Büyük acının üstünden 24 yıl geçti…

Büyük acının üstünden 24 yıl geçti…
Yayınlama: 17.08.2023 09:42:38
A+
A-

17 Ağustos 1999 Marmara Depremi‘nin 24. yıl dönümünde, felakette hayatını kaybeden 20 bine yakın insanımız, derin bir acıyla yad edildi. 45 saniye süren 7,4 şiddetindeki depremin merkez üssü Kocaeli’nin Gölcük ilçesinin yanı sıra, Sakarya, Yalova ve İstanbul’da anma törenleri düzenlendi.

Türkiye, 17 Ağustos 1999 tarihinde sabaha karşı 03.02’de meydana gelen ve merkez üssü Kocaeli’nin Gölcük ilçesi olan 7,4 büyüklüğündeki depremin 24. yıl dönümünde bir kez daha acılarını tazeliyor.

Marmara Bölgesi’nin yanı sıra  Ankara’dan İzmir’e kadar geniş bir coğrafyada hissedilen ve 20 bine yakın insanımızın hayatına mal olan felaketin en yoğun hissedildiği Gölcük, Sakarya, Yalova ve İstanbul’un Avcılar ilçesinde anma törenleri düzenlendi.

ACININ MERKEZ ÜSSÜ GÖLCÜK

Kocaeli’nin Gölcük ilçesinde Kavaklı Sahili’ndeki Deprem Anıtı önünde Marmara Depremi’nin 24. yılı dolayısıyla düzenlenen anma etkinliğinde, depremin yaşandığı saat olan 03.02’de saygı duruşunda bulunulup, depremde yaşamını yitirenler için dua edildi.

Felaket nedeniyle düzenlenen anma programında konuşan Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim, 17 Ağustos’ta yaşanan büyük yıkımın ardından Gölcük ve diğer ilçelerin güçlü bir şekilde ayağa kalktığını görmekten dolayı memnuniyet duyduklarını söyledi.

Serim, 24 yıl önce yaşanılan acının bir benzerinin 6 Şubat’taki Kahramanmaraş merkezli depremlerde yaşandığını belirtti. 17 Ağustos ve 6 Şubat depremleri arasındaki en büyük farkın depremlerin ardından devlet kurumlarının ortaya koyduğu performans olduğuna değinen Serim, “Aradan geçen 24 yıllık sürede kurumlarımızın böylesine büyük afetlerin yaralarını sarma hususunda çok büyük bir ilerleme kaydettiğini bu yıl hep birlikte gördük” dedi.

SAKARYA’DA GÖZYAŞLARI YENİDEN AKTI

Sakarya Büyükşehir Belediyesince Demokrasi Meydanı’nda düzenlenen etkinlikte, Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından ilahi ve kasideler okundu. Bazı vatandaşlar, kasideler okunduğu sırada gözyaşlarına hakim olamadı. Programda konuşan Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, deprem şehitlerini rahmetle andı, yakınlarına sabır diledi.

YALOVA DA UYUMADI

Depremin vurduğu başka bir şehir olan Yalova’da deprem Anıtı’nda stantların gezilmesiyle başlayan program, 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan katılımcıların sahildeki Deprem Anıtı’na kadar “sessiz yürüyüş”ü ile devam etti.

Depremde hayatını kaybedenlerin isimleri yazılı mermer blokların bulunduğu anıta karanfil bırakan katılımcılar, deprem günü çekilen fotoğrafların yer aldığı sergiyi ve salonları gezdi. Sinevizyon gösterisinin sunulduğu program, Kur’an-ı Kerim tilaveti ve okunan Mevlid-i Şerif’in ardından deprem saati olan 03.02’de duaların edilmesiyle son buldu. Alanda kurulan stantlarda Yalova Belediyesi tarafından vatandaşlara çorba ve helva ikramı yapıldı.

AVCILAR’DA MEŞALELİ TÖREN

İstanbul’da 17 Ağustos Depremi’nin en büyük hasara yol açtığı Avcılar ilçesinde ise Marmara Caddesi’ndeki deprem anıtı önünde gerçekleştirilen etkinlik, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Programda konuşan Avcılar Kent Konseyi Başkanı Turgay Halisçelik, depreme karşı gerekli yasal düzenlemelerin tolerans gösterilmeden yapılması gerektiğini söyledi. Açıklamaların ardından grup, meşale yakarak deprem anıtı önüne karanfil bıraktı.

16 MİLYON İNSANIN HAYATINI DEĞİŞTİRDİ

Türkiye’nin yakın tarihini derinden etkileyen en önemli olaylardan biri olan 17 Ağustos 1999’da meydana gelen depremde, resmi raporlara göre 17 bin 480 kişi öldü, 23 bin 781 kişi yaralandı. Sadece 45 saniye süren 7,4 şiddetindeki depremde 285 bin 211 ev, 42 bin 902 iş yeri de hasar gördü. 2010 yılında yayımlanan Meclis araştırması raporuna göre ise hayatını kaybedenlerin sayısı 18 bin 373, yaralananların sayısı 48 bin 901 kişi olarak belirtildi. Felaket yaklaşık 16 milyon insanın yaşantısını değişik düzeylerde etkilemişti.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.