Sağlıklı bir yaşam için insan vücudunun en önemli ihtiyacı olan suyu doğru zamanda tüketmek çok önemlidir. Yemek sırasında su tüketilmeli mi tüketilmemeli mi sorusu son günlerde internette kafa karışıklığına neden olan konulardan biri oldu. Peki, uzmanlar bu konuda ne diyor? Yemek sırasında su içilir mi, Yemekte su içmek zararlı mı? İşte çok sık yapılan o hata... Uzman Diyetisyen Devran Turgay, su tüketimi konusuna dikkatli olunması gerektiğini belirten noktaları anlatıyor.MİDE HACMİNİN ARTMASINA NEDEN OLUYOR!Uzman isim Turgay; Yemekte tüketilen suyun mide hacminin artmasına da sebebiyet vererek bir sonraki öğün sırasında besin tüketiminin artmasına neden olduğunu ifade ediyor.Aynı zamanda; sindirim sorunları ve enzimlerin azalmasına neden olarak vücuda daha az vitamin ve besin girmesine sebebiyet verdiğini kaydetti.PEKİ SU İÇMEK İÇİN EN DOĞRU ZAMAN NE ZAMAN?Diyetisyen Devran Turgay, “Yemekten 30 dakika önce, su tüketimi sindirim problemlerini, fazla kalori alımını, reflü oluşumunu ve mide hacminin artması gibi rahatsızlıkları önler. Aynı zamanda beyine uyarı götürdüğü için su sayesinde daha fazla besin tüketimini önlemiş oluruz. Yemekle beraber su tüketiminde ise sindirim problemlerine ve mide hacminin artmasına sebebiyet verecektir.Bu yüzden bir sonraki öğünde daha fazla besin tüketilmesine sebebiyet verecektir. Bunların önüne geçebilmek için yemeklerden 30 dakika önce su tüketilmesi gerekmektedir. Bu tüketim ise kişinin kilosu ile doğrudan ilişkilidir, 60 kilo olan bir birey gün içerisinde ortalama olarak 2 litre bazında su tüketmesi gerekmektedir. Eğer kişi spor ve aktivite konusunda aktif ise daha fazla tüketimde söz konusu olabilir” açıklamasında bulundu.Yapılan araştırmalara göre yemeklerden yarım saat önce içilen su sindirimde oluşan problemleri yok eder, midede oluşan reflü gibi mide hastalıklarının önüne geçer ayrıca kalori alımını azaltarak kilo alımını engeller.YEMEKTE SU İÇMEKTEN NASIL UZAK DURULMALI?- Her öğün yemekte 30 dakika önce su içmeyi alışkanlık haline getirin. Böylece otamatik olarak su içme isteğiniz oluşacaktır.- Yemeklerinizi yavaş yemeye ve iyice çiğnemeye odaklanın. Sindirimi kolaylatan bu yöntem aynı zamanda fazla tükürük üreteceği için su içme isteğiniz azaltacaktır.
- Yemeklere koyduğunuz tuzu azaltarak daha çok susama problemini ortadan kaldırabilirsiniz.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Banu Eroğuz Demirözü, bazı durumlarda fazla su tüketiminin zararlı olabileceğine değinerek hangi durumlarda dikkat edilmesi gerektiğini açıkladı.
"Kalp rahatsızlığı, yüksek tansiyon hastalığı ve ödem sorunu olan kişiler içeceklerin su miktarını abartmamaları gerekmektedir. Bu rahatsızlıkları olan kişilerin günlük almaları gereken miktarın üzerinde sıvı almaları hayati tehlike oluşturabilir."
"Sağlıklı olsa da her şeyde olduğu gibi fazla su içmenin zararlı etkileri görülebilir. Aşırı su içildiğinde kan sulanarak hacimsel olarak artar bu ise dolaşım sistemine, damarlara ve özellikle de kalbe fazladan yük bindirir. Fazla suyu atarak dolaşım sistemini rahatlatmaya çalışan böbrekler de aşırı çalışmak zorunda kaldıklarından yorulurlar. Hücrelerin içindeki ve dışındaki minerallerin de konsantrasyonu değişir. Hücre içi ve dışı sodyum dengesinin sağlanabilmesi için kandan hücrelere sıvı geçişi başlar bu ise hücrelerin şişerek ödem yapmasına sebep olur. Eğer bu şişme beyinde olursa basınç artışından dolayı baş ağrısı, hipertansiyon, beyin kanaması ve ölüme kadar giden bir dizi rahatsızlık oluşur."