Merkez Bankası’ndan dolar ve faiz açıklaması!

Merkez Bankası’ndan dolar ve faiz açıklaması!
Yayınlama: 04.05.2023 12:48:29
A+
A-

Merkez Bankası’nın yılın ikinci enflasyon raporunun sunulduğu toplantıda TCMB Başkanı Kavcıoğlu, gazetecilerin sorularını yanıtlarken dolar ve faizlerde istikrarın sürdürüleceği bilgisini paylaştı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yılın ikinci enflasyon raporunu sundu.

Ankara’da sunum gerçekleştiren Kavcıoğlu, enflasyon tahminlerinde değişikliğe gitmeyerek, 2023 yıl sonu tahminini yüzde 22,3, 2024 yıl sonu tahminini de yüzde 8,8’de sabit tutulduğunu bildirdi.

Kavcıoğlu, sunumunda küresel ekonomiden ve Türk ekonomisinin geldiği aşamadan bilgiler vererek, gelecek dönem için ulaşılmasının beklendiği hedefleri aktardı.

BASININ SORULARINI YANITLADI

Sunumun ardından basının sorularını cevaplandıran Şahap Kavcıoğlu, politika faizinin Türkiye’de belirleyici konumda olduğunu belirterek, dolarda ve faizde istikrarın devam edeceğine ve dolarizasyonun bitirileceğine vurgu yaptı.

İKİLİ KUR SİSTEMİ

Uygulamalara bütüncül bir şekilde bakılması gerektiğini aktaran Kavcıoğlu, son dönemde ikili kur sistemini gündeme getirildiğini belirterek, “İkili kur sistemi var, yeniymiş gibi alevlendirerek yanlış.” yorumunda da bulundu

“BANKACILIĞIMIZ GÜÇLÜ”

Şahap Kavcıoğlu, açıklamalarında politika faizi doğrultusunda bankacılık alanında güçlü bir seyir olduğunu ifade etti.

“İŞLEYEN BİR SİSTEM İÇİNDE ‘BU NİYE İŞLİYOR’ DER GİBİ SORULUYOR”

Gazetecilerin Kur Korumalı Mevduat (KKM) ile ilgili sorularını yanıtlayan Kavcıoğlu, yapılan çalışmaların getirisinin olumlu olduğunu ve kamuoyunda KKM ile ilgili olumsuz yorumlara bir anlam veremediği belirterek şu şekilde konuştu:

2013’lerde alınan dolarizasyonu yaşayanların kur korumalı hesabı savunanları anlamıyorum. Sanki riskli bir alana götürüyormuşuz gibi bir algıyı görüyorum. Çıkışın nasıl olduğunu yaşadık. İşleyen bir sistem içinde ‘bu niye işliyor’ der gibi soruluyor. Bankacılık sisteminin eksiği var, dolambaçlı yolları var ama sistem işliyor. Hedeflerimizi verdik. Bankacılık nerelere gideceğini biliyor. Ve bu da bizim bankacılık sektöründeki gücümüzü gösteriyor. Bankacılık iyi durumda.

“MERKEZ BANKASI’NIN REZERVLERİ ÇOK GÜÇLÜ”

Kavcıoğu rakamları seçimi de fiyatlandırarak belirlediklerini söyleyerek bazı ekonomi gazeteleri merkez bankasını manşete taşıyıp, olumsuz algı yaratmaya çalıştıklarını gördüklerini ifade ederek şöyle konuştu:

Neye dayanıyorlar bilinmez. Halkımız bunlara itibar etmez. Bu yalan haberlere karşı hukuk süreci de başladık. Buradan kimseye ekmek çıkmaz. Türkiye, çok güçlü. Merkez Bankası’nın rezervleri çok güçlü. Kimse vatandaşın kazancı ile oynayamaz.

“BUNLAR HAYAL DEĞİL, BUNLAR GERÇEKLER”

Kavcıoğlu, sorulan sorular üzerine Twitter gazetecilerine seslendiğini söyleyerek, sunumunda gösterdiği tabloları kastederek şu sözleri sarf etti:

Bunlar hayal değil, bunlar gerçekler, yapacaklarımız değil, yaptıklarımız. Türkiye sonucu almıştır. Cari dengeyi ikinci yarıdan sonra sağlıyoruz. Türkiye kalıcı olarak fiyat istikrarını sağlayacaktır.

 

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.