Dünya Şokta İran’dan Beklenmedik Hareket!

Ürdün’ün kuzeydoğusundaki ABD’ye ait bir askeri üsse insansız hava araçlarıyla saldırı düzenlendi. Saldırı sonucu 3 ABD askerinin hayatını kaybettiği, çok sayıda askerin de yaralandığı bildirildi.

Dünya Şokta İran’dan Beklenmedik Hareket!
Yayınlama: 29.01.2024 11:07:44
A+
A-

Ürdün’ün kuzeydoğusundaki ABD’ye ait bir askeri üsse insansız hava araçlarıyla saldırı düzenlendi. Saldırı sonucu 3 ABD askerinin hayatını kaybettiği, çok sayıda askerin de yaralandığı bildirildi. ABD Başkanı Joe Biden İran’ı suçlarken, İran suçlamaları reddetti. Eski ABD Başkanı Donald Trump konuya tepki gösterdi. Trump, “3. Dünya savaşının eşiğindeyiz” dedi. Detayları CNN TÜRK Washington Temsilcisi Yunus Paksoy aktardı. Buse Güngör’ün haberinde…

CNN TÜRK Washington Temsilcisi Yunus Paksoy detayları şu ifadelerle aktardı;

ABD’nin açıklaması şu, Beyaz Saray’dan Biden imzasıyla bir açıklamada yayınlandı. ABD askerlerinden 3’ünün öldürüldüğü ve en az 25 askerin yaralandığı teyit edildi. Biden, hiç vakit kaybetmeden İran’ı suçladı. Bu önümüzdeki günlerde, haftalarda, belki de aylarda yaşanacak gelişmelerin şifrelerini içeriyor.

ABD Başkanı Joe Biden, “Bugün Amerika’nın yüreği ağır, dün gece Ürdün’ün kuzeydoğusunda Suriye sınırı yakınında konuşlanmış güçlerimize düzenlenen insansız hava aracı saldırısında 3 ABD askeri öldürüldü. Çok sayıda askerde yaralandı. Bu saldırılarla ilgili gerçekleri hala toplamaya çalışırken, bunun Suriye ve Irak’ta faaliyet gösteren İran destekli radikal militan gruplar tarafından gerçekleştirildiğini biliyoruz” dedi.

Bu açıklama içerisinde çok önemli bir nokta var ve Biden, “Terörle mücadele konusundaki kararlılığımızı sürdüreceğiz ve hiç şüpheniz olmasın ki sorumlulardan kendi seçeceğimiz zamanda ve şekilde hesap soracağız” ifadelerini kullanıyor.

İki cümleyi bile bir arada okumak lazım. Bunun Suriye’de, Irak’ta faaliyet gösteren İran destekleri radikal militan gruplar tarafından destek yapıldığını biliyoruz ve ‘istediğimiz seçeceğimiz yerde ve zamanda istediğimiz şekilde hesap soracağız’ dedi.

Burada bu çok önemli bir tırmanma. Gerilim açısından 7 Ekim’deki Gazze’de gerçekleşen katliamdan bu yana, cuma günü itibariyle ABD’nin Suriye ve Irak’taki üstlerine tam 158 saldırı gerçekleşmişti. Bunu sürekli konuşmuştuk, hiç ABD askeri ölmedi ya da ciddi anlamda yaralanmadı. Sadece taşeron bir kişi kalp krizinden ölmüştü.

Bu ilk kez ABD askerlerinin direkt düşman ateşiyle öldürülmesi, 7 Ekim’den bu yana büyük bir tırmanma. Konu ile ilgili tepkiler gelmeye başladı.

ABD Senatörü Graham, “Biden yönetimi İranlılara yapma dedikçe, İranlılar yapıyor. Biden yönetiminin söylemi İran’da hiç kimse tarafından dinlenmiyor. Biden yönetimini İran içindeki önemli hedefleri vurmaya çağırıyorum” dedi.

Bir anda ABD’de siyasetin dili de çok sertleşti ve en üst düzey kongre üyelerinden ve senatörlerden İran’ın direkt vurulması gerektiğine dair, İran’a saldırı düzenlenmesi gerektiğine dair mesajlar geliyor.

İç siyasette karışmış olan Biden yönetimi, şimdi de dış siyasette 4 aydır yediği baskıyı daha da sıcak hissedecek. Seçimlere 9 ay kalmış ve sizin 3 ABD askeriniz ölüyor, 25’i yaralanıyor. Aralarında ağır yaralılar da var. Yani bu 3 sayısı güncellenebilir.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.