Alinur Aktaş: Belediye bütçesine hâkim olmayan bir zatla karşı karşıyayız

Önceki dönem Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, mevcut belediye başkanı Mustafa Bozbey’in yapmış olduğu açıklamalara ilişkin konuşma yapmak üzere basın mensuplarıyla buluştu.

Alinur Aktaş: Belediye bütçesine hâkim olmayan bir zatla karşı karşıyayız
Yayınlama: 08.05.2024 14:14:19
A+
A-

HABER / GÜLSÜN ARSLAN 

Basın toplantısı AK Parti Bursa İl Başkanlığında gerçekleşti.

Toplantı AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan’ın katılımıyla yapıldı.

Öncelikle konuşan AK Parti Bursa İl Başkanı Davut Gürkan şunları söyledi:

“Bugün aramızda 31 Mart seçimlerinden sonra Cumhuriyet Halk Partili belediyelerde çok sayıda üst düzey adamının eş, dost, akraba kontenjanından gerçekleştiğine yakından şahit olmuş olduk. Ne yazık ki bu örnekler içinde Bursa Büyükşehir Belediyesi CHP tipi liyakat anlayışının da sembolü haline gelmiş oldu.

“Neticelenmedi dedi ancak öz yeğenini BURKENT Başkanı yaptığını biliyoruz”

Birkaç haftalık süren eş, dost, akraba atamaları, sayın Bozbey’in öz yeğenini BURKENT yönetim kurulu başkanı olarak atamasıyla tüm Türkiye’nin gündemine düşmüş oldu. En başta bu atamayı savunmaya kalksa da “bu gençler hiç mi çalışmayacak” diyerek pişkinliğini herkese gösterse de daha sonra da geri adım atmak zorunda kaldı. Geri adım atarken bile doğru ifadeler kullanılmaması, kendi yandaş medyasına bile ulusallara isyan ettirir hale geldi. Bu adamlar için sadece düşünme aşamasındaydı. “Neticelenmemişti” diye gerçek olmayan bir beyan kullanıldı.

“Yalan söylemiş oldu”

Kamuoyundan bir özrü bile çok görüp açıkça maalesef bu ifadeyi kullanmaktan imtina ediyorum ama yalan söylemiş oldu. Fakat 4 Mayıs cumartesi günü toplanan yönetim kurulu toplantısında ortaya çıktığını hepimiz biliyoruz. Aynı gün BURKENT yönetimi yeğen başkanıyla birlikte makamında kabul etti. Bursalılara ve Türkiye’ye gerçeği olmayan bir beyanda bulunmaya hiç gerek yoktu. Bir özür dilemek bu kadar zor olmasa gerek.Ben bununla alakalı özellikle o günkü yönetim kurulu toplantısı tutanağı getirdim. Ve sizlere dağıtmak istiyorum.

“Büyükşehir Belediye Başkanlığına yakışmadığını düşünüyorum”

Burada ne yetki verilmiş Furkan Bozbey’e üçüncü şahıslara lehine kefalette bulunmayan tahmin ve hisse senetlerinin kredi sözleşmelerinin şirketi borç altına sokacak karşılıksız tacir mukaveleleri şirket malların rehin ve ipotek kabul edilmesi veya satılmasına kadar bütün bu yetkiler kendisine verilmişken bunları böyle bir şey olmadı diyerek kamuoyuna gerçek olmayan bir beyanı kullanmak bir Büyükşehir belediye başkanına yakışmadığını düşünüyorum. Buradan diğer şeyler de aklımıza geliyor aslında. Onlara da sormak lazım. Daire başkanı olarak atadığınız eşinizin kardeşi. Bazıları sayın Sezen Uğurlu’nun atamasından ne zaman vazgeçebilecekler onu öğren Daire başkanı olarak atadığınız Cumhuriyet Halk Partisi Bursa milletvekili sayın Kayhan Pala’nın eşi Sayın Şafak Pala’nın atanmasından ne zaman vazgeçeceksiniz? Yeni Daire Başkanı olarak adadığınız Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi Cumhuriyet Halk Partisi meclis üyesi Ve aynı zamanda BOFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı yaptınız. Sayın Yalçın Işıkyıldız’ın eşi Sayın Pınar Işıkyıldız’ın Dış İlişkiler Daire Başkanı olarak atanmasından ne zaman vazgeçeceksiniz? Biz kamuoyu olarak bunları merak ediyoruz. Mesela aslında sadece isim sınırlı değil aslında.

