Özel
Bursa Medıcabıl Hastanesi, sağlık hizmetleri sektörü ile hastanenin çalışmaları hakkında değerlendirmede bulunmak üzere basın toplantısı düzenledi.Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ömer Faruk Bilgen’in açılış konuşmasıyla başladı.
HABER/ŞERÍFE ÖZ24 Temmuz günü çok önemliydi basın sansürü kaldırıldı, dayanışma günü de diyebiliriz. Özgürlük olmazsa olmaz, basının katkısı ve önemini hepimiz biliyoruz. Biz sağlık hizmeti sunuyoruz sizde insanların habere ulaşmasını sağlıyorsunuz. Toplumsal huzuru sağlıyorsunuz. 115.yılınızı gazetecilik ve basın bayramınızı kutluyoruz diyerek sözlerine başladı.Hedeflerimden bir kaçı hastalarımızın tedavi olduktan sonra tekrar aynı şikayet ile buraya gelmemeleri, hastalarımızı oldukça erken taburcu etmek ve dijitalleşmek.
Enfeksiyon oranının sıfır olması demek alt yapının sağlam ve uygulamanın yerinde olduğunu gösterir. Hasta taburcu olduktan sonra izlemezseniz enfeksiyon riskini artırırsınız. Güncel ve kabul gören tedavi yöntemleri uygulamazsanız aynı şikayetle tekrar gelmedi mümkündür bizim hedefimiz bunu en aza indirmek. Erken taburcu konusuna gelince özellikle yaşlı hastaların kendi alanlarında bulunmaları iyileşmelerine büyük katkı sağlamaktadır. Medicabil hastanesinde ortalama hasta yatış süresi 2 gün ve bu sürelerin kısaltılmasının ekonomik olarak katkısı var. Hastalar ortalama 5-6 gün yatarst tedavi olsa ve bunu yarı yarıya azaltsak yarı sayıda yatak boş kalır.”
YANLIŞ TANILAR BÍNLERCE ÍNSANI ÖLDÜRÜYOR
ABD'de yayımlanan bir raporda, ülkede hastalara yanlış tanı konulmasının her yıl yaklaşık 800 bin kişinin ölümüne veya kalıcı sakatlığına neden olduğu belirtildi. CNN'in haberine göre, ABD'deki doktorların koyduğu yanlış tanı, yılda ortalama 370 bin kişinin ölümüne ve 420 bin kişide beyin hasarı, körlük, uzuv veya organ kaybı ile kanser hücrelerinin diğer organlara yayılması gibi kalıcı sakatlıklara yol açıyor.Tanıların en doğru şekilde konulması ve tıbbi hataların azaltılması adına çalışmalar yürüten Johns Hopkins Üniversitesine bağlı Armstrong Enstitüsü Hastalık Tanısı Araştırma Merkezi ve Harvard Tip Kurumları Risk Yönetimi Vakfınca yürütülen çalışmada, daha önce yapılan araştırmalardan veriler incelendi. Buna göre, bazı hastalıkların hangi sıklıkta teşhis edilemediği ve tanı koyamama durumunun hangi sıklıkta ciddi hasara neden olduğuna bakıldı.
YANLIŞ TEDAVÍ UYGULANAN HASTALARIN BÍR ÇOĞU FELÇ OLUYOR
Araştırma sonucunda, ölüm ve kalıcı sakatlıkla sonuçlanan yanlış tanı konulan hastalıkların yüzde 40'ının, felç, kan zehirlenmesi, akciğer iltihaplanması, pıhtılaşma sonucu damar tıkanması ve akciğer kanseri olduğu kaydedildi. En doğru şekilde tanı konulması üzerine çalışmalar yürüten Gordon ve Betty Moore Vakfı Program Direktörü Dr. Daniel Yang, yanlış tanının nedenleri arasında, doktorların hastanın hastalık geçmişini takip etmemesi ve belirtileri yanlış hastalıklarla ilişkilendirmesinin yanı sıra hastanelerin hastaları bekleme sırasında uzun süre tutmasının bulunduğunu belirtti.
MERKEZİMİZDE DAİMA İNSAN VAR
Yalın Sağlık Enstitüsü Başkanı Duygu Soydan ise, “Yönetim kurulumuzun bu alanda ortaya koyduğu vizyon sayesinde bütün birimlerimizde Kaizen sistemini uyguluyoruz. Her alanda, özellikle tedavi alanlarımızda bu sistemi uygulamak emek yoğun bir iş. Bizim burada merkeze koyduğumuz değerimiz insandır. Bu alanda farklı alanlarda aldığımız ödüllerle ve bu anlayışımızla ilerleyen yıllarda da gündeme geleceğimize inanıyorum” şeklinde konuştuKonuşmaların ardından hastane çalışanları adına duygularını paylaşan Ameliyathane Sorumlusu Yeliz Şahin ile Acil Hemşiresi Osman Ağbaba da alınan ödül ve Kaizen çalışma sistemi hakkındaki görüşlerini belirtti.
Programın sonunda Birincilik ödülü Kaizen Institute Turkey Genel Müdürü Dr. Muhsin Güneşlik tarafından, Medicabil Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ömer Faruk Bilgen ve Medicabil Yalın Sağlık Enstitüsü Koordinatörü Prof. Dr. Aysun Yılmazlar başta olmak üzere Medicabil Sağlık Grubu ekibine takdim edildi.