Merkez Bankası’ndan enflasyon açıklaması

Merkez Bankası’ndan enflasyon açıklaması
Yayınlama: 28.03.2023 14:55:15
A+
A-

TCMB Başkanı Kavcıoğlu, Merkez Bankası Genel Kurulu Toplantısı’nda, Liralaşma stratejisinin enflasyonda kalıcı iyileşmeyi sağlayacağını söyledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, TCMB 2022 yılına ait 91’inci Hesap Dönemi Olağan Genel Kurul Toplantısında konuşuyor.

Genel Kurulun açılışında bir sunuş yapan Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, enflasyonun genel görünümünde iyileşme olduğunu ve 2022 yılının ikinci yarısından itibaren ana eğilimde kademeli normalleşmenin başladığını vurguladı.

Liralaşma stratejisinin enflasyonda kalıcı iyileşmeyi sağlayacağını söyleyen Kavcıoğlu, “Önümüzdeki dönemde liralaşma stratejisi kapsamında uygulanan politika bileşimi, sağlıklı kredi büyümesi kanalıyla finansal istikrarı ve finansman maliyeti kanalıyla potansiyel üretimi desteklemeye devam edecektir. Arz talep dengesine de olumlu katkı verecektir. Bu doğrultuda fiyatlama davranışlarında ve enflasyon beklentilerinde iyileşmeyle enflasyonda kalıcı düşüş sağlanacaktır” dedi.

 

Kavcıoğlu’nun konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

2022 yılında pandeminin olumsuz etkileri giderilmemişken yakın coğrafyada meydana gelen Rusya-Ukrayna savaşı sonucunda arz kısıtları belirginleşmiş küresel gıda ve emtia fiyatlarında hızlı artış yaşanmıştır.

Jeopolitik risklerin yanı sıra arz talep dengesizlikleri enflasyonun küresel ölçekte hızla artarak tarihi yüksek seviyelere çıkmasına neden olmuştur.

Finans koşullarının sıkılaşması sonucunda 2022 yılı finansal belirsizliklerin olağanüstü düzeyde yüksek seyrettiği bir yıl olarak kayıtlara geçmiştir.

Türkiye ekonomisi kesintisiz olarak büyümeye devam etmiştir. İktisadi faaliyet yılın ilk yarısında güçlü seyretmiş, dış talepteki gerilemeye rağmen sağlam görünümünü korumuştur.

Türkiye ekonomisi 2022 yılında yüzde 5.6 oranında büyüyerek 2019’un son çeyreğinden bu yana gösterdiği büyük performansı ile G20 ve OECD ülkeleri arasında üst sıralarda yer almıştır. 9. sıraya yükselen ülkemiz küresel ekonomi içerisindeki payını 2’ye katlamıştır.

Dolar bazında ise Türkiye ekonomisi 2014 yılından bu yana gerçekleşen en yüksek milli gelir seviyesine ulaşmıştır.

Tüketici enflasyon geçtiğimiz yılın ilk yarısında gıda fiyatlarındaki hızlı artışlar, 2021 yılının son çeyreğinde döviz piyasalarında yaşanan ekonomik temellerden uzak fiyat oluşumlarının etkisiyle hızlı bir artış kaydetmiştir.

Döviz piyasalarında görülen istikrarla birlikte 2022 yılının 2. yarısından itibaren enflasyonun ana eğiliminde kademeli normalleşme süreci başlamıştır.

Önümüzdeki dönemde liralaşma stratejisi kapsamında uygulanan politika bileşimi, sağlıklı kredi büyümesi kanalıyla finansal istikrarı ve finansman maliyeti kanalıyla potansiyel üretimi desteklemeye devam edecektir. Arz talep dengesine de olumlu katkı verecektir. Bu doğrultuda fiyatlama davranışlarında ve enflasyon beklentilerinde iyileşmeyle enflasyonda kalıcı düşüş sağlanacaktır”

 

‘ENFLASYONDA KALICI DÜŞÜŞ SAĞLANACAKTIR’

Enflasyon beklentilerinde iyileşme ile enflasyonda kalıcı olarak düşüş sağlanacaktır.

2022 yılında uluslararası rezervlerimizi güçlendirmeye yönelik olarak etkin bir rezerv yönetimi uyguladık. Tüm bu uygulamalarımız sonucunda uluslararası rezervlerimiz 2021 yılı sonunda 111 milyar dolar seviyesinden 2022 yılı sonunda 128,8 milyar dolara; yüzde 17 artmıştır.

2021 yılında uygulamaya koyduğumuz fonların sürekli transferi uygulamamız FAST’ın güvenliğini artırmak amacıyla SİPER servisini geliştirerek hizmete sunduk.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş