Kongrede, dünyanın her yerinde yaşayan Türk ve akraba toplulukların tarihi, sosyokültürel, ekonomik, politik ve eğitim süreçleri bilimsel çerçevede ele alınacak ve gelecek perspektifi çizilecek.
10 farklı ülkeden 50'ye yakın üniversitenin akademisyenlerinin katılımıyla gerçekleşecek kongrede 67 bildiri sunulacak.
Kongrenin ana temaları şunlar:
Avrupa Türk TarihiAvrupa'daki Türklerin mevcut durumu, potansiyeli, sorunları ve ilişkileriKamu diplomasisi, insani diplomasi ve kültür diplomasisi alanlarında yapılanlar ve yapılabileceklerMavi vatan ve siber vatan gibi yeni kavramlar ölçeğinde stratejik yaklaşımlarTürk Dünyası Yörük Türkmen Birliği Genel Başkanı İrfan Tatlıoğlu, "Türk Tarihinde Avrupalı Türklerin çok önemli bir yeri var. Bu kongreyi düzenleyerek bu önemli konuyu bilimsel çerçevede ele almak ve geleceğe dair stratejiler geliştirmek istiyoruz" dedi.
Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yılmaz şunları söyledi:
"Bu kongreye ev sahipliği yapmaktan büyük bir onur duyuyoruz. Kongrenin Bursa'da başlaması oldukça isabetli bir karar. Bu sayede Türk Dünyası'nın diğer ülkeleriyle de ilişkilerimizi geliştirme imkanı bulacağız."
Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürü Kamil Özer şunları ekledi:
"Böyle önemli bir kongrenin başlangıcının Bursa'da yapılacak olması şehrimiz için büyük bir kazanç. Kongrenin Bursa'nın turizmine de katkı sağlayacağına inanıyoruz."
Kongreye katılım ücretsiz olup, ön kayıt yaptırmak gerekiyor.