Bursa ovası yok oluyor!  Sadece 9 bin hektardan az alan kaldı!

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Bursa Şube Başkanı Gürhan Akdoğan, Bursa ovasının 1977 yılında yapılan tarımsal arazileri ve ova koruma protokolü uyarınca korunması gerektiğini hatırlatarak, o tarihten bu yana ova koruma alanının 11 bin 245 hektara, son araştırmalara göre ise 9 bin hektarın altına düştüğünü açıkladı.

Bursa ovası yok oluyor!  Sadece 9 bin hektardan az alan kaldı!
Yayınlama: 04.05.2024 15:00:09
A+
A-

 Akdoğan, Bursa’nın tarım arazilerinin her geçen gün küçüldüğüne ve ova koruma alanının yok edildiğine dikkat çekti.

“Ova korunamadı, rant kurbanı oldu”

Akdoğan, 1977 yılında yapılan tarımsal arazilerin ve ova koruma protokolünde koruma altına alınması gereken alanın 20 bin hektar olarak belirlendiğini, ancak bu alanın korunamadığını söyledi. Akdoğan, ova koruma alanının sanayileşme ve yerleşim nedeniyle 11 bin 245 hektara kadar küçüldüğünü ve son araştırmalara göre ise 9 bin hektarın altına düştüğünü vurguladı. Akdoğan, “Bursa ovasının elimizde 9 bin hektarı kalırken onu da sulayamıyoruz” dedi.

“Bursa’da plansız sanayileşme ve çarpık kentleşme vahşete yol açıyor”

Akdoğan, Bursa’da plansız ve ağırlıklı dışa bağımlı bir sanayileşmenin söz konusu olduğunu belirterek, şu anki sanayi bölgelerinin yeterli olduğunu ve yeni sanayi bölgelerinin açılmasına izin verilmemesi gerektiğini savundu. Akdoğan, “Bursa’da yeterince sanayi bölgesi oluşmuştur. Dağınık ve plansız sanayileşme, tarım arazilerinin yok edilmesi ve gecekondulaşma gibi kentsel sorunları da beraberinde getirmiştir” dedi.

OSB’de  yetersiz alt yapı ve hizmetler

Akdoğan, Organize Sanayi Bölgelerinde (OSB) alt ve üst yapı sorunlarının hala devam ettiğini ve parsel bazında yüzde 30 boş kapasitesi olan OSB’lerin yüzde 62’sinde arıtma tesisi, yüzde 85’inde itfaiye teşkilatı, yüzde 92’sinde sağlık merkezi, yüzde 70’inde PTT ve okul gibi tesislerin bulunmadığını açıkladı. Akdoğan, OSB’lerin yoğun olduğu Kestel, Nilüfer ve Osmangazi ilçelerinin durumunun “vahim” olduğunu ve bu ilçelerin adeta SOS verdiğini söyledi.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.