Zemin Kalitesi Ücretsiz Öğrenilebilecek

Zemin Kalitesi Ücretsiz Öğrenilebilecek
Yayınlama: 25.06.2024 10:52:55
A+
A-

Deprem ülkesi Türkiye’de sosyal sorumluluk projesi kapsamında bir proje geliştirildi. Harita üzerinden seçilen noktanın zemin bilgilerini gösteren internet tabanlı Deprem Bilgi Sistemi uygulamasını vatandaşların oturdukları ya da satın alacakları yerlerdeki zemin durumu hakkında bilgi edinme kolaylığı sağlayacak.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (ZBEÜ) Mühendislik Fakültesi Geomatik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, üniversitenin çözüm ortaklarıyla Türkiye’deki her noktanın zemin bilgilerini gösteren internet tabanlı, interaktif bir Deprem Bilgi Sistemi uygulaması geliştirdi.

Amerikan Jeoloji Servisi’nin zemin bilgilerinin kullanıldığı uygulamada, 925×740 metre alanlar arasındaki zemin yapıları görülebiliyor.

Ticari veya kötüye kullanımın önüne geçebilmek için günlük 5 tıklama hakkıyla sınırlandırılan uygulama, www.deprembis.com.tr adresinden vatandaşların ücretsiz kullanımına sunuldu.

 

“VATANDAŞLAR KUŞKUYA DÜŞEBİLİYOR”

Türkiye’de deprem haberlerinin gündem yarattığını ve vatandaşlarda tedirginliğe neden olduğunu anlatan Prof. Dr. Kutoğlu, “Zeminlerin bütün bir ilin, ilçenin zemininin kötü olması diye bir şey söz konusu değil.” dedi.

“Zeminle ilgili süreksizlik söz konusu.” diye konuşan Kutoğlu, “Bir ilçenin belli kısımları zemin açısından iyi olabilirken başka bir kısmı kötü olabiliyor. Genel kapsamda il, ilçe ismi sayıldığında vatandaşlar tamamen evleri ve zemin bilgisiyle ilgili kuşkuya düşebiliyorlar. Biz bununla ilgili vatandaşlarımıza sağlıklı bilgi verebilmek için kendi konumlarında zemin durumlarını öğrenebilecekleri bir web tabanlı uygulama yapmak istedik.” dedi.

 

Fayları ve oluşturabilecekleri deprem büyüklüğünü de uygulamaya eklemek için çalıştıklarını söyleyen Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, “Zemin bilgilerini sorgulama birinci faz. İkinci fazın üzerinde şu anda arkadaşlarımızla çalışıyoruz. Bir sonraki aşamada, vatandaşlar hem bölgelerindeki fayları görebilecekler hem de bu fayların kaç büyüklüğünde deprem üretebileceğini, en son kaç yılında kırıldığını ve o günden bugüne ne kadar enerji biriktirmiş olduğunu görebilecekleri şekle getireceğiz. Bu yıl içinde tamamlamayı düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.