Dolar haftaya düşüşle, euro yükselişle başladı

ABD’de yaşanan banka iflasının ardından Fed’in bu ay faiz artırımı yapmayacağı beklentilerinin artmasıyla birlikte dolar değer yitirirken, Euro yükselişe geçti.

Dolar haftaya düşüşle, euro yükselişle başladı
Yayınlama: 13.03.2023 10:02:05
A+
A-

Dolar, TL karşısında yatay seyirde 18,9662 TL’den başlarken, Euro yüzde 0.79 yükselişle 20,3346 TL’den başladı.

ABD’de Silikon Vadisi Bankası’nın (SVB)’nin mudilerin mevduat çıkış talebini karşılamak için sermaye artırma çabasına girmesi piyasalarda panik yaratmıştı. 210 milyar dolarlık aktifi ve 12 milyar dolarlık sermayesiyle ABD’de faaliyet gösteren SVB, mudilerin taleplerini karşılamak için sermaye artırımına gitmeye çalıştı. Daha çok mudinin mevduatını talep etmesiyle iflasa doğru adım adım gitti.

ABD’li regülatörler SVB’nin faaliyetlerine son verdi ve finansal sisteme olan zararlarını azaltmak için bir takım önlemler aldı.

Yaşananların ardından Fed bankayı kurtarmak için harekete geçti. Fed’in resmi sitesinde yer alan duyuruya göre, bankaların mevduat sahiplerinin ihtiyaçlarını karşılayabilmek için “Bank Term Funding Program” adlı pencere açtıklarını ve bu pencere ile bankaları fonlayacaklarını duyurdu.

Yaşananların ardından Wall Street semalarında kara bulutlar dağıldı. Kara bulutlar Fed’in bankaları fonlayacak olmasından ötürü değildi. Bu ay yapılacak Para Politikası Toplantısında politika faizi artırma ihtimalinin zayıflatmasından ötürüydü. ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs, yayınladığı raporda Fed’in bu ay yapılacak toplantıda faiz artırmayacağını öngördüklerini açıkladı.

Bunlarından dolar küresel para birimleri karşısında değer kaybetti. Doların 6 büyük para birimi karşısındaki gücünü ölçen DXY endeksi haftaya yüzde 0.65 düşüşle 103.483’ten başladı. Euro/dolar paritesi yüzde 0,76 yükselişle 1,0724’den başladı.

TCMB’nin politika faizi (yüzde 8.5) + yüzde 3’teki yüzde 3’lük faiz sınırını kaldırmasının ardından KKM’ye olan talep artmaya devam ediyor. KKM’deki birikim bir haftada 26 milyar TL artarak 1 trilyon 577,2 milyar TL’ye çıktı. Bu rakam KKM’de gelinen en üst seviyeyi açıklıyor.

TCMB’nin rezervleri geçtiğimiz hafta gerilemeye devam ederek 120 milyar 359 milyon dolara indi.

Vatandaşların ve şirketlerin döviz talebi sürüyor. Döviz mevduatları 3 Mart ile sona eren haftada  592,7 milyon dolar artış göstererek 186 milyar 427,6 milyon dolara geldi.

Bu hafta piyasaların takibinde bugün açıklanacak olan cari açık rakamları ile konut satışları, bütçe dengesi ve Piyasa katılımcıları anketi olacak.

Dışarda ise yarın açıklanacak olan ABD enflasyonu piyasaların takibinde olacak.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş