Gözler FED’e çevrildi!

Merkez Bankası’ndan Türk lirası mevduatı destekleyecek bir adım geldi. Zorunlu karşılık oranlarından değişikliğe gidildi. Bu adım sonrası TL mevduatta nasıl bir değişiklik bekliyor? Detayları Ekonomist Prof. Dr. Abdulkadir Develi aktardı. 

Gözler FED’e çevrildi!
Yayınlama: 30.01.2024 14:36:28
A+
A-

Merkez Bankası’ndan Türk lirası mevduatı destekleyecek bir adım geldi. Zorunlu karşılık oranlarından değişikliğe gidildi. Bu adım sonrası TL mevduatta nasıl bir değişiklik bekliyor? Detayları Ekonomist Prof. Dr. Abdulkadir Develi aktardı.

Ekonomist Prof. Dr. Abdulkadir Develi detayları şu ifadelerle aktardı;

Özellikle kur koruma mevduattan çıkış stratejisi kapsamında yapılan düzenlemeler bunlar. TL varlıklar olan talebi bu noktada desteklemek amacıyla yapılan düzenlemeler ve bu noktada bankaların yükümlülükleri TL mevduatlarda azaltılmış durumda. Azaltılmayla devam ediyor.

Fakat bunun tam aksi olarak da özellikle işte döviz mevduat hesaplarında ise karşılık oranlarını arttırıldığını burada görüyoruz. Bankalarda şu bekleniyor; Şu anda aynı zamanda Merkez Bankası olabildiğince yatırımcıyı TL mevduatlara ve TL varlıklara karşı daha fazla duyarlı olmaya, daha fazla teşvik etme noktasında bir duruş sergiliyor.

Bu beklenen bir karardı. Yani burada önemli olan şu, TL’nin ve TL mevduatını daha cazip hale getirecek ve daha makul bankaları daha motive hale getirecek olan düzenlemelerin Merkez Bankası tarafından yapılmasıydı ve bunu bu kapsamda değerlendirebiliriz

Mevduat faizlerinde şu anda bir gerileme durumu söz konusu ama bunun amacı ise yüksek politika faizlerinin getirmiş olduğu o maliyetin, tüketici üzerindeki olumsuz etkisi politika faizi ne kadar yüksek olsa bile, burada bir arz talep denge durumu söz konusu.

Yani siz aldığınızı satmak durumundasınız. Yani mevzuatı topladığınızı krediyle sunmak durumundasınız ve bu maliyet yükseldiği zaman ise bu noktada özellikle tüketici noktasında bir motivasyon düşüklüğü oluyordu.

Bu noktada bankaların elini güçlendirmek ve zorunlu karşılık oranlarını TL mevzuatlar açısından daha az hale getirmek bu noktada aynı zamanda bankaların da yükünü hafifletecektir. Bu tüketiciyi, bu noktada daha fazla yatırımcı motive edecektir. TL varlıklara, TL mevduatlara olan talebin artırılması yönünde bir yönlendirme durumu söz konusu olacaktır.

Sadece Türkiye’de değil, dünyada genel olarak zaten bankaları yönlendirme noktasında atmış olduğu adımlar vardır. Miktarsal sıkılaşma devam edecektir ama TL varlıklar ve TL mevduatlarla ilgili yapılacak olan bu zorunlu karşılık oranlarındaki azalma ve aslında bankaların da bu noktada yönlendirme açısından da elini daha güçlü hale getirecektir

 

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.