Türkiye, ABD ile ‘F-16 Anlaşması’nda Yeni gelişme!

Türkiye, ABD ile ‘F-16 Anlaşması’nda Yeni gelişme!
Yayınlama: 12.07.2024 14:08:37
A+
A-

     Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, ABD’den F-16 alım sürecine ilişkin NATO Zirvesi’nde teknik detayların ele alınacağının altını çizerek bu konuya dikkat çekmişti. Edinilen bilgilere göre 23 milyar dolarlık pakette, Türkiye’nin bazı ürünlerde eksiltmeye gidebileceği belirtiliyor. Peki, Türkiye neden böyle bir karar üzerinde duruyor? İşte detaylar…

23 MİLYAR DOLARLIK F-16 ANLAŞMASI

Milli Savunma Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde ABD ile F-16 tedarikinde imzaların atıldığını duyurmuştu. Bu sürecin ardından ise gözler imzalanan paketteki listeye ve anlaşmanın ne zaman hayata geçirileceğine çevrildi. Bakanlık kaynakları, imzalanan paketteki detaylar üzerindeki çalışmaların devam ettiğini kaydetti. Özellikle yapılan anlaşma kapsamında çok fazla etkenin olduğuna işaret edildi. Ve teknik detaylar için NATO zirvesi işaret edilmişti. ABD ile yürütülen f-16 sürecinde son durum ne?

ABD İLE ANLAŞMADA LİSTE EKSİLİP, FİYAT DÜŞEBİLİR

Kabul ve teklif mektuplarının daha önce çalışılmış liste üzerinden şekillendiği 23 milyar dolarlık pakette, değişiklik olabileceği belirtiliyor. Savunma sanayi alanında yerli ve milli üretimde birçok projeyi hayata geçiren Türkiye’nin bazı ürünlerde eksiltmeye gideceği ifade ediliyor. Söz konusu rakam listeye son hali verilince netleşecek. Eğer, listede eksiltme olursa rakam 23 milyar liranın altına inecek.

F-16 ANLAŞMASI LİSTESİNDE NE VAR?

Peki, listede nasıl bir eksiltmeden bahsediliyor? Mevcutta imzalanan pakette 70 modernizasyon kiti, mühimmatlar ve 40 F-16 bulunuyor. İşte bu listede azaltmalar olabilir. Teknik çalışmanın sürdüğü kaydediliyor. Sürecin mutabakatla sonlanması ile Türkiye’nin anlaşmanın ilk taksitini yatırarak alıma başlaması öngörülüyor. İlk F-16’ların ise 2028 yılında geleceği tahmin ediliyor.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.