İnegöl Huzur Mahallesi ile Kestel arasındaki 17 kilometrelik karayolunda EDS sistemi ile ortalama hız tespiti yapılıyor. Ortalama hız sınırını aşan tüm araçlara cezai işlem uygulanırken, ambulanslar da bu durumdan nasibini alıyor. Hız sınırına uymak zorunda kalan ambulanslar, vakalara geç kalıyor ve bu da hasta yakınlarının tepkisine neden oluyor.
Sağlık ekipleri zamanla yarışıyor
Acil durumlarda saniyelerin bile hayat kurtarıcı olabileceğini belirten sağlık çalışanları, EDS uygulamasının hastaların canını hiçe saydığını savunuyor. Son bir hafta içerisinde onlarca ambulans sürücüsüne hız sınırı cezası kesildi.
Sendika tepki gösterdi
Genel Sağlık-İş Sendikası Genel Mali Sekreteri Erman Açıkgöz, EDS sisteminin ambulanslar için gözden geçirilmesi gerektiğini savunuyor. Açıkgöz, "Acil Sağlık Hizmetleri, vatandaşın sağlığını kurtarmak için ülkemizde kurulmuş bir sistemdir. Vakaya giderken saniyeler ile yarışıldığı bir ortamda 'hızlı gittin' diye acil ambulans sürücülerine ceza kesilmesi kabul edilemez. Çünkü sürücülerimiz bir an önce vakasını teslim ederek sırada bekleyen hastalarına, o anda gerçekleşebilecek kalp krizine, trafik kazasına gidebilmek için zamanla yarışmaktadır." dedi.
Sağlık Bakanlığı'ndan düzenleme bekleniyor
Açıkgöz, 112 ambulans ekiplerinin ileri sürüş tekniği almış deneyimli sürücüler olduğunu ve bu nedenle acemi sürücülerle aynı hız sınırına tabi tutulmamaları gerektiğini vurguladı. Açıkgöz, Sağlık Bakanlığı'nın EDS sisteminde ambulanslar için özel bir düzenleme yapmasını talep ediyor.
EDS sistemi tartışmaya açık
EDS sisteminin ambulanslar üzerindeki etkisi tartışma konusu olmaya devam ediyor. Sağlık çalışanlarının ve sendikanın tepkileri karşısında yetkililer konuyla ilgili bir açıklama yapmadı.