İhracatın yıldızları ödüle layık görüldü

Uludağ Meyve Sebze Mamülleri İhracatçıları Birliği ile Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği tarafından ‘İhracatın Yıldızları ödül töreni’ düzenlendi.

İhracatın yıldızları ödüle layık görüldü
Yayınlama: 18.04.2024 15:58:31
A+
A-

Uludağ İhracatçı Birlikleri öncülüğünde düzenlenen ödül törenine T.C. Bursa Vekili Hamdi Bolat, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya, Dernek Başkanları üyeler ve STK temsilcileri ile birlikte protokolden pek çok katılım sağlandı.

UYSMB Yönetim Kurulu Başkanı Semih Yazgan’ın konuşması şöyle;

“İhracat ülkemiz için çok önemli. Geçtiğimiz yıl gerçekten öngörümüzün çok çok üzerinde bir rakama ulaştık. 214 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleştirdik. Sanırım bu mutluluk ve hırs bu yıla da yansıdı. Yüzde 23’lük bir artışla yaklaşık olarak 44 milyon dolarlık bir farkla bu rakama ulaştık. Üretim maliyetleri artarken, ihracatın önemli para birimi olan döviz kuru sabit kaldığında bile siz ihracatçılarımızın bu anlamlı rakama ulaşmasında takdir ediyorum. Siz ihracatçılarımızın bütün bu engellere karşı gerçekten performansiniz bizim için bir gurur kaynağı oldu.

“Bursa’nın siyah incirinin ihracatını gerçekleştireceğiz”

Bu zor ürünleri farklı coğrafyalara taşıyabilmenin koşulları var. Bunlardan biri karantina koşulları. Bakanlığımız bu konuda biraz yavaş kaldı ama sağ olsun onceki dönem Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş destek çıktı. 3 yıllık bir projeyi tamamladık. Artık Bursa siyah incirini Uzak Doğu coğrafyalarına taşınması ihracatını gerçekleştireceğiz. Ülkemiz için çok değerli olan kiraz ürününü de uluslararası özellikle Uzak doğuya taşıyabilmek bizim için çok önemli.

“İncir ve ayva ürünlerini ihracata çıkaracağız”

Bursa’mızın ticaretin önder birimlerinden sivil havacılık kuruluşuyla uzak doğu coğrafyalarina gerekli ürünleri taşımak konusunda destek aldık. İncir ve Ayva ile tarım etkinliği gerçekleştireceğiz. Bugün uzun bir ödül töreni gerçekleştireceğiz. Bu konuda desteklerini esirgemeyen tarım bakanlığı ve ticaret bakanlığımıza sizin huzurunuzda teşekkür etmek istiyorum. Ayrıca emek veren herkese teşekkür ederim.

UMSMİB Yönetim Kurulu Başkanı Özkan Kamiloğlu’nun konuşmasından öne çıkanlar şöyle;

“Şahit olduğum 50 yıllık dönemde Türkiye’deki tarımsal gelişimin düşüncelerini sizinle paylaşmak istedim. Biz hangi dönemde olursak olalım bir araya gelip nasıl ileriye tanisacagiz bunu konuşalım. 6 milyar dolar tutarında meyve sebze ihracat ediyoruz. Türkiye’nin toplamda tarım ürünleri ihracatında 32 milyar dolardır.

İhracatta 4.3 oranında düşüş

Bizim ihracatımız 2023 yılında düştü. Yüzde 4.3 oranında düşme oldu. Döviz kurumunun baskı altında olması bu düşüşün sebeplerinden biridir. Bunun dışında kota ve kısıtlamalar ihracatımızın geriye doğru düşmesine sebep oldu. Bu durum çiftçi ve meyve sebze ürünü üreten kesimi zor durumda bıraktı. Bu faktörler, ihracatımızın düşmesine neden oldu.

