Uzaya insan taşıyacak! Starship ilk yörünge uçuşunu gerçekleştirmek üzere

İlk başarılı inişini 2021 yılında gerçekleştiren Starship, ilk yörünge görevi için neredeyse hazır durumda. İlk olarak Starlink uydularını taşıyacak olan roket, kısa bir süre içinde insanlı uçuşunu gerçekleştirecek.

Uzaya insan taşıyacak! Starship ilk yörünge uçuşunu gerçekleştirmek üzere
Yayınlama: 13.03.2023 20:28:30
A+
A-

SpaceX’in CEO’su Elon Musk, Perşembe günü yaptığı açıklamada, dünyanın şimdiye kadar yapılmış en güçlü roketi olan Starship’in ilk yörünge uçuşunun bir ya da iki ay içinde tek seferde gerçekleşebileceğini söyledi.

 

Uzaya insan taşıyacak! Starship ilk yörünge uçuşunu gerçekleştirmek üzere

 

ELON MUSK’IN ÇILGIN HAYALİ

Başarısızlık ihtimaline rağmen, Starship’in bu yılın sonuna kadar yörüngeye ulaştırılacağı söyleniyor. Musk, SpaceX’in Teksas’taki uzay üssünde 119 metrelik roketin yanında açıklamalar yaparken, iki yıldan uzun bir süredir ilk büyük Starship güncellemesini gerçekleştirdi. Çalışmalarla ilgili Elon Musk:

“Burada gerçekten çılgınca şeyler oluyor; aslında gerçek olduğuna inanmak zor” dedi.

2021 yılında ilk başarılı inişi gerçekleştiren Starship roketinin, NASA tarafından 2025 gibi erken bir tarihte Ay’a astronot indirmek için kullanılması planlanıyor. Bu arada Musk, Mars’ta bir şehir kurmak, oraya ekipman ve insan taşımak için bir Starship filosu kurmayı hayal ediyor. Tamamen yeniden kullanılabilir bir roket olarak tasarlanan Starship ile bu hayalin ilk adımını atan Elon Musk’ın mars ile ilgili birçok planı bulunuyor.

 

Uzaya insan taşıyacak! Starship ilk yörünge uçuşunu gerçekleştirmek üzere

 

İNSANLI İLK UÇUŞTAN ÖNCE STARLİNK UYDULARINI TAŞIYACAK

Şimdilik ilk uçuşların Starlink internet uydularını yörüngeye taşıyacağını söyleyen Elon Musk “Yolda muhtemelen birkaç engel olacak, ancak insanları gemiye bindirmeden önce bunları uydu görevleri ve test görevleriyle gidermek istiyoruz” diyerek, insanlı ilk uçuştan önce deneme testleriyle problemlerin aşılacağını belirtti.

SpaceX, Starship’in bir sonraki aşaması olan yörüngeye çıkma aşamasına geçmeden önce Federal Havacılık İdaresi’nden onay almayı bekliyor. Elon Musk, onayın Mart ayında çıkmasını beklediğini ve roketin de o zamana kadar uçmaya hazır olması gerektiğini söyledi. Bu durumda fırlatmanın önümüzdeki birkaç ay içinde gerçekleşebileceğini de sözlerine ekleyerek, uzay alanındaki bu büyük gelişmenin ilk sinyalini verdi.

 

Uzaya insan taşıyacak! Starship ilk yörünge uçuşunu gerçekleştirmek üzere

 

FIRLATMALAR NASA’NIN MERKEZİNE TAŞINABİLİR

Musk, Federal Havacılık İdaresi’nin (FAA) olası çevresel etkiler hakkında daha fazla bilgi talep etmesi veya davaların ortaya çıkması halinde, Starship fırlatmalarının NASA’nın Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’ne taşınabileceğini söyledi. Ancak bunun olması durumunda planlanan ilk yörüngesel fırlatmanın yarım yıldan fazla gecikmesine neden olacağını söyledi.

Mars’a insan göndermeyi amaç edinmiş olan Elon Musk, bir Starship fırlatmasının tahmini olarak 10 milyon dolardan daha aza mal olabileceğini söylüyor. Musk bu fiyat tahminini için mevcut uzay standartlarına göre “çılgınca düşük” ve “gülünç derecede iyi” olarak nitelendirdi.

JAPON MİLYARDER STARSHİP UÇUŞU SATIN ALDI

Starship’in halihazırda bir özel müşterisi var bulunuyor; Milyarder Japon Girişimci Yusaku Maezawa, Ay etrafında bir uçuş satın alarak, yanına sanat ve spor dünyasından oluşan kişilerle bir uzay gezisi yapmak istiyor.

Musk, yolculuk satın almakla ilgilenen başkalarının da olduğunu ima ederek, gelecekteki duyuruların yakında yapılacağını söyledi. Ayrıca uzay yolculuğu yapmak isteyenlerden elde edilecek gelirler ile birlikte uçuş maliyetini karşılayabileceklerini söylüyor.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş