Gitti mehter geldi Batı müziği!

Gitti mehter geldi Batı müziği!
Yayınlama: 18.04.2023 14:42:25
A+
A-

CHP yönetimindeki İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Panorama 1453 Tarih Müzesi’nde tepki çeken bir uygulama başlattı. AK Parti döneminde mehter marşları, top ve kılıç sesleri eşliğinde ziyaret edilen müzede artık Klasik Batı Müziği çalınıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin AK Parti döneminde faaliyete geçirilen Panorama 1453 Tarih Müzesi yeni dönemde tartışmalı bir uygulamayla gündemde.

Fatih Sultan Mehmet öncülüğündeki Osmanlı ordusunun 1453 yılında İstanbul’u fethine ilişkin savaş ortamının yansıtıldığı Panorama 1453 Tarih Müzesi‘ndeki bölümde daha önce mehter marşları, tekbirler, top ve kılıç sesleriyle muazzam bir ambiyans oluşturuluyordu. Üç boyutlu ortamda Osmanlı’nın Bizans’ı mağlup ederek İstanbul’u fethettiği o tarihi gün adeta müze ziyaretçilerine yaşatılıyordu.

MEHTER KALDIRILDI, BATI MÜZİĞİ KONULDU

İBB Kültür A.Ş. tarafından işletilen Topkapı Kültür Parkı’ndaki Panorama 1453 Müzesi’nde müzik değişikliği yapıldığı öğrenildi. Yarım küre bölümündeki devasa fetih sahnesi alanında artık Klasik Batı Müziği çalındığı belirlendi.

Ziyaretçileri şaşkına çeviren bu değişikliğin fethin ruhuna aykırı olduğu ifade edildi.

Fetih Marşı ise artık sadece müze başlangıcındaki simulasyon bölümünde çalınıyor. Ziyaretçiler, bu bölümün dışında mehter, kılıç veya top seslerine dair bir ses duymuyor.

AK PARTİ DÖNEMİNDE MEHTER VARDI

Panorama 1453’te AK Parti yönetimi döneminde klasik müziğe yer verilmediği, bu uygulamanın CHP’li Ekrem İmamoğlu döneminde başlatıldığı kaydedildi. İBB’den ise mehter marşının kaldırılarak Batı müziğinin neden eklendiğine dair bir açıklama yapılmadı.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş