Dünya Bankası’ndan Uganda’ya LGBT yaptırımı

Dünya Bankası’ndan Uganda’ya LGBT yaptırımı
Yayınlama: 09.08.2023 17:31:06
A+
A-

Dünya Bankası, Uganda’da kabul edilen LGBT karşıtı yasa sebebiyle bu ülkeye yeni krediler vermeyi durduracağını duyurdu.

Amerika merkezli Dünya Bankası, yaptığı açıklamada, “Uganda’nın Eşcinsellik Karşıtı Yasası, Dünya Bankası’nın değerleriyle temelden çelişiyor. Gezegendeki yoksulluğu ortadan kaldırma vizyonumuzun; ırk, cinsiyet veya cinsel yönelime bakılmaksızın herkesi kapsadığı takdirde başarılı olabileceğine inanıyoruz. Bu yasa, bu çabaları baltalıyor. Kapsayıcı olmak ve ayrımcılık yapmamak, dünya çapındaki çalışmalarımızın merkezinde yer alıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Haziran ayında ABD de Uganda Devlet Başkanı Yoweri Museveni tarafından imzalanan yasaya karşılık olarak, Ugandalı yetkililere seyahat kısıtlamaları getirmişti.

UGANDA’DA KABUL EDİLEN LGBT KARŞITI YASA

Uganda yönetimi, eşcinsel ilişkilerin HIV virüsü ve AIDS gibi hastalıkların yayılmasına sebep olduğunu savunuyor. Çıkarılan kanunla, 18 yaşın altındaki kişilerin eşcinsel ilişkiye girmesi ve eşcinsel ilişkiyle yayılan hastalıkların önlenmesi amaçlanıyor.

Mayıs ayında kabul edilen yasayla birlikte, HIV virüsü ve AIDS gibi hastalıkların yayılmasına sebep olan kişilere idam cezası verilebilecek. “Eşcinselliği teşvik etme” suçlaması için 20 yıl hapis cezası öngörülüyor.

Yine yasayla birlikte, eşcinsel haklarını savunan kurumlara maddi yardım yapılması ve yine LGBT konusunda teşvik edici yayın(m)lar yapılması da suç kapsamına alınmıştı.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.