Seçimlerinde büyük hüsran yaşayan CHP’de “değişim” sloganıyla Kılıçdaroğlu’na karşı bayrak açıldı. Ancak 13 yıldır CHP’de tek adamlık rejimi kuran Kılıçdaroğlu’na itiraz edenlerin kendisi değişime uğradı. İşte o devasa liste...
Cumhuriyet Halk Partisi’nde Kemal Kılıçdaroğlu’na isyan sessiz ve derinden büyüyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun “Her sahada, her ortamda değişim” ifadesiyle düğmesine bastığı süreç, Gürsel Tekin, Tanju Özcan, Yılmaz Özdil gibi isimlerin Kılıçdaroğlu’nun görevi bırakması gerektiği yönündeki söylemleriyle kar topu gibi büyüyor. Henüz parti kurmaylarından yüksek dozajlı olarak dillendirilmeyen değişim süreci, Kılıçdaroğlu’nun 13 yılda gerçekleştirdiği keskin tasfiyeleri gündeme getirdi.2010’dan beri CHP’yi yöneten Kemal Kılıçdaroğlu’nu eleştiren, partide değişim isteyen, istifa etmesi gerektiğini söyleyen, başarısız olduğunu ima eden onlarca önemli isim teker teker diskalifiye edildi. Kılıçdaroğlu’ndan değişim isteyenlerin kendilerinin görevi değişti. Kılıçdaroğlu’nun 13 yıllık CHP liderliği döneminde Önder Sav’dan Süheyl Batum’a, Hakkı Süha Okay’dan Emine Ülker Tarhan’a, Mehmet Sevigen’den Yılmaz Ateş’e, Birgül Ayman Güler’den Onur Öymen’e geniş yelpazede devasa bir “değişim” ve tasfiye süreci yaşandı.HER ŞEY 'KASET'LE BAŞLADI
Deniz Baykal’ın zina kasetinin internette yayınlanmasının ardından istifasıyla başlayan yeni dönemde, Kemal Kılıçdaroğlu ipleri ele geçirdi.Kılıçdaroğlu, 22 Mayıs 2010 tarihinde 33. CHP Olağan Kurultayı’nda genel başkan oldu.
İLK TIRPAN PM’DE
Kemal Kılıçdaroğlu'nun genel başkanlığa seçildiği CHP kurultayının ikinci gününde ilk tasfiye Parti Meclisi’nde gerçekleştirildi. Baykal döneminde MYK’da olan 18 üyeden 15’i liste dışı kaldı.Kılıçdaroğlu'nun başkanlığındaki CHP'nin yeni yönetiminin Önder Sav ve Gürsel Tekin tarafından şekillendirdiği belirtildi.SAV SALTANATI BÖYLE “DEĞİŞTİ”
CHP'de 37 yıl boyunca kesintisiz milletvekilliği yapan parti Genel Sekreteri Önder Sav, 3 Kasım 2010 tarihinde yaptığı açıklamada, Kemal Kılıçdaroğlu'nu eleştirerek, “CHP şimdiye kadar yaşamadığı bir Genel Başkan tasallutu ile yürütülüyor.” dedi. Bu sözler sonun başlangıcı oldu.Kılıçdaroğlu, yarım asra yakın sürede partinin adeta demirbaşı olan Önder Sav’ı iki aşamalı planla tasfiye etti. Kasım 2010 tarihinde Sav'ı genel sekreterlik görevinden alan Kılıçdaroğlu, bu icraatını "Partideki korku imparatorluğunu yıktık" şeklinde açıkladı.
ELENEN ELENENE
Önder Sav'a yakınlığıyla bilinen Grup Başkanvekili Kemal Anadol, eski Genel Başkan Yardımcısı Hakkı Suha Okay ve eski İstanbul İl Başkanı Berhan Şimşek listelere alınmadı.Dönemin genel başkan yardımcıları Yılmaz Ateş, Onur Öymen, Mustafa Özyürek, Cevdet Selvi gibi isimler liste dışı kaldı.Eski yöneticilerden Mehmet Sevigen, Algan Hacaloğlu ve Fuat Çay yeni dönemde yer almadı.
GELEN DE GİTTİ
CHP'nin Genel Sekreteri Önder Sav, 9 Kasım 2010 tarihinde görevini Süheyl Batum'a devretti. Kılıçdaroğlu 11 Aralık 2014 tarihinde Batum’un da partiden ihraç edilmesini sağladı.Batum’un, “Herkese göre politika geliştirerek halk oy vermez. Bir dik duruşun, bir politikan olur. O politikana göre gelişmeleri şekillendirirsin. ‘Herkesin gönlü olsun da oy alalım, iktidara gelelim’ anlayışı ile iktidara gelen bir parti görülmemiştir. Rüzgarın önünde savrulmamak gerekir” şeklindeki eleştirilerinin ardından önce görevi sonra parti üyeliği kendisinden alındı.
ELEŞTİREN YANDI
Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Birgül Ayman Güler, 15 Aralık 2014 tarihinde, "Her ne kadar parti yönetimimiz inkar etse de 30 Mart seçimlerinde bir ittifak yaptı, cemaatle ittifak yaptı.” dedi. Kılıçdaroğlu’nun direktifiyle CHP Yüksek Disiplin Kurulu, Birgül Ayman Güler'in partiden ihracına karar verdi.CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nu hedef alan açıklamaları nedeniyle iki kez 'kesin ihraç' talebiyle disiplin kuruluna sevk edildi ve partiden atıldı.




KÖKTEN CHP’LİLER KAPI DIŞINDA
“Kökten CHP’li” olarak bilinen Akif Hamzaçebi ve adaylık başvurusu yapmayan Gürsel Tekin yeni dönemde listelere giremedi. CHP’de Ankara Milletvekilleri Levent Gök, aday olmayan Haluk Koç, Yıldırım Kaya, Servet Ünsal ve Nihat Yeşil listelerde yer almadı. Mavi Vatan doktrinine karşı çıkan, PKK destekçisi İsveç'in NATO üyeliğine destek veren, Karabağ ve Libya'da aktif rol üstlenen Türkiye'ye ağır ithamlar yönelten İstanbul Milletvekili Ünal Çeviköz yeni dönemde liste dışına itildi. İzmir Miletvekilleri Tacettin Bayır, eski DİSK Başkanı Kani Beko, Özcan Purçu, Atila Sertel, Kamil Okyay Sındır aday gösterilmedi.

