İş dünyasında yapay zeka paniği!

San Francisco’da yaşayan 25 yaşındaki metin yazarı Olivia Lipkin, herhangi bir açıklama yapılmadan işten çıkarıldığını ve yerine ChatGPT’nin getirildiğini söyledi.

İş dünyasında yapay zeka paniği!
Yayınlama: 08.06.2023 19:20:19
A+
A-

Yapay zeka teknolojisi hızlı bir gelişme gösterirken, söz konusu teknolojinin insan gücüne tercih edilme riski de artış gösteriyor. Bununla ilgili son örnek ise işten çıkarılıp yerine ChatGPT’nin tercih edildiğini belirten bir metin yazarından geliyor.

Şirketi tarafından herhangi bir açıklama yapılmadan işten çıkarılan bir metin yazarı, yerine ChatGPT’nin getirildiğini söylüyor.

 

ŞİRKET METİN YAZARINA ARTIK İHTİYAÇ DUYMADI

The Washington Post’un haberine göre,  San Francisco’da yaşayan 25 yaşındaki Olivia Lipkin, Nisan ayında bir teknoloji girişiminden işten çıkarıldı. Haber kaynağına verdiği demeçte, sohbet robotu halka açıldığından beri iş görevlerinin azaldığını ve yöneticilerinin Slack’te kendisinden “Olivia/ChatGPT” olarak bahsetmeye başladığını söyledi.

The Post’a göre, işten çıkarıldıktan sonra yöneticilerin bu teknolojiyi kullanmanın tam zamanlı bir yazara para ödemekten daha ucuz olduğunu yazdıklarını gördü. Dakikalar içinde ikna edici insan benzeri metinler üretebilen yapay zeka destekli sohbet robotunun Kasım ayında piyasaya sürülmesinden bu yana kendisini “güvensiz” ve “endişeli” hissettirdiğini söyledi.

İş dünyasında yapay zeka paniği... Bir kişi daha işinden oldu!

“YAPAY ZEKA YÜZÜNDEN İŞİMDEN OLDUM”

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Olivia “Artık bunun doğru olduğuna, bu endişelerin haklı olduğuna dair kanıtım vardı ve şimdi yapay zeka yüzünden işimden olmuştum.” dedi.

Lipkin şirketindeki metin yazarlığı görevinden ayrıldıktan sonra yeni bir iş olarak köpek gezdiriyor.

The Post’a verdiği demeçte “Ofis dünyasına tamamen ara veriyorumİnsanlar en ucuz çözümü arıyor ve bu da bir insan değil, bir robot.” dedi.

Yapay zeka destekli yeni ürün seli, yeni teknolojinin kendilerinin yerini alacağından endişe eden çalışanlar arasında endişeye neden oluyor.

 

IBM 7.800 İŞİN ETKİLENECEĞİNİ SÖYLEMİŞTİ

Bazı CEO’lar maliyetleri düşürmek için yeni teknolojiden yararlanmayı planladıklarının sinyallerini verdiler bile. IBM CEO’su Arvind Krishna, Mayıs ayında yaptığı açıklamada, şirketin yapay zekanın yerini alabileceği roller için işe alımları yavaşlatacağını veya askıya alacağını söyledi ve 7.800 işin etkilenebileceğini tahmin etti.

Botun büyük ölçekte etkileyici yazılı çalışmalar üretme yeteneği ticari yazarları bir süredir endişelendiriyor. Ocak ayında, OpenAI’nin ChatGPT’yi piyasaya sürmesinden sadece iki ay sonra, serbest çalışan bir yazar, chatbotun neredeyse bitmiş bir pazarlama makalesini sadece 30 saniyede bir araya getirebildiğini görünce dehşete düştüğünü söyledi.

Bununla birlikte, teknolojinin kusursuz olmadığı ve yanlış bilgileri güvenle doğru olarak sunma eğilimi göstererek yanlış bilginin yayılmasına katkıda bulunabileceği endişesine neden oluyor.

DÜNYACA ÜNLÜ BANKADAN KORKUTAN RAPOR

Goldman Sachs’ın raporuna göre, yapay zeka teknolojilerinin bu şekilde veya daha hızlı bir şekilde gelişmeye başlaması, iş gücü piyasasını etkileyerek ciddi sorunların ortaya çıkabileceği söyleniyor.

Raporda verilen tahminlere göre yapay zeka teknolojileri dünya genelinde bulunan yaklaşık 300 milyona yakın işçi için büyük bir tehdit oluşturuyor.

 

DANİMARKA BAŞBAKANI KONUŞMASINI CHATGPT’YE HAZIRLATTI

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, parlamentoda kısmen yapay zeka sohbet robotu ChatGPT kullanılarak hazırlanan bir konuşma yaptı.

Yapay zekanın büyüleyici ve ürkütücü yönlerine dikkat çeken Frederiksen, “Yapay zeka artık gelecek değil, bu bir gerçek. Yapay zeka henüz anlamadığımız şekilde toplumumuzu değiştirecek.” diye konuştu.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.