“Aile şirketiyle yönetmeye kalktığı her alanda karşısındayız”

Başta da ifade etmiş oldum. Biz büyükşehir belediye başkanını iyi tanıyoruz. Nilüfer Belediyesi’ndeki çaba içerisinde çok soru işaretli. Icraatlarından biliyoruz. Mesele aslında bir zihniyet meselesi. Sayın Bozbey Büyükşehir Belediyesi’nin aile şirketiyle yönetmeye kalktığı her alanda biz karşısında olacağız. Buradan yine bir çağrıda bulunuyoruz. Türkiye’nin diğer büyük şehirlerinde, belediye başkanları, mal varlıklarını öyle ya da böyle kamuoyuyla paylaştılar. Yirmi yıl belediye başkanlığı yapan Alinur Aktaş da paylaştı. Sen de paylaşabilir misin?”

Önceki dönem Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın konuşmasından öne çıkanlar ise şöyle;

“Göreve başlaması üzerine bir ay geçmişine rağmen hala belediye bütçesine hakim olamayan bir zatla karşı karşıyayız. Arkadaşlar gerçekten çok üzülüyorum. Sadece bilançolara bakarak bile üç saat içerisinde belediyenin tüm mali durumuna hakim olmak mümkün iken bırakın üç saati üç günü otuz günde belediyenin mali durumuna hakim olamamış altı ay muhabbeti yapan birisinden bahsediyoruz.

“Tam anlamıyla iş bilmezliktir”

Ama hiç şaşırmıyorum. Çünkü basın toplantısı boyunca verdiği tüm rakamlarla ilgili en masum tabirle hataları karşıtlı borç bin bin değil, milyon milyon değil, milyar milyar dedi. Tek şey aldı. Söylemleriyle de bunu destekliyorlar. Göreve başladığım günden bugüne kadar, yalın belediyecilik anlayışı çerçevesinde, dijital dönüşümde büyük önem verdik. Hayata geçirdiğimiz yazılımla belediyenin tüm yani personel araç mali durum ve tüm detayları teknik bir ekrandan ulaşmak mümkünken verilere hakim olamamak tam anlamıyla iş bilmezliktir. Ama bunları garipsemiyorum. Çünkü yapılmak istenen tam anlamıyla bir algı yönetimi. Sosyal medyadan yapılan yorum Öyle görünüyor ki mevcut başkanı kimyasını fena bağlamış. Ne paylaşım yaparsa yapsın altına başka kendi taraftarı olmak üzere neler yazmış? Üzerinde görüyorsunuz.  Hatalı bilgilerle kamuoyunun algısını olumsuz yönde etkilemeye çalışan başkan, açıkladığı rakamlarla belli ediyor. Kıymetli arkadaşlar personel durumuyla alakalı söylenenleri de hayretle ve esefle izliyorum. Böyle bir yalan, böyle bir iftira olamaz.

“Bu tablo, yeni hizmetlerin önüne engel olabilir mi?”

Toplam borcumuzun 20 milyarı aştığını söyledi. Belediyenin borcu 1 milyar 590 milyon 948 bin liradır. BURULAŞ şirketi hariç diğer şirketlerde hiçbir sıkıntının olmadığını aksine kasalarında paranın bulunduğunu buradan ifade etmek istiyorum. Yapılan tamamen algı ve iftiradır. Kıymetli arkadaşlar, o gün devraldığımda 1.37 katı olan bütçenin şimdi 0.4 katı olduğunu da tekrar ifade etmek istiyorum. Yine bugün bütçenin bir nokta on dokuz katı olan borcun, bu tarihi yatırımlara rağmen sıfır nokta seksen beşle olduğunu da tekrar ifade etmek istiyorum. Kıymetli arkadaşlar, ben herkesin anlayacağını anlatayım: Bu adam gerçekten rakamlara hakim değil. Vallahi çok üzüldüm. Ben bu şehirde yaşıyorum, çocuklarım da burada. Bu tablo, yeni hizmetlerin önüne engel olabilir mi? Konu aslında tamamen budur. Fakat birileri, önümüzdeki dönemde olası pusu ve başarısızlıklarını öne almak adına bu iddiaları ortaya atıyor.