Üretimi yeniden artırmalıyız

Bizim çok değerli ürünlerimiz var. Şeker, buğday, fındık ürünleri ülkemizin çok kıymetli üretimleriydi. Değerli ürünlerimizi artırmamız lazım. Üretimi yeniden nasıl artiririz, bunları sorgulamalıyı. Aksi takdirde ihracat yapmamız mümkün değil. Ülkenin şu an sorunu enflasyon. Enflasyonun önündeki tek engel, üretimdir. Üretim yaparsak enflasyon ortadan kalkar. Üretemediğiniz sürece bu problemi çözmeniz mümkün değil. Bu kapsamda ihracatımızı artırmak için üretim girdilerinin fiyatlarının mutlak surette çiftçilere özel olarak uygulanması lazım. Aksi takdirde dediğim gibi ihracat yapmamız mümkün değildir.

Bizim ihracatımızın gizli kahramanları var. Onlar da gece gündüz demeden taşıma yapıyor. Asıl ödüllendirilmesi gerekenlerden biri de kamyon şoförlerimiz. İhracatçılara verdiğimiz ödüllerle birlikte onları da odullendirmeliyiz.

“Doğal yönden meyve sebze korunmasının zorluğuna rağmen bu ihracat rakamlarının sağlanması ciddi bir başarıdır” diyerek konuşmasına başlayan Vali Vekili Hamdi Bolat, taşımacılık yapan kamyon şoförlerinden ihracatçı olan tüm şahıslar olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür etti.

Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya’nın konuşmalarından satır başları da şöyle;

“Tabii ki uzak ülkeler stratejimiz var. Ve bu noktada elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Kolay pazarlar değil, bunu biliyoruz. Sektörle beraber çalışıyoruz, sizlerle birlikte çalışıyoruz Başkanım da ifade etti. Geçtiğimiz dönemde bu yılın başında güçlü bir heyet, sektör kurulundan Ege’den, diğer birliklerimizden birebir ziyaret gerçekleştirdiler. Tarım Orman Bakanlığımız da bu işin içinde ve bize bağlı. Bakanlığımıza bağlı. Yoğun bir gayret içerisindeler. Inşallah muvaffak olacağız. Yani bu  karantina anlaşmaları ve diğer hususlarda biz bakanlık olarak yani Türk ihraç ürünlerinin pazarlamasından ve tanıtımından sorumlu bir bakanlık olarak ve genel müdürlük olarak elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Bu noktada da destekler veriyoruz biliyorsunuz.

“Tanıtım projesini onayladık”

Ve yine biz bakanlığımızın ortaya koyduğu tanıtım projesi kapsamında sektör kurulundan da geçen ve uludağ ihracatçı birliklerinin de ortakları arasında yer alan Türkiye yaş meyve sebze sektörü tanıtım projesini onayladık yakın zamanda. Inşallah önümüzdeki dönemde koordineli bir şekilde bu tanıtım ve pazarlama faaliyetlerine devam edeceğiz.

Ve müttefik olarak da firmalarımıza verdiğimiz bu seneki bütçe olarak söylüyorum. On yedi nokta iki milyar TL’lik ihracat destekleri bütçesini yönetiyoruz. Bizim koordinasyonumuz da yürüyor. Pazara geçiş belgesi olsun, testler olsun ve diğer bütün başlıklarda verdiğimiz desteklerle biz sonuna kadar ihracatçımızın yanındayız. Değerli başkan ifade etti. Tabii ki konjonktürel olarak alınan takım tedbirler var. Tarım Orman Bakanlığı’yla özellikle geçtiğimiz dönemde covid ve benzeri süreçler sonrasında oluşan arz sıkıntısı nedeniyle alınan birtakım tedbirler var. Bunlar profesyonel olarak alınan tedbirlerdir. Ben inanıyorum ki biz bugün de bu sebeple buradayız. Arkadaşlarımız burada. Birçok bakanlık yetkilisi burada. Ve Sahadalar. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde bu dinamik olarak yürüttüğümüz istişare süreçleriyle bunları da gözden geçireceğini düşünüyorum. Bu vesileyle bugün burada olmaktan dolayı tekrar çok teşekkür ediyorum. ”

Açılış konuşmalarının ardından toplamda yüz sekiz başarılı ihracat yapan kişiye, Dernek Başkanları tarafından ödül takdim edildi.

 

 

 

 

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.