Türkiye’nin yeni silah ve füze satışı

Türkiye’nin yeni silah ve füze satışı
Yayınlama: 22.05.2023 10:04:51
A+
A-

Türkiye Kosova’ya PMT-76-57A Platform Makineli Tüfek, VURAN Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç ve ALKAR 120mm Otomatik Havan Sistemi ve OMTAS Tanksavar Füzesi ihraç etti.

Kosova, Türkiye’den OMTAS Tanksavar Füzesi tedarik etti. Böylelikle Kosova Ordusu, Roketsan OMTAS Tanksavar Füzesi’nin ilk yabancı kullanıcılarından oldu.

Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci tarafından Mart 2022’de SavunmaSanayiST.com’a yapılan açıklamada, “Avrupa ve Afrika kıtasındaki ülkelere UMTAS ve OMTAS Tanksavar Füzelerimizin ihracatını gerçekleştirdik. Şu anda da füzelerimize yönelik oldukça talep var.” ifadelerine yer verilmişti.

NATO bünyesinde gerçekleştirilen Defender Europe 2023 Tatbikatı sırasında, Kosova Güvenlik Gücü (FSK) envanterindeki OMTAS Füzesi ilk kez görüntülendi. Tatbikat kapsamında yapılan sergide OMTAS Orta Menzilli Tanksavar Füzesi Lançeri içerisinde, eğitim füzesi olduğu görüldü.

OMTAS TANKSAVAR FÜZESİ

Roketsan tarafından Türk Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilen OMTAS Anti-Tank Güdümlü Füze (ATGM), tripod üzerinden atılan konfigürasyonda olduğu gözlemlendi. OMTAS Füzeleri, Türk Kara Kuvvetleri envanterinde bulunan FNSS PARS ve FNSS KAPLAN tipi Silah Taşıyıcı Araç (STA) platformları tarafından da kullanılıyor.

Roketsan tarafından geliştirilen OMTAS, muharebe alanındaki zırhlı tehditlere karşı etkili orta menzilli bir tanksavar silah sistemidir. Füze, kızılötesi görüntüleyici arayıcı başlık sayesinde gece/gündüz ve her türlü hava koşulunda görev yapabilmektedir. OMTAS Silah Sistemi; fırlatma sistemi (füze, atış platformu, atış kontrol ünitesi), taşıma sandıkları ve eğitim simülatöründen oluşmaktadır.

MKE’DEN KOSOVA’YA PMT-76-57A İHRACATI

Kosova Güvenlik Gücü (FSK)’nün de katılım sağladığı NATO bünyesinde gerçekleştirilen Defender Europe 2023 Tatbikatı sırasında, FSK envanterindeki PMT-76-57A Platform Makineli Tüfek ilk kez görüntülendi. Böylelikle MKE A.Ş. tarafından Kosova’ya PMT-76-57A ihracatı gerçekleştirildiği ilk kez ortaya çıkmış oldu.

MKE PMT-76-57A, Zırhlı araç veyahut hücumbot gibi deniz platformlarda bulunan uzaktan komutalı silah sistemleri için geliştirildi. Kosova Güvenlik Gücü’nün de PMT-76-57A’yı, zırhlı araçlarında bulunan ASELSAN SARP silah kuleleri için tedarik ettiği üzerinde duruluyor.

PMT-76/57A Makinalı Tüfeki’nin özellikleri ise şu şekilde:

Dakikada ortalama 750 atım
Piyade ve Tank tarafından kullanılabilme
ALTAY Tankı’na tam uyumluluk
27 farklı kalifikasyon testi
Çabuk namlu değiştirme
50 bin atım ile doğrulanmış silah ömrü
+71 ve -51 koşullarında çalışabilme
SARP Kulesi’ne tam uyumluluk

KOSOVA’DAN ALKAR VE VURAN TEDARİKİ

NATO bünyesinde gerçekleştirilen Defender Europe 2023 Tatbikatı sırasında, Kosova Güvenlik Gücü (FSK) envanterindeki ASELSAN ALKAR entegreli VURAN aracı ilk kez görüntülendi. VURAN aracının yanında, Kosova’nın daha önce yine Türkiye’den tedarik ettiği Otokar COBRA araçları görüldü.

Geçtiğimiz yıl Kosova, Türkiye’den 2 adet VURAN aracı teslim almıştı. Teslim alınan araçların, Zırhlı Havan Aracı konfigürasyonunda olduğu, böylelikle ortaya çıkmış oldu. Kısa süre önce ALKAR ve VURAN, Jandarma Genel Komutanlığı envanterine de girmişti.

VURAN Zırhlı Havan Aracı içerisinde; 120mm havan silahı, yarı otomatik mühimmat yükleme sistemi, mühimmat depolama sitemi ve atış kontrol sistemi bulunuyor.

ALKAR 120MM HAVAN SİLAH SİSTEMİ

ALKAR’da mermi namluya otomatik yükleniyor, gelişmiş hızlı ve hassas elektro-mekanik taret sistemi ile namlu 360 derece dönebiliyor, yüksek namlu açılarında atış yapabiliyor. Tüm bunlar geniş bir etki alanı sağlarken ALKAR’ın üç havanın yaptığı etkiyi tek başına yapabilmesini sağlıyor.

Teknik Özellikler

  • Namlu : 120 mm Yivli Havan
  • MenzilEn Az : 1500 m*
  • En Çok : 8000 m*
  • Namlu Uzunluğu : 1900 mm*
  • Geri Tepme Kuvveti : < 25 ton
  • Atışa Hazırlanma Süresi : < 1 dakika
  • Mevzi Değiştirme Hazırlık Süresi : < 10 saniye
  • Atış Tahditleri
  • Yan : ± 3200 milyem
  • Yükseliş : 800 – 1200 milyem*
  • Fiziksel Özellikler
  • En : 1450 mm
  • Boy : 2450 mm
  • Yükseklik : 1100 mm

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.