bilgi için ; https://kulturyolufestivali.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.