Meclis’te EYT mesaisi başlıyor

Milyonlarca EYT’li düzenlemenin hayata geçmesini bekliyor. EYT düzenlemesi ile ilgili gözler Meclis’e çevrildi. Önümüzdeki hafta yasanın görüşülmesi bekleniyor.

Meclis’te EYT mesaisi başlıyor
Yayınlama: 27.02.2023 09:57:11
A+
A-

Milyonlarca EYT’li düzenlemenin yasalaşması için merakla bekliyor. 6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından milletvekillerinin deprem bölgesinde olması sebebiyle çalışmalar 3 hafta ertelenmişti.

Meclis, 28 Şubat salı günü çalışmalarına yeniden başlayacak. Öncelikli gündemin deprem olması beklenirken, EYT düzenlemesini içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşülecek.

Peki EYT düzenlemesi ne zaman yasalaşacak, EYT’liler ilk maaşlarını ne zaman alacak? Konuyla ilgili merak edilenleri CNN Türk Muhabiri Gülşen Coşkun aktardı. Coşkun konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“EYT düzenlemesi gelecek. Bundan sonra bu kapsama girenler ilk maaşlarını ne zaman alacak merakla bekleniyor.

8 Eylül 1999 ve öncesi sigortalı çalışanları kapsayacak. Kadınlarda 20 yıl, erkeklerde 25 yıl sigortalılık şartı var. Prim günü ve çalışma süresini dolduran emekli olacak yaş süresi olmayacak.

‘EYT DÜZENLEMESİ ZORUNLU DEĞİL’ 

EYT düzenlemesi zorunlu değil kapsama girseler bile istemiyorlarsa yararlanmayacaklar. Taşerondan kadroya geçenler için emeklilik zorunluluğu bulunmuyor.

Diyelim ki bir kişi EYT kapsamında o kurumda çalışan diğer kişilere göre işveren üzerinde prim yükü fazla oluyor. İşveren prim desteği verilecek ve iş verenin yükü da azalmış olacak. EYT’li çalışan ve diğer çalışan arasında fark olmayacak.

‘MAAŞLAR NİSAN AYINA KALABİLİR’ 

Meclis Genel Kurul’da görüşüldükten sonra düzenleme Resmi Gazete’de yayımlanacak. Başvurunun bundan sonra olması gerekiyor. Maaşların nisan ayına kalabileceği ifade ediliyor.”

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.