Kılıçdaroğlu HDP’ye ne vaat etti?

Kılıçdaroğlu HDP’ye ne vaat etti?
Yayınlama: 21.07.2023 15:29:17
A+
A-

Seçim öncesi altılı masadaki her partiye cumhurbaşkanı yardımcılığı, bakanlık dağıttığı bilinen ve son olarak Ümit Özdağ’a 3 bakanlık ve MİT Başkanlığı vereceği ortaya çıkan Kılıçdaroğlu’nun HDP’ye ne vaatlerde bulunduğu hala açıklanmadı.

28 Mayıs 2023 seçimlerine altılı masanın cumhurbaşkanı adayı olarak giren ve seçimleri kaybeden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun seçimleri kazanmak için partilere verdiği gizli vaatler yavaş yavaş gün yüzüne çıkıyor. Seçimi kazanması halinde altılı masadaki ortakları İyi Parti, Deva Partisi, Saadet Partisi, Gelecek Partisi ve Demokrat Parti’ye bir cumhurbaşkanlığı yardımcılığı bir de bakanlık koltuğu sözü veren Kılıçdaroğlu’nun, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ’a verdiği vaatler de ortaya çıktı. Peki Kılıçdaroğlu HDP’nin desteğini almak için ne vaatlerde bulundu?

İTTİFAKTA OLMAYAN ÖZDAĞ’A 3 BAKANLIK VE MİT SÖZÜ

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamayla Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmesinin detaylarını verdi. Kılıçdaroğlu ile yaptığı seçim protokolünü açıklayan Özdağ, “Kılıçdaroğlu kazansaydı, İçişleri Bakanlığı dahil üç bakanlık ve MİT Başkanlığı’nı alacaktık” diyerek gündeme bomba gibi düşen gizli anlaşmayı ifşa etti. CHP Sözcüsü Faik Öztrak ise “Zafer Partisi ile kamuoyuna açıklanan bir protokol yapıldı. İki protokolde de İçişleri Bakanlığı ve MİT ile ilgili bir madde yer almadı” diyerek Özdağ’ı yalanlamıştı.

KILIÇDAROĞLU YARIM AĞIZ DOĞRULADI

Konuyla ilgili ne diyeceği merak konusu olan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise dün katıldığı bir canlı yayında Ümit Özdağ’ın bahsettiği protokol soruldu. “Sizin Özdağ ile aranızda yaptığınız özel bir protokol var mı?” sorusuna Kılıçdaroğlu, “Evet var. Bu protokolle ilgili konuşmam doğru değil. İki kişi arasında yapılan ve iki kişinin namusuna teslim edilen protokoldür. Benim bu konuda konuşmam en azından ahlaki olarak doğru değildir. Öztrak da protokolü bilmiyor ki. Danışman dahil kimse bilmiyordu” diyerek gizli bir anlaşma yapıldığını doğruladı.

HDP’YE NE VERDİ?

Kılıçdaroğlu’nun Özdağ’la yaptığı gizli anlaşmayı doğrular nitelikteki konuşmasının ardından akıllara, bugüne kadar birçok kez gündeme gelen ancak her seferinde açıklamaktan imtina edilen HDP konusu geldi.

Kılıçdaroğlu, 20 Mart 2023 tarihinde HDP Eş Genel Başkanları Mithat Sancar ve Pervin Buldan ile bir araya gelmiş, basına kapalı görüşmenin ardından HDP, Kılıçdaroğlu’na desteğini açıklamıştı.

CHP-HDP görüşmesi sonrası seçim süreci boyunca HDP Kılıçdaroğlu’nu açıkça desteklemiş, mitinglerinde Kılıçdaroğlu’na oy istemiş ve Kandil’den de peş peşe Kılıçdaroğlu’nu destekleyen açıklamalar yapılmıştı.

Seçimlerde SP, GP, Deva, DP gibi partiler Kılıçdaroğlu ve CHP’ye hiç katkı vermezken, HDP’nin baskın olduğu illerde Kılıçdaroğlu’na büyük oranda oy çıkmıştı. HDP, tarafından Kılıçdaroğlu’na verilen açık destek Güneydoğu illerindeki oy oranlarına da yansımıştı. Kılıçdaroğlu, HDP’nin bariz desteğiyle 2018’de düşük oy aldığı illerden 14 Mayıs seçimlerinde seçimleri etkileyecek düzeyde oy aldı.

Kılıçdaroğlu’nun HDP’nin etkin olduğu illerde aldığı oy oranı şu şekilde;

Ardahan 2018 CHP’nin aldığı oy %25.94, 2023 Kılıçdaroğlu’nun aldığı oy %yüzde 56.15

Iğdır 2018 CHP’nin aldığı oy %2.69, 2023 Kılıçdaroğlu’nun aldığı oy %yüzde 62.49

Van 2018 CHP’nin aldığı oy %2.48, 2023 Kılıçdaroğlu’nun aldığı oy %yüzde 62.26

Hakkari 2018 CHP’nin aldığı oy %3.49, 2023 Kılıçdaroğlu’nun aldığı oy %yüzde 72.32

KILIÇDAROĞLU HDP’YE NE SÖZ VERDİ?

Kılıçdaroğlu’nun ittifak yaptığı ve kendisini destekleyen her partiye, her genel başkana cumhurbaşkanı yardımcılığı, bakanlık ve milletvekili dağıttığının ortaya çıkmasının ardından HDP’den destek için ne vaatlerde bulunulduğu merak konusu oldu. Konuyla ilgili HDP’nin birçok isminden Kılıçdaroğlu’na “Kapalı kapılar ardında konuşulanları kamuoyuna deklare et” çağrıları yapılmasına rağmen Kılıçdaroğlu konuyla ilgili suskunluğunu korumaya devam ediyor.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.