Camiler, hanlar, hamamlar hepsi gitti!

Camiler, hanlar, hamamlar hepsi gitti!
Yayınlama: 30.05.2023 17:24:03
A+
A-

Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethinden sonra Türkiye’ye miras olarak kalan onlarca eser yıllar içinde kaybolup gitti. Eserlerden bazıları ise günümüzde restore edilerek hizmete girmeyi bekliyor.

Türkiye’de Osmanlı’dan kalan miras niteliğindeki birçok eser günümüzde kaybolma tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor. Bu eserlerden birçoğu Fatih Sultan Mehmet Han’ın bizlere emanet ettiği İstanbul’da bulunuyor.

90 CAMİ YOK EDİLDİ

İstanbul Çevre, Kültür ve Tarihi Eserleri Koruma Derneği Başkanı Op. Dr. Erhan Sarışın, Fatih döneminden bugüne kaybolan eserleri Haber7’ye anlattı. Fatih’in İstanbul’u feth ettiği 1453 yılında nüfusu 50 binden yapılan Müslüman göçlerle 95 bine çıkarılan İstanbul’da oluşturulan Müslüman mahallelerinde toplam 184 cami ve mescitin inşa edildiği, yani o dönem yaklaşık her 250 kişiye 1 cami veya mescit düştüğü ancak o günden bugüne inşa edilen camilerden 90 tanesinin yok edildiği belirtiliyor.

SADECE TOPKAPI SARAYI AYAKTA

Yok edilen miraslar sadece ibadethanelerle de sınırlı kalmadı. Fatih döneminde İstanbul’da açılan 20 medreseden günümüzde sadece 4 tanesinin binası ayakta kalabildi. Açılan 7 aşevinden 5 tanesi tamamen yok olurken, açılan darphane de kaybolan eserler arasında yer alıyor. Fatih Sultan Mehmet’in inşa ettirdiği 4 saraydan ise günümüzde görülebilen sadece Topkapı Sarayı olarak tespit ediliyor.

İSTANBUL VALİLİĞİ DEVREDE

Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethinin ardından kılıç hakkı olarak camiye çevirdiği 7 kiliseden bir olan Ayasofya müzeye dönüştürülmesinden 86 yıl sonra 24 Temmuz 2022’de tekrar cemaatine kavuştu. Bu camilerden bir diğeri olan Silivri Fetih Camii ise İstanbul Valiliği ve Silivri Belediyesi tarafından restore edilmeyi ve tekrar cemaatine kavuşmayı bekliyor. Öte yandan her yıl Yunanistan’dan bir takım din adamlarının Silivri’ye gelerek bu caminin mahzenlerinde ayin yaptığı biliniyor.

SURLARIN İÇİNDEKİ CAMİ PRANGALARDAN KURTULACAĞI GÜNÜ BEKLİYOR

Fetih camilerinden bir diğeri olan Yedikule surları içinde yer alan Fatih’in camisi ise demir prangalar içinde kurtulacağı ve ibadete açılacağı günü bekliyor. Fatih Belediyesi’nin Yedikule surlarının içinde yer alan bu camiyi restore programına aldı. Bir diğer taraftan ise İstanbul’un fethinde surlara ilk sancağı diken Ulubatlı Hasan‘ın Fatih’teki İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nin karşısında mezarının sadece taşı kaldığı görülüyor.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş