Almanya’da DAVA Partisi tartışması

Almanya’da Türk kökenli vatandaşlar, yeni bir parti kurdu. Adı: DAVA. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yakın olduğu iddia edilen isimlerce kurulduğu öne sürülen parti, ülkenin gündemine oturmuş durumda. Zira DAVA Partisi, Haziran’da yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılmaya hazırlanıyor. 

Almanya’da DAVA Partisi tartışması
Yayınlama: 30.01.2024 17:06:42
A+
A-

Almanya’da Türk kökenli vatandaşlar, yeni bir parti kurdu. Adı: DAVA. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yakın olduğu iddia edilen isimlerce kurulduğu öne sürülen parti, ülkenin gündemine oturmuş durumda. Zira DAVA Partisi, Haziran’da yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılmaya hazırlanıyor.

“DAVA, aslında Almanca açılımının baş harfleri. Die Demokratische Allianz für Vielfalt und Aufbruch. Bunun baş harflerine baktığımız zaman DAVA. Tabii ki Türkçedeki dava anlamına da denk geliyor. Çeşitlilik ve Atılım için Demokratik İttifak Partisi, partinin ismi bu. Tevfik Özcan partiyi kurdu, kurucu genel başkanı. Haziran’daki seçimlere katılmak için kolları sıvadılar. 4 tane kurucu üyesi var ve bu 4 kurucu üyenin de şu ana kadar AK Parti ile birebir iletişim içinde olduğunu ve Almanya’daki AK Parti’nin çalışmaları içerisinde yer aldığını söyleyebiliriz. İlginç isimler var. Doktor Mustafa Yoldaş, Hamburglu bir doktor. Doktor Ali İhsan Ünlü, federal liyakat nişanı var Almanya’dan. Avukat Fatih Zingal. O da 2001-2011 yılları arasında Sosyal Demokrat Parti’de üyeydi. Şu anda da AK Parti’nin Almanya örgütlenmesi içerisinde yer alıyor ve Başkan Yardımcısı görevini üstleniyor.”

ALMANYA GENELİNE DE HİTAP EDEBİLECEK Mİ?

“Sadece Türklerin kurduğu bir partiden bahsediyoruz. Şu anda yönetimde sadece Türklerin yer aldığı bir partiden bahsediyoruz. Bunun tüm topluma yayılıp Almanlardan büyük oy potansiyeli oluşturacağını söylersek çok gerçekçi bir ifadede bulunmuş olmayız. Bu bir başlangıç tabii ki ama bu siyasi partinin ilerleyen dönemindeki siyasetine bakmak gerekiyor. Şu anda kurucu üyeleri Türk olduğu için daha çok oy potansiyeli olarak Türkleri görüyorlar. Almanya’da gerçekten çok çeşitli bir parti yelpazesi var. Almanya’da 88 tane siyasi parti var. Bunların içerisinde Köpekbalığı Partisi bulunuyor, sloganları ‘ısırırız’. Hatta yaşlılara yönelik ‘800 yıl yaşamak ister misiniz?’ sloganıyla ortaya çıkan Gençleştirme Partisi var. Bu 88 partinin içerisinde bir tane de BİG Partisi var, büyük anlamında. İşte o BİG Partisi bu hedefle kurulmuştu. İçlerinde göçmenlerin yer aldığı bir siyasi partiydi. 2010 yılında kurulduğu zaman dedi ki biz göçmen haklarını savunuyoruz. Son Avrupa Parlamentosu seçimlerinde %0,2 oy alabildiğini söyleyelim. O yüzden evet 5 milyon hedef var ama ona hemen ulaşabilmesi bu partinin çok da mümkün gözükmüyor.”

NE VADEDİYOR?“Siyaset merkezine azınlık politikasını koyuyor. Gündelik o hep yayınlarımızda bahsettiğimiz ırkçılık konusuna, ayrımcılık konusuna eğileceklerini söylüyorlar. Almanya’da eşit haklar talebinde bulunacaklarını söylüyorlar.  Tüm Avrupa’nın sorunu olan islamofobiye yönelik adımlar atacaklarını söylüyorlar.”

AVRUPA PARLAMENTOSU SEÇİMLERİNDE BEKLENTİ NE YÖNDE?

“İlk etapta bu partinin kurucuları vatandaşlara sosyal medya aracılığıyla ulaşıp, bize 4 bin imza vermeniz gerekiyor diyorlar. Çünkü öyle her kurulan parti de Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılamıyor. 4 bin imza toplamaları lazım, şu anda bu formları ulaştırmakla siyasi parti uğraşıyor. Ayrıca Alman medyasında çok büyük yer ettiler, özellikle Erdoğan’a yakın olması nedeniyle bu partinin ya da kurucularının. ‘Acaba Cumhurbaşkanı Erdoğan Alman siyasetine müdahale etmek için mi böyle bir adım atıyor, hedef bu mu, Alman siyasetine mi girecekler?’ diye. Alman siyasilerden bu yönde açıklamalar geldi geçtiğimiz günlerde.”

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.