BTSO, üst düzey konukları iş dünyasıyla buluşturmaya devam ediyor. Geçen hafta Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’i üyeleriyle buluşturan BTSO, son olarak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ı ağırladı. Toplantıya,
BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay ve Meclis Başkanı Ali Uğur’un yanı sıra Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, AK Parti Genel Başkan Vekili ve Bursa Milletvekili Efkan Ala, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Varank, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve iş dünyası temsilcileri katıldı.
“Türkiye trilyon dolarlık ekonomiler ligine girmeyi başardı”
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ülke düzeyinde ve illerde politikaları şekillendirirken ve uygularken ortak akılla hareket ettiklerini vurguladı.
Türkiye ekonomisinin dünyadaki olumsuz konjonktüre ve deprem felaketine rağmen geçen yılı yüzde 4,5 büyümeyle kapattığını belirten Yılmaz, “Türkiye tarihte ilk defa trilyon dolarlık ekonomiler ligine girmeyi başardı. Tüketimi daha ılımlı hale getirmek, yatırımı ve ihracatı daha da güçlendirerek ülkemizin büyümesini sağlıklı şekilde geliştirmeye çalışıyoruz. 2024 yılında iç ve dış talebin dengelendiği büyüme kompozisyonunun sürdürülmesiyle istihdamın ve özel kesim yatırımlarının artmasını, hizmet sektörü ve sanayi sektörünün ekonomik büyümemize katkı vermeye devam etmesini öngörüyoruz. Fiyat istikrarı çok önemli. Enflasyonla mücadele bu dönem temel önceliğimiz. Büyümemizi belli bir makul bir düzeyde sürdürürken enflasyonu da düşürmeyi hedefliyoruz" dedi.
“Mali alanımız genişledikçe iş dünyamıza desteğimiz de artacak”
Makroekonomik politikalar ve yapısal reformlara ilişkin iş dünyası temsilcilerine bilgi veren Yılmaz, “Bu dönemde özellikle yatırımcılara ve ihracatçılara daha düşük maliyetli kredi oluşturmak için adımlar atıyoruz. Bütçedeki deprem yükünden dolayı mali alanımız kısıtlı ama mali alanımız genişledikçe iş dünyamıza desteğimiz de artacak. Özellikle nitelikli yatırımcılarımızı ve ihracatçılarımızı desteklemeye devam edeceğiz" şeklinde konuştu.
Yapısal reform yapan ülkelerin geleceğe daha güvenle baktığını vurgulayan Yılmaz, "Dolayısıyla sadece bu reformların somut etkilerle değil, beklenti kanalıyla yapacağı etkilerle, ekonomimize güç katacağına inanıyoruz. Özellikle bu yılın ortalarından itibaren gelişmekte olan ülkelere dönük artmasını beklediğimiz sermaye hareketliliğinde de Türkiye’nin daha fazla pay almasına destek olacak. Bursa 18 milyar dolara yakın ihracat yapabilen bir kent. Özellikle dış ticaret fazlası veriyor olması çok kıymetli. Bütün sanayicileri ve çalışanları yürekten tebrik ediyorum. Merkezi idare olarak bu çerçevede başta ulaşım olmak üzere biz de birçok alana yatırım yapıyoruz. Demiryolunda dönüşümü sağlayacak, çok büyük projeleri hayata geçiriyoruz. Bandırma Bursa Yenişehir Osmaneli hızlı tren projemizde çalışmalar devam ediyor. Sadece bu projeye 2024 yılı için 13 milyar TL ödenek ayırdık. İstanbul-Ankara hızlı tren hattı ile entegre olacak bu proje sayesinde Bursa ile İstanbul ve Ankara arasındaki seyahat süresi 2 saat 15 dakikaya inecek. Yine demiryolu ağlarının OSB ve limanlarla bağlantısına da öncelik vereceğiz. İhracatımızda rekabet gücünü artırmak, firmaların lojistik imkanlarını geliştirmek için bu konuyu çok önemli buluyoruz" dedi.
Kent ekonomisinin gelişimi adına merkezi idare, yerel yönetim ve iş dünyası işbirliğinin önemine vurgu yapan Cevdet Yılmaz, “Yerel yönetimlerin işletmeler ve çalışanlar için uygun bir iş ve yatırım ortamına katkıda bulunmasının önemine değindi. Şehrin geleceğinin iş dünyasıyla istişare içinde, birlikte planlanması gerektiğini vurgulayan Yılmaz, Bursa'da hayata geçirilecek KOBİ OSB projesini büyük bir önemle değerlendirdi. Projenin, şehir merkezindeki 8 bin KOBİ'yi şehrin doğusunda ve batısında kurulacak KOBİ OSB'lere dahil ederek düzenli ve sistemli bir üretim altyapısı sağlayacağını belirtti. Bu projeyle gerçekleştirilen merkezi idare, yerel yönetim ve iş dünyası işbirliğini örnek göstererek, projeyi yakından takip edeceklerini ifade etti.
BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, bugüne kadar reel sektörlere sunulan her desteğin, olağanüstü şartlara rağmen üretimde, yatırımda, istihdam ve ihracatta yeni rekorlarla karşılık bulduğunu belirtti. Burkay, Bursa iş dünyasının "Bursa Büyürse Türkiye Büyür" inancıyla son 11 yılda Türkiye'nin hedefleriyle bütünleşen makro düzeyde 60'ın üzerinde proje geliştirdiklerini ifade etti. Ortak aklı harekete geçirerek kente kazandırılan bu projelerin katkısıyla, ülke ekonomisini desteklediklerini dile getirdi.
Başkan Burkay, Büyükşehir Belediyesi ile Bursa’daki KOBİ OSB’ler ve modern altyapıya sahip Lojistik Merkezlerin kurulması için ‘İşbirliği Protokolü’nü imzaladıklarını belirterek, projelerin kent için kritik öneme sahip olduğunu vurguladı. KOBİ OSB ve Lojistik Merkez projelerinin Bursa’nın hedefleri açısından kritik önemde olduğunu belirterek, projelerdeki desteklerinden dolayı ilgili bakanlar ve belediye başkanına teşekkür etti.
Başkan Burkay, iş dünyasının bazı talep ve önerilerini de Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile paylaştı. Enflasyon muhasebesinin uygulanmasının şirketlerin bilançolarında gerçeği yansıtması açısından önemli olduğunu ifade eden Burkay, küçük işletmeler için enflasyon muhasebesinin uygulanmamasını talep etti. Ayrıca, borç oranı yüksek işletmeler için vergisel sonuçların olumsuz etkilerini önlemek adına çözüm arayışlarının önemine vurgu yaptı.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise, Bursa'nın sanayi şehri karakteristiğini önemsediklerini ve KOBİ'lerin nitelikli ve katma değerli ihracat yapmalarını hedeflediklerini belirtti. Bu hedef doğrultusunda KOBİ'lerin dönüşümünü sağlamak amacıyla BTSO ile işbirliği içinde KOBİ OSB ve Lojistik Merkez projelerini hayata geçireceklerini ifade etti.