Özerklik ve anadil isteklerinin sebebi buymuş! Sinsi plan ortaya çıktı

Özerklik ve anadil isteklerinin sebebi buymuş! Sinsi plan ortaya çıktı
Yayınlama: 18.04.2023 12:26:55
A+
A-

Cihat Yaycı, bazı siyasetçilerin oy uğruna ‘Anayasa’da değişiklik sözleri verdiğini belirterek bu söylemlerin altında yatan riskleri tek tek anlattı. Soner Yalçın ise bu riskler sonucu geçmişte yaşanılan toprak kaybını anlattı.

Müstafi Tümamiral Doç. Dr. Cihat Yaycı, Tv100.com’da kaleme aldığı yazısında altılı masa üyelerinin seçim döneminde oy alabilmek için terör örgütünün istekleri doğrultusunda ‘Anayasa’da değişiklik’ sözleri verdiğini ve bu sözün doğurabileceği riskleri sıraladı. Soner Yalçın ise bu risklerin sonucunda daha önce yaşanmış bir örneği olan Girit‘i bugünkü yazısında kaleme aldı.

Anayasa’da değişiklik isteyenlerin “Kürt sorununun çözüm adresi olarak TBMM’yi gördüklerini” belirtmelerinin altını çizen Yaycı, kimsenin buradaki tehlikenin farkında olmadığını ifade ederek “Peki bölücü silahlı terör örgütleri ve siyasi yapılar Anayasa’da hangi değişikliklerin yapılmasını talep ediyorlar?” sorusunu şu şekilde cevaplandırdı;

1. Demokratik Özerklik/Öz Yönetim adı ile önce sınır çizmeye

2.  Etnik bölücülük yaparak ayrıştırılmış halk teşkil etmeye ve bunları kurucu halk ya da etnik gruplar olarak Anayasa’ya kaydettirmeye

3.  Anayasa’ya başka dilleri resmi dil olarak ekletmeye

4.  Özerk yerel yönetim ve güvenlik güçleri teşkili ile egemen bir otorite tesis etmeye

5.  Anayasa’daki Türklük kavramını kaldırmaya çalışmaktadır

Bölücü kesimlerin demokrasi, insan hakları ve özgürlük söylemleriyle allayıp pullayarak “Anadilde eğitim, federatif yapılar ve özerk bölgeler oluşturulmasını” istediğini belirten Yaycı, masum gibi görünen bu taleplerin altında sinsi planların yattığını söyledi.

SİNSİ PLAN

Bölücülerin bu talepleriyle Türkiye’nin istedikleri şekilde bölünmesine uluslararası alanda hukuki zemin oluşturmaya çalıştığını söyleyen Yaycı, “Çünkü Anayasa’da birden fazla resmi dil, kurucu halk, etnik grup, özel, özerk, federatif bölge tanımlandığı takdirde; o dili konuşanların, o halk veya etnik grup üyelerinin, özel, özerk, federatif bölgede yaşayanların uluslararası hukuka göre referandum yoluyla “kendi kaderini tayin” yani “ayrılma hakkına” sahip olması mümkündür.” ifadelerini sarf etti.

Bu konudaki temel hukuki belgelerin 1933 Montevideo Sözleşmesi ve Sürekli Adalet Divanı‘nın 1930’da etnik gruplarla ilgili olarak yaptığı geleneksel tanım olduğunu belirten Yaycı, Türk halkına uyarıda bulunarak “Görüldüğü üzere ülke içerisinde sınırları belirlenmiş bir toprak parçasında yaşamak, ayırt edici özellikleri Anayasa’da vurgulanmış olmak ayrılma hakkı için şarttır.” dedi ve altılı masanın vaat ettiği Anayasa’da değişiklik talebinin riskini anlattı.

GİRİT ÖRNEĞİ

Sözcü yazarı Soner Yalçın ise bugünkü yazısında IMF’den borç alacağını söyleyen Kemal Kılıçdaroğlu’nu eleştirdi. “IMF’den milyarlarca dolar paranın karşılığında ne vereceksin?” diye soran Yalçın, Yaycı’nın verdiği bilgilerin yaşanmış örneği olan Girit’i okuyucularına hatırlattı. Yalçın, Girit Adası‘nın yerel özerklikle başlayıp, otonom ile sürüp, Girit Meclis kararıyla Yunanistan’a bağlandığını belirtti.

 

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş