Yapay zeka (AI) alanında Microsoft destekli OpenAI geliştirdiği ChatGPT gibi hızlı gelişmeler, hükümetlerin teknolojinin kullanımını düzenleyen yasalar üzerinde anlaşmaya varma çabalarını zorlaştırıyor.
İşte ulusal ve uluslararası yönetim organlarının Yapay Zeka araçlarını düzenlemek için attığı son adımlar:
Sanayi ve Bilim Bakanı sözcüsü Nisan ayında yaptığı açıklamada, hükümetin Avustralya'nın ana bilim danışma kurumuna danıştığını ve bir sonraki yapay zeka adımlarını değerlendirdiğini söyledi.
Reuters'e konuşan bir sözcüye göre, yapay zekayı kapsayan yeni yönergeler hazırlamakla görevlendirilen birkaç devlet düzenleyicisinden biri olan Finansal Davranış Otoritesi, teknolojiye ilişkin anlayışını geliştirmek için Alan Turing Enstitüsü ve diğer yasal ve akademik kurumlara danışıyor.
İngiltere'nin rekabet düzenleyicisi Mayıs ayında yapay zekanın tüketiciler, işletmeler ve ekonomi üzerindeki etkisini ve yeni kontrollere ihtiyaç olup olmadığını incelemeye başlayacağını söyledi.
İngiltere Mart ayında yaptığı açıklamada, yeni bir kurum oluşturmak yerine, yapay zekayı yönetme sorumluluğunu insan hakları, sağlık ve güvenlik ve rekabet düzenleyicileri arasında paylaştırmayı planladığını söyledi.
Çin, 13 Temmuz'da jeneratif yapay zeka endüstrisini yönetmek için bir dizi geçici önlem yayınladı ve hizmet sağlayıcıların güvenlik değerlendirmeleri yapmalarını ve algoritma dosyalama prosedürlerini gerçekleştirmelerini istedi.Bir gün önce milyarder Elon Musk, ülkenin işbirliğine dayalı uluslararası bir yapay zeka çerçevesine olan ilgisini selamladı.
Çin'in siber alan düzenleyicisi, Nisan ayında üretici yapay zeka hizmetlerini yönetmek için taslak önlemleri açıklamış ve firmaların halka teklif sunmadan önce yetkililere güvenlik değerlendirmeleri sunmalarını istediğini söylemişti.AB milletvekilleri Haziran ayında bloğun Yapay Zeka Yasası taslağında değişiklik yapılmasını kabul etti. Kanun yapıcıların şimdi taslak kuralların yasalaşması için AB ülkeleriyle ayrıntıları görüşmesi gerekecek.
En büyük sorunun yüz tanıma ve biyometrik gözetim olması beklenirken, bazı kanun yapıcılar tamamen yasaklanmasını, AB ülkeleri ise ulusal güvenlik, savunma ve askeri amaçlar için istisna getirilmesini istiyor.
AB teknoloji şefi Margrethe Vestager Mayıs ayında yaptığı açıklamada, ABD ve AB'nin yapay zeka endüstrisini, yeni yasalar geliştirilirken güvence sağlamak için aylar içinde gönüllü bir davranış kuralları benimsemeye zorlaması gerektiğini söyledi.