İYİ Parti, anayasa değişikliği teklifi için ‘evet’ hazırlığında, referandumun kapısı aralandı

İki maddelik anayasa değişikliği teklifi için TBMM’de 360 milletvekilinin “evet oyu” vermesi durumunda 2023 seçimlerinde seçmenlerin önüne üç sandık konulacak.

İYİ Parti, anayasa değişikliği teklifi için ‘evet’ hazırlığında, referandumun kapısı aralandı
Yayınlama: 14.12.2022 04:06:03
A+
A-

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu’nun, partisinin anayasa değişikliği teklifine tutumu ile ilgili “Olumlu bir kanaat içerisinde olduğumuz ve evet yönündedir” şeklindeki sözleri, referandum için Meclis aritmetiğini yeniden gündeme getirdi. TBMM’de partilerin sandalye dağılımı şöyle: “AKP 286, CHP 134, HDP 57, MHP 48, İYİ Parti 37, TİP 4, DP 2, Memleket Partisi 2, BBP 1, DEVA 1, Demokratik Bölgeler Partisi 1, SP 1, Yenilik Partisi 1, Zafer Partisi 1, Bağımsız 4.” 

60 GÜN SONRA SANDIK

AKP, “türban serbestisi” ve “ailenin korunmasına” yönelik düzenlemeyi içeren iki maddelik anayasa değişikliği teklifini, AKP, MHP, BBP ile bağımsız milletvekili Mehmet Fatih Şeker’in yer aldığı 336 milletvekilinin imzası ile TBMM Başkanlığı’na sunmuştu. Bu durumda iktidar kanadının teklifi referanduma götürebilmek için 24 milletvekilinin “evet oyuna” ihtiyacı bulunuyor. Zorlu’nun açıklamaları sonrasında iktidar kanadı, 37 milletvekili ile parlamentoda temsil edilen İYİ Parti’de, bazı milletvekillerinin “hayır oyu kullanması halinde bile referandum için kapınının aralandığını” belirtiyor. İktidar kanadında, İYİ Parti dışında SP’nin 1 milletvekili, DP’nin 2 milletvekili, DEVA Partisi’nin de 1 milletvekili ile teklifi destekleyeceğine “kesin gözüyle bakılıyor.” 

AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin,  teklifin ocak ayında TBMM Anayasa Komisyonu’na, şubat ayında ise TBMM Genel Kurulu’na geleceğini açıklamıştı. Teklifin şubat ayı içinde genel kurula gelerek görüşülmesi ve “referandum kararının” çıkması durumunda ise Anayasa Değişikliklerinin Halkoyuna Sunulması Hakkındaki Yasa uyarınca, teklifin Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından 60. günü takip eden pazar günü referandum yapılabilecek. Teklif için TBMM’de 360 milletvekilinin “evet oyu” vermesi durumunda da 2023 seçimlerinde seçmenlerin önüne üç sandık konulacak. 

CHP NE DİYECEK

Anayasaya göre teklifin her bir maddesi TBMM Genel Kurulu’nda ayrı ayrı oylanıyor. Bu nedenle CHP’nin, teklifin “türban serbestisi” ile ilgili 1. maddesine “evet” demesi halinde, ilk madde genel kurulda geçerken “LGBT+’ya yasağı” içeren 2. maddeye “hayır” demesi ve bu maddenin tekliften düşmesi de muhtemel olasılıklar arasında yer alıyor. Bu durumda ise teklifin “türban serbestisini” içeren ilk maddesi TBMM Genel Kurulu’nda 400 milletvekili ile “doğrudan yasalaşabilir.”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş