Muharrem İnce oyları geçerli mi, geçersiz mi sayılacak?

Muharrem İnce oyları geçerli mi, geçersiz mi sayılacak?
Yayınlama: 13.05.2023 19:13:34
A+
A-

Cumhurbaşkanı adayı ve Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce dün önemli açıklamalarda bulundu. Muharrem İnce Cumhurbaşkanlığı adaylığından çekildiğini açıkladı. Bu sıcak gelişme sonrasında Muharrem İnce’nin yurt dışı oyları akıllara geldi. Peki, Muharrem İnce oyları geçerli mi, geçersiz mi sayılacak? Oy pusulası değişecek mi? İşte konuyla ilgili YSK detayları.

Seçime sayılı günler kala Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı adaylığından çekildiğini duyurdu. İnce, ‘45 gündür direniyorum. Adaylıktan çekiliyorum, bunu memleketim için yapıyorum.’ dedi. Bu açıklamanın ardından vatandaşlar yurt dışında  cumhurbaşkanlığı seçimleri için Muharrem İnce’ye verilen oyların ne olacağına dair araştırma yapmaya başladı.

MUHARREM İNCE’NİN YURT DIŞI OYLARI NE OLACAK?

Hürriyet yazarı Oya Armutçu, dün düzenlediği basın toplantısı ile Cumhurbaşkanlığı adaylığından çekildiğini açıklayan Muharrem İnce için sürecin nasıl işleyeceğine dair YSK temsilcileri ile görüştü. Armutçu, temsilcilerin değerlendirmelerini bugünkü köşesine taşıdı. YSK temsilcileri, İnce’nin çekilmesi ile ilgili Armutçu’ya şu değerlendirmeleri yaptı:

AK Parti YSK Temsilcisi Recep Özel: Çekilmesi Seçim hukuku açısından anlam ifade etmez. Bütün seçim iş ve işlemleri devam eder. Adaylıktan çekilme süresi geçti. Basılan oy pusulaları da değişmez. Yurtdışı gibi yurtiçi seçimde de aynı oy pusulası kullanılır. Seçmen isterse çekilen adaya oy verebilir. Sayın İnce’ye yurtdışında atılan oylar da geçerli sayılır. Yüzde 50+1’le İnce kazanırsa mazbata verilmez. İkinci tur seçim yapılır ve ikinci tura en çok oy alan iki adayla gidilir.

 YSK CHP Temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu: Sayın İnce’nin çekilmesi yeni bir hukuki durum doğurmaz. Her işlem aynen devam edecek. Oylar geçerli olacaktır. Birleştirmeye de girecektir. Yurtdışında kullanılan oylar sayılacak. Sayın İnce’nin çekilse de oy pusulasında adı kalacağı için seçmen oy kullanacak. Yurtiçinde de oy çıkarsa sayılacak. Yani çekilme beyanı sadece siyasi sonuç doğurur, hukuki değil.

YSK İYİ Parti Temsilcisi Tolga Öztürk: Cumhurbaşkanı adaylarından birinin seçimden çekilmesi durumunda oy pusulası değiştirilmez. Adayın aldığı oylar geçersiz sayılmaz. Çekilen adayın yüzde 50+1 alması durumunda ise 2. turda 2. aday ve 3. aday ikinci tura kalmış kabul edilir ve seçimler iki aday arasında gerçekleşir.

Avukat Rezan Epözdemir’in cnnturk.com’a yaptığı açıklama;

Avukat Epözdemir yapmış olduğu açıklamada “Öncelikle oylar geçersiz sayılacak bunun özellikle söylenmesinde fayda olduğunu düşünüyorum. 6271 sayılı Cumhurbaşkanlığı Seçim Kanunu’nun 12. Maddesi diyor ki; “Birinci oylamada kesin aday listesinin Resmi Gazete’de yayımlanmasından itibaren oy verme günü saat 17.00’ye kadar listede meydana gelecek eksilmeler değişikliği gerektirmez” diyor. Yani dolayısıyla kesin aday listesi Resmi Gazete’de yayımlandı. Kanun maddede çok açık ve tartışılmayacak kadar aşikar. Burada eksilme meydana gelirse değişiklik olmuyor yani oy pusulalarında herhangi bir değişiklik olmuyor. Vatandaş İnce’ye oy verirse eğer geçersiz sayıldı. Oy pusulalarında da bir değişiklik olmayacak.” dedi.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş