İkinci tur zaferi: Cumhurbaşkanı Erdoğan’a dünyadan tebrikler

İkinci tur zaferi: Cumhurbaşkanı Erdoğan’a dünyadan tebrikler
Yayınlama: 29.05.2023 21:14:27
A+
A-

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gayri resmi sonuçlara göre yeniden cumhurbaşkanı seçildi. Bir çok ülke liderinden tebrikler gelmeye devam ediyor.

8 Mayıs’ta yapılan ikinci tur cumhurbaşkanlığı seçimlerinde sandıkların tamamı açıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gayri resmi sonuçlara göre yeniden cumhurbaşkanı seçildi. Diğer ülke liderlerinden de tebrikler gelmeye başladı.

İLK TEBRİK KATAR EMİRİ’NDEN

Sosyal medya hesabı Twitter’dan açıklama yapan Katar Emiri Al Sani, “Sevgili kardeşim Recep Tayyip Erdoğan; zaferinizi kutluyor, yeni döneminizde başarılar diliyor, kardeş Türk halkının ilerleme ve refah için arzuladığı şeyleri gerçekleştirmenizi, iki ülkenin güçlü ilişkilerinin daha da gelişmesini temenni ediyorum” dedi.

PUTİN’DEN TEBRİK TELEFONU

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı telefonla arayarak seçim başarısı dolayısıyla tebrik etti.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre Putin, görüşmede, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeniden Cumhurbaşkanlığına seçilmesini kutlayarak, seçim sonuçlarının Türk halkı için hayırlı olmasını diledi.

İki lider yeni dönemde de Türkiye-Rusya ilişkilerinde ve bölgesel konularda işbirliğini daha da geliştirme konusunda mutabık kaldı.

KREMLİN: ORTAK PROJELERE BÜYÜK ÖNEM VERİYORUZ

Kremlin’den yapılan açıklamaya göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı cumhurbaşkanı görevine yeniden seçilmesinden dolayı tebrik etti. Putin, mesajında, “Sevgili dostum, Rusya-Türkiye ilişkilerinin gelişmesine kişisel katkılarınızı çok takdir ediyoruz” ifadelerine yer verdi. Erdoğan’ın seçim zaferini Türkiye’nin başındaki kişi olarak özverili çalışmasının meşru bir sonucu olarak nitelendiren Putin, Türk lider ile güncel konularda yapıcı diyaloğu sürdürmeye hazır olduğunu teyit ettiğini vurguladı. Rus lider ayrıca Rusya’nın Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) ve gaz dağıtım merkezinin kurulması gibi ortak projelerin tutarlı bir şekilde uygulanmasına büyük önem verdiğinin altını çizdi.

BIDEN: DÖRT GÖZLE BEKLİYORUM

ABD Başkanı Joe Biden, Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) geçici sonuçlarına göre göreve yeniden seçilen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı tebrik etti.

Biden, Twitter’dan yaptığı paylaşımda, “Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı yeniden seçilmesi vesilesiyle kutluyorum. NATO müttefikleri olarak ikili meseleler ve ortak küresel zorluklar üzerinde birlikte çalışmaya devam etmeyi dört gözle bekliyorum.” ifadesine yer verdi.

NATO’DAN TEBRİK

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı yeniden seçildiği için tebrik ederek, “Birlikte çalışmayı sürdürerek temmuzdaki NATO Zirvesi’ne hazırlanmayı sabırsızlıkla bekliyorum.” ifadesini kullandı.

Stoltenberg, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Yüksek Seçim Kurulunun geçici sonuçlarına göre göreve yeniden seçilen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı tebrik etti. NATO Genel Sekreteri, “Birlikte çalışmayı sürdürerek temmuzdaki NATO Zirvesi’ne hazırlanmayı sabırsızlıkla bekliyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Türkçe mesaj yayımlayarak, “Fransa ve Türkiye’nin birlikte üstesinden geleceği büyük sınamalar var: Avrupa’ya barışın geri gelmesi, Avrupa-Atlantik İttifakımızın geleceği, Akdeniz denizi. Yeniden seçilmesi dolayısıyla tebriklerimi ilettiğim Başkan Erdoğan ile birlikte, ilerlemeye devam edeceğiz” dedi.

İSRAİL CUMHURBAŞKANI’NDAN TEBRİK

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı seçim başarısından dolayı tebrik etti.

İNGİLTERE BAŞBAKANI’NDAN İŞBİRLİĞİ MESAJI

İngiltere Başbakanı Sunak, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı tebrik ederek, iki ülkenin güçlü işbirliğini sürdürmeyi sabırsızlıkla beklediğini bildirdi.

ORBAN: TARTIŞMASIZ ZAFER

Macaristan Başbakanı Victor Orban da “Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tartışmasız seçim zaferini kutluyorum” diye yazdı.

Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novak ise, “Türkiye’nin yeniden cumhurbaşkanı seçilen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a tebrikler” ifadesini kullandı. Türkiye’nin istikrarının Avrupa için çok değerli olduğunu ve Ukrayna’da barışa ulaşabilmek için bunun çok önemli rol oynayacağını vurgulayan Novak, “Macaristan ve Türkiye arasındaki işbirliğini güçlendirmek için çalışmayı dört gözle bekliyorum” değerlendirmesinde bulundu.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.