Erdoğan 2023 ihracat rakamlarını açıkladı! Bursa ilk 5’te

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara’da ‘2023 Yılı Dış Ticaret Rakamları Açıklaması’ programında 2023 yılı ihracat rakamlarını açıkladı. Cumhuriyet tarihinin ihracat rekorunun kırıldığını belirten Erdoğan, Bursa’nın 17,7 milyar dolar ile en yüksek ihracat yapan 4. il olduğunu açıkladı.

Erdoğan 2023 ihracat rakamlarını açıkladı! Bursa ilk 5’te
Yayınlama: 02.01.2024 18:04:24
A+
A-

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasından satır başları şöyle;

Bugün 2023 yılının dış ticaret verilerini değerlendirmek üzere bir araya geldik. Gazze başta olmak üzere bölgemizdeki savaşlar, depremler, terörle mücadelede kaybettiğimiz şehitlerimizin acısıyla yeni yıla buruk girdik. 2024’ün ülkemize milletimize ve bütün insanlığa hayırlar getirmesini Allah’tan niyaz ediyorum. Türk ürünlerini dünyanın dört bir yanına ulaştıran çalışan ihracatçılarımız ve iş dünyamızın akıncılarıyla birlikte olmaktan memnuniyet duyuyorum.

SAVAŞ BORANLARINA MÜSAADE ETMEDİK

Petrol ve doğal gaz olmak üzere petrol kaynakları bu coğrafyada yer alıyor. Bölgemiz dünya ticaret yollarının kalbinde bulunuyor. Küresel güç mücadelesinin odağında bir ülkesiyiz. Küresel ticaret arttıkça boğazların önemi de artmaktadır. Bu tablo karşısında amacımız ülkemizin kazanımlarını korumak ve daha da geliştirmektir. Savaş baronlarına müsaade etmedik. Komşularımızla ilişkilerimizi güçlendirmeye gayret ettik.

BİZE UZANAN DOSTLUK ELİNİ GERİ ÇEVİRMEDİK

Türk dünyası ile münasebetlerimizi tarihi zirveye ulaştırdık. Ülkemize uzanan hiçbir dostluk elini geri çevirmedik. Bize bir adım gelen biz gerektiğinde koşarak gittik. Bundan geriye gidiş kesinlikle olmayacak. Türkiye dostlarının sayısını artırmaya devam edecek. Ülkemizi bölgedeki ortaklarından, kardeş ülkelerinden koparma gayretlerinin farkındayız.

ÇOK AÇIK BİR SABOTAJ GİRİŞİMİ

Yaz aylarında ülkemizin en önemli gelir kalemlerinden bir tanesi olan, turizmi baltalamaya yönelik kampanya yürütüldüğünü gördük. Şimdi benzer bir durumun spor üzerinden gerçekleştirilmeye çalışıldığını görüyoruz. Nefret söylemleriyle ülkeler hedef alınıyor. İslam düşmanlığına varan bir furyayla karşı karşıyayız. Bu pespaye siyasete muhalefet gönüllü figüranlık yapmaktadır. Ülkemizin en önemli ticari ortaklığı olan ülkelerin hedef alınması asla tesadüf değildir. Türkiye’nin çıkarlarına yönelik açık bir sabotaj girişimi vardır. Nasıl daha önceki kirli senaryoları yırtıp attıysak bu oyunu da mutlaka boşa çıkaracağız.

YILLIK YÜZDE 6 ORANINDA BÜYÜME

Türkiye ve Türk düşmanı çevreler tarafından körüklenen nefret siyasetine karşı ihracatçılara da önemli görevler düşüyor. Bu noktada daha fazla çaba harcamanızı, daha fazla inisiyatif almanızı beklediğimizi vurgulamak istiyorum. Ülkemiz yeni başarı hikayeleri yazmaya devam ediyor. Ekonomide elde ettiğimiz başarıların ne denli önemli olduğu daha da anlaşılacaktır. Dünya ekonomisi yıllık ortalama 3,4 oranında büyürken Türkiye ekonomisi yıllık ortalama yüzde 6 oranında büyüme kaydetti. Önceki yıl, 2022’de yüzde 5,5 oranında büyüdük. En büyük katkı ise 2,4 puan ile ihracatçımızdan geldi. 2023 yılında son 13 çeyrektir süren kesintisiz trendimizi devam ettirdik. G20 ülkeleri içerisinde en hızlı büyüyen 2. ülke olduk. 2023 yılının 3. çeyreğinde yatırımlarda yaşanan yüzde 14,7 oranındaki artış son 7 yılın en yüksek seviyesine işaret ediyor. Salgın öncesi döneme göre son 3 yılda 4 milyonun üzerinde ilave istihdam oluşturduk.

ENFLASYON HALA YÜKSEK DEVAM EDİYOR

Dünyadaki diğer ekonomiler gibi bizim de en büyük baş ağrımız hayat pahalılığının tetiklediği enflasyondur. Enflasyon hala yüksek devam ediyor. Enflasyonu tekrar tek haneli rakamlara indirmeyi hedefliyoruz. Son dönemde uyguladığımız tedbirler enflasyonun ateşini düşürmeye başlamıştır.

İHRACATTA BURSA 4. SIRADA

2023 yılında ihracat geçen yıla göre yüzde 0,6 artışla 255 milyar 809 milyon dolara ulaşarak cumhuriyet tarihimizin rekorunu kırmıştır. İhracat hedefimizi aştık.

2023 yılında en fazla ihracat yapan 5 ilimiz;

59,4 milyar dolarla İstanbul

30,7 milyar dolar Kocaeli,

23,8 milyar dolar İzmir,

Bursa, 17,7 milyar dolar,

Tekirdağ, 12,5 milyar dolar.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.