6 Şubat Derneğinden Deprem Paneli!

Kahramanmaraş Pazarcık olan ve 7.7 büyüklüğünde yaşanan 6 Şubat depreminin birinci anma yıl dönümünde, ‘Deprem Gerçeği ve Bursa’ adlı panel gerçekleşti.

6 Şubat Derneğinden Deprem Paneli!
Yayınlama: 06.02.2024 18:53:04
A+
A-

Kahramanmaraş Pazarcık da olan ve 7.7 büyüklüğünde yaşanan 6 Şubat depreminin birinci anma yıl dönümünde, ‘Deprem Gerçeği ve Bursa’ adlı panel gerçekleşti.

 

Panelde, Bursa Uludağ Üniversitesi İnşaat Mühendisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adem Doğangün, Bursa Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Engin Er, ANDA Arama Kurtarma Eğitmeni Ramazan Kurt’un yanı sıra Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Bozbey, Zafer Partisi Gürsu Belediye Başkan Adayı Sevinç Muhammed, ve Yeniden Refah Partisi Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Sedat Yalçın katıldı.

Saygı duruşunun hemen  ardından İstiklal Marşı ile program başladı.

6 Şubat Arama Kurtarma Koordinasyon Derneği Başkanı Yavuz Arıcıoğlu’nun depremde hayatını kaybeden vatandaşlara rahmet ve geride kalanlara da sabırlar dileyerek dernek çalışmalarını  ve sürecini anlattı.

ASRIN FELAKETİ DEPREM BÖLGESİNE İLK BİZ GİTTİK

İşi AFAD’a bırakmadan halletmeye çalışıyoruz diyen, TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er  konuşmasına şöyle devam etti;

Eğer biz Belediyeciler, STK’lar, halk olarak deprem bilincinde olup ona göre hazırlıklar yaparsak önüne geçmekte geç kalmamış oluruz. Bizler bu durumun doğal afete dönmesini engelleyebiliriz. Mahalle aralarında kurulan bir kaç kişinin bir araya geldiği örgütlerle bu iş olmaz. 6 Şubat’ta Asrın Felaketi olarak adlandırılan depreme Bursa’dan 7 tane Jeoloji Mühendisi ile deprem bölgesine ilk gidenler biz olduk. Bizim için özel uçak kaldırıldı. Biz de diğer illerden gelen mühendis arkadaşlarımızla oraya gidip gerekli çalışmaları yaptık.

Mühendis Engin Er’in, Bursa ve Türkiye’deki aktif fay hatlarını detaylı bir şekilde ele aldığı sunumunda, olası deprem potansiyellerini vurgulayarak, ortaya çıkabilecek senaryoları açıkladı.

BÖYLE BİR DEPREMLE MİLLETİMİZ HİÇ KARŞILAŞMADI

ANDA Arama Kurtarma Eğitmeni Ramazan Kurt ise 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinde yapmış oldukları çalışmaları anlattı.

Kurt, “Biz kurulduğumuz günden itibaren birçok doğal afet çalışmasına katıldık ancak bugüne kadar böyle bir depremle asla karşılaştığımızı hatırlamıyorum” ifadelerini kullandı.

TARİHİN GÖRDÜĞÜ EN BÜYÜK DEPREM

Sürekli karşılaştırıldığımız Japonya depremleri  tüm ülkeyi sarsıyor,genelde çok derinde meydana gelse de  bizimkiler çok yüzeye yakın oluyor” diyen Bursa Uludağ Üniversitesi İnşaat Mühendisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adem Doğangün, “Bizimkiler çok farklı depremler oluyor. Bizim depremlerimiz çok şiddetli ve çok yıkıcı özellikte. Dolayısıyla yapılarımız oldukça önemli. 6 Şubat Kahramanmaraş depremi ise bugüne kadar olan depremlerden çok farklıydı. Gerçekten de asrın felaketi oldu. O depremlerde gördük ki mühendislerimizin tasarımları yetersiz kaldı. Depreme dayanıklı binalar yapmak zorundayız. Güçlendirme de oldukça önemlidir. Binalarımızı ciddi anlamda güçlendirmeliyiz. İş bizde bitiyor. İstediğiniz kadar denetim yapın insanı değiştirmediğiniz sürece risk her zaman devam eder” dedi.

Panel  plaket takdim töreni ile son buldu.

HABER: ŞERİFE ÖZ

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.