Deprem fobisi (Seismophobia) belirtileri?

Asrın felaketinin ardından birçok kişi deprem korkusuyla baş başa kaldı. Deprem fobisinde kişi sadece kendisinin değil aynı zamanda ailesi ve yakın çevresinin de zarar göreceği endişesine kapılmakta. Peki, deprem fobisi nasıl yenilir?

Deprem fobisi (Seismophobia) belirtileri?
Yayınlama: 15.03.2023 20:43:41
A+
A-

Diğer adı seismophobia olan bu korku, ölü ve kaybetme korkusu ile ilişkilendirilmektedir. Kişi, ailesini ve tanıdığı insanları içine alan senaryoları düşünerek büyük bir stres ve kaygı yaşar. Zira seismophobia kelimesinin kökeni incelediğinde, kelimenin deprem (seismo) ve fobi (phobia) kelimelerinden meydana geldiği görülmektedir. Asıl olarak “belirsizlik” hissinden meydana gelmektedir.

 

Deprem fobisi (Seismophobia) belirtileri? Sürekli deprem olacakmış gibi hissetmek

 

DEPREM FOBİSİ BELİRTİLERİ

Bu kişiler olaya bizzat tanıklık etmeden de bu korku halini sürekli olarak yaşayabilmektedir.

Tedirginlik,

Huzursuzluk,

Sürekli tetikte olma,

Baş dönmesi,

Sürekli deprem olacak gibi hissetme,

Titreme,

Karanlık ortamlardan kaçınma,

Kalp çarpıntısı,

Terleme,

Deprem ile ilgili konuşmalardan sürekli olarak kaçınma gibi belirtiler bu korkuyu taşıyanlarda görülebilir.

 

Deprem fobisi (Seismophobia) belirtileri? Sürekli deprem olacakmış gibi hissetmek

 

DEPREM FOBİSİ NASIL YENİLİR?

Deprem fobisini çözüme ulaştırmak için en sağlıklı çözüm uzman bir psikoloğa danışmak olacaktır. Deprem korkusu olan kişi ilk olarak kendisini başka konulara yönlendirmeye çalışmalı ve zihnini deprem konusundan arındırmaya çalışmalıdır. Mümkün olduğunca günlük yaşantıya aktif bir şekilde devam etme ve günlük rutinlerin de sürdürülmesi çalışılması elzemdir.

Deprem konusunda eğitici bir seminere katılarak konu hakkında bilinçlenmek deprem fobisine karşı daha güçlü hale getirecektir. Korkuyu bastırmadan içinde bulunduğumuz kaygı ve stres bozukluğunun başkalarıyla paylaşması gerekiyor. Çözüm yollarını bulmak adına etraftan manevi destek alınmalıdır.

Deprem çantası oluşturmak mevcut kaygıyı azaltacaktır ancak deprem çantasını her saniye kontrol etmekten kaçınmalıdır. Sakin kalmayı öğrenerek  nefes egzersizleri ve gevşeme çalışmaları, anksiyete ve bu gibi kaygı bozukluklarını hafifletmede başvurulabilecek en yararlı yöntemlerdendir.

Önlem almak mevcut korkuyu her zaman hafifletir. Bu nedenle; riskli bir binada oturmak, deprem çantası hazırlamamak, deprem anında nasıl bir davranış sergileneceğini planlamamak, evdeki eşyaları sabitlememek gibi durumlar söz konusu olmaya devam ettiği sürece korku ve kaygı seviyesi artacaktır.

 

 

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş