“Terörle mücadelede Türkiye ve Bağdat işbirliğine giriyor!”

Bursa Teknik Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Furkan Polat, Türkiye’nin en öncelikli dış politika meselesinin terörle mücadele olduğunu belirterek, “Terörle mücadele tek taraflı yürütülecek bir mücadele değil. Türkiye, PKK’nın Irak’taki varlığını sonlandırma konusunda Bağdat ile işbirliği içerisinde olacaktır” dedi.

 “Terörle mücadelede Türkiye ve Bağdat işbirliğine giriyor!”
Yayınlama: 21.04.2024 12:20:02
A+
A-

Son birkaç aydır PKK’nın Türkiye’nin Kuzey Irak’taki üslerine yönelik saldırıları olduğunu belirten Polat, bu saldırıların Türkiye’nin en öncelikli dış politika meselesinin terörle mücadele olması gerektiğini gösterdiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ilgili bakanlıklardan gelen açıklamalardan Türkiye’nin bu konuyu öncelikli hale getirdiği anlaşıldığını ifade eden Polat, planlanan operasyonun 2019 ve 2021 yıllarındaki operasyonların devamı olduğunu ve ilk kez Bağdat yönetimiyle işbirliği yapılacağını vurguladı.

PKK’nın varlığı sonlandırılacak

Bağdat yönetimiyle alınan ortak kararları değerlendiren Polat, Türkiye’nin bu operasyonu boyutlu değil, özellikle Bağdat yönetimiyle ticari alanda köklü bir ilişki kurarak PKK’nın varlığını kalıcı bir biçimde sonlandırma niyetinde olduğunu söyledi. Ovaköy’den açılması planlanan sınır kapısı üzerinden Basra Körfezi’ne kadar uzanacak bir ticaret hattı oluşturulmasının bu kapsamlı planın bir parçası olduğunu belirtti.

Terörle mücadele tek taraflı olamaz

Terör örgütleriyle veya silahlı gruplarla mücadelenin tek taraflı yürütülecek bir şey olmadığını belirten Polat, bu tür aktörlerin devletler arasındaki rekabetten beslenebildiğini ve Türkiye’nin Bağdat yönetimiyle bir araya gelip böyle bir adım atmasının oldukça stratejik olduğunu savundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Irak ziyareti

Polat, önümüzdeki hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Irak’a bir ziyaret düzenleyeceğini ve bu ziyarette anlaşmanın resmiyet kazanmasını beklediklerini ifade etti. Bu anlaşmayla Türkiye’nin PKK’nın bölgedeki varlığını son vermek ve Irak’ın kuzeyinde kalıcı düzen sağlamak niyetinde olduğunu söyledi.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.