“Borçlarımızın hepsi vadeli”

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ayrıca burada çok önemli bir şekilde not düşelim: BUSKİ ve tüm şirketlerimizde dört milyarlık, bizim dönemimizde planlanmış, satışa hazır gayrimenkul var. Özellikle seçime kadar bunları satmadık. Dört milyar satış alsın. Bizim dönemimizde yapılan planlamalarla ortaya çıkmış dört milyar. Ayrıca Büyükşehir ve BUSKİ’nde iki milyarlık alacağınız olduğunu da ifade etmek istiyorum. Yani bu altı milyarı, eğer şu yirmi milyardan düşerseniz, bu rakam çok daha aşağılarda ki bunu biz başka belediyeyi toplam bütçe içerisinde gösterseymiş genel merkez gelir.

“Ne kadar borçla teslim ettin?”

Kıymetli arkadaşlar, yeri gelmişken ben de buradan Başkan’a bir soru sormak istiyorum: İki bin on dokuz yılında Nilüfer Belediye Başkanlığı görevini değerlendir? Ne kadar büyük bir borçla teslim ettin? Çık burada kamuoyuyla bir paylaşsana ya. Anlatsana bunu ya. Var mı yüreğin bunu söylemeye? Asla.

“Gurur duyulacak bir tablo ortaya koyar”

Rakamlar üzerinden tamamen algı oluşturmak, maksatlı yapılan bu basın toplantısında Mustafa Bozbey nereye gitti bu paralar? Tarzında bir çıkış yapmış. Sayın Başkan, trafiği mi düzeltildi? Uluslararası bağımsız kuruluş tam tamının verilerine göre iki bin yirmi iki yılında Türkiye’de beşinci, iki bin yirmi üç yılında dokuzuncu sıraya gerilemiş. Bunun yanında görev sürem boyunca o da beni dinliyordur muhtemelen şu an. Veya ekibi. Yüz otuz altı tane akıllı kavşak, yirmi beş tane köprü, on kilometre raylı sistem hattı. Taşıma kapasitesine yüzde altmış artmış. On iki milyon avroluk bir yatırım. Yirmi iki anahtarla yenileme, dört yüz yetmiş yedi tane yeni otobüs alımı, on bin konut kentsel dönüşümüyle alakalı çalışma. Üç milyon iki yüz bin metrekare yeşil alan. Dört tane millet bahçesi, yirmi tane park. Doğu bölgesi entegre Atatürkler, taraftar için. Altı adet yenilebilir enerji projesi. Beş büyük mesire alanı, on altı gençlik merkezi, altı YKS TUS Merkezi, kırk beş hizmet tesisiyle mal yapan, otuz üç tane kreş, ana kuş merkezi. Kırk beş tane spor tesisi. İlçelere kültür merkezleri, kapalı pazar alanları. Yenişehir’e, Yıldırım’a, Gürsu’ya, Kestel’e, Urfa’ya Handanlar Belediyesi, Çarşıbaşı Meydanı, Bursa Mevlevi ailesinin restoranı, Zindankapı restorasyonu, sahil kıyı düzenlemeleri birçok yerde. Beş bin kilometre altyapı çalışması, üç bin dört yüz yirmi kilometre asfalt ve fakir kaplama, sekiz milyon fide ve fidan desteği. Doksan üç sulama tesisi, otuz dört tane atık su arıtma tesisi, yirmi dört tane içme suyu tesisi ve daha birçok hizmet… Cenabı Allah bana yaşattı. Hepsinin önünden geçerken gurur duyuyorum. Umarım mevcut başkanlığı görev süresi sonrası en az bilinci kadar gerek bütçe gerekse ortaya koyulan hizmetler açısından gurur duyulacak bir tablo ortaya koyar.”

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.