Bakan Işıkhan’dan ev hanımlarına emeklilik düzenlemesi açıklaması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, ev hanımlarına prim desteği ile emeklilik yasası hazırlıkları hakkında bilgi verdi.

Bakan Işıkhan’dan ev hanımlarına emeklilik düzenlemesi açıklaması
Yayınlama: 31.01.2024 09:28:49
A+
A-

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, ev hanımlarına prim desteği ile emeklilik yasası hazırlıkları hakkında bilgi verdi..

Hayatını ev yaşamına adayan kadınlar, iş hayatından uzak kalabiliyor. Mesaisini evde yapan kadınlarımız için emeklilik hakkı gündemde. Yıllardır çağrısı yapılan “ev hanımlarına emeklilik” Meclis’e taşındı. Torba yasa teklifinde yer alan ev hanımlarına emeklilik maddesiyle birlikte şartlar ve başvuru detayları şekillenmeye başladı. Bu kapsamda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, ev hanımlarına emeklilik düzenlemesi hakkında yeni açıklamalarda bulundu.

“Cumhurbaşkanımızın sözü ve biz bunu yerine getireceğiz”

İsteğe bağlı olarak sigorta primi ödeyecek olan ev hanımlarının ne kadar prim ödeyeceği de merak konusudur. Ev hanımlarının ödeyecekleri SGK prim tutarı için alt ve üst sınır belirlenmiştir. Ev hanımlarının en az ödeyeceği SGK prim tutarı brüt asgari ücret tutarının %32’si olarak hesaplanır. Mevcut asgari ücrete göre(2024), bu tutar aylık 6400 TL’yi buluyor.

Prim desteği ne kadar

Aile ve Gençlik Bankası’nın kurulması ile devreye alınacak destek, sigorta primlerinin 1/3’ünü oluşturacak. Ortalama 2 bin 133 lira olacak. Ödenecek primlerin her ay üçte birini devlet karşılayacak.

Prim günü

Ev hanımları için emeklilik şartları kapsamında BAĞ-KUR kriterleri uygulanır. Yani çalışmayan bir ev hanımı isteğe bağlı sigortalılık yaptırdığı zaman BAĞ-KUR kapsamındaki şartlara göre emekliliği hak eder. Bağ-Kur ve SSK primleri eşitlendiğinden dolayı ev hanımları daha az prim ödeyerek daha erken emekli olabilecek.

 

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.