Manisa'da yaşayan 52 yaşındaki Nedret Korat, 5 yıl önce aort damarında daralma teşhisi aldı. Kalp yetmezliği nedeniyle ameliyat riski yüksek olan Korat, son çare olarak Bursa'da bir doktora başvurdu. Acıbadem Bursa Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Şenol Coşkun tarafından önerilen TAVİ yöntemi ile Korat, hayata tutunmayı başardı.
Ameliyat Riski Yüksekti
2018 yılında yapılan anjiyodan beri kalp yetmezliği ile mücadele eden Korat, birçok doktor ve hastane gezdi. Ameliyat olmadan tedavi olma umudu suya düşen Korat, kalp yetmezliği nedeniyle "masada kalma" riski taşıyordu. Bu nedenle ameliyat yapılamıyordu.
TAVİ Umudu Veren Işık Oldu
Dr. Şenol Coşkun, TAVİ yöntemini önerdiğinde Korat umutlandı. TAVİ, kalp durdurulmadan ve az kesi ile yapılan bir işlem olduğu için açık ameliyata göre riski daha düşüktü. Hastalar daha kısa sürede taburcu olup normal hayatlarına dönebiliyorlardı.
Ameliyat Başarılı Geçti
Yaklaşık 1 saat süren işlemde, Korat'ın aort daralması her iki kasıktan girilerek kapalı yöntemle kalp durdurulmadan genişletildi. Ameliyattan önce yürüyemez hale gelen Korat, 15. gün kontrolüne yürüyerek geldi. Kontrolde kalp yetmezliğinde de iyileşme olduğu görüldü.
Korat'tan Teşekkür
Her türlü sonuca hazır olduğunu belirten Korat, ameliyattan sonra çok kısa sürede ayağa kalktığını ve taburcu olduğunu söyledi. Korat, "Uyku kalitem arttı ve 10 kilograma yakın ödem attım. Hocama çok teşekkür ederim, iyi ki tanışmışız. Çok şükür sağlığıma kavuştum" dedi.
TAVİ Genç Hastalarda Nadir Görülüyor
Dr. Şenol Coşkun ise TAVİ'nin genellikle yaşlı hastalarda uygulanan bir yöntem olduğunu, ancak Korat'ın durumunun özel olduğunu ve bu yöntemin hayatını kurtardığını söyledi. Coşkun, "Bu genç yaştaki hastalara TAVİ uygulaması çok az görülür" dedi.
TAVİ Hakkında
TAVİ (Transkateter Aort Kapak İmplantasyonu), aort kapak darlığı olan hastalarda ameliyatsız olarak kalp kapağının değiştirilmesi işlemidir. Kasık bölgesinden girilerek anjiyo yöntemiyle uygulanır. Kalp durdurulmadan ve büyük bir kesi yapılmadan gerçekleştirilir. Özellikle ameliyat riski yüksek olan hastalar için hayat kurtarıcı bir yöntemdir.