Mehmet Şimşek borsaya iyi geldi!

Mehmet Şimşek borsaya iyi geldi!
Yayınlama: 03.06.2023 11:28:07
A+
A-

Borsa İstanbul’da seçim sonrası pozitif seyir hakim olurken yükselişte itici güç olarak ekonomi yönetiminin başına geçmesi beklenen Mehmet Şimşek’in adı etkili oldu. Borsa haftayı yüzde 15’e yakın primle kapatırken banka hisseleri öne çıktı.

Piyasaların seçim sonuçlarına verdiği tepki üzerinde düşünmeye değer. Pek çok seçmen markette, benzin deposunda ve elektrik faturalarında alıştığından daha fazlasını harcıyordu; gelirlerinin ise genel fiyat artışlarından daha az arttığının farkındaydı. Anketler değişimi işaret eden farklı ve çelişkili sinyallerle doluydu. Yatırımcılar, seçim öncesi haber döngüsünün çoğunu sonuç hakkında endişelenerek izledi ve şimdi seçimin ardından dünyanın sonunun gelmediğini keşfedip, rahatlamışa benziyor.

İşin iyi yanı, finansal geri dönüşler hızla gerçekleşiyor. Hisse senetleri ortalamadan daha iyi bir performans sergiliyor, tipik değer ölçüleri aniden yeşil renkte yanıp sönüyor. Ve yeniden 60 günlük hareketli ortalamanın üzerindeyiz. Kovan aklının -isterseniz buna kalabalığın bilgeliği deyin- tahmin piyasalarını geride bırakan tuhaf gücüne dair bir kanıt daha. Farklı beklentilerini, anlayışlarını ve tahminlerini birlikte itip kakan milyonlarca yatırımcı, değişim umudunu yeniden fiyatlıyor.

Mehmet Şimşek ismi yatırımcı duyarlılığını artırıyor, daha az makro belirsizlik, öngörülebilirlik ve daha az sürprizi simgeliyor ki bu da piyasaların genellikle tercih ettiği bir şeydir. Aslında konu daha çok ortodoks ekonomi politikalarına geri dönme olasılığıyla bağlantılı gibi duruyor. İntegral Menkul Değerler’in Araştırma Müdürü Seda Yalçınkaya, “Ekonomi politikalarındaki değişim isteği hala yerini koruyor. Piyasalar Mehmet Şimşek ismini sevdi ve olumlu bir fiyatlama içine girdi. Buradaki ana sebep ekonomi politikalarındaki normalleşme beklentisi. Alınan makro ihtiyati tedbirler, enflasyonla mücadelede geride kalmamız, kurdaki yönlendirme ve yeni ekonomi politikasının başarısız olması, değişim isteğine zemin sağlıyor” diyor.

Yatırımcı, firmaların karları için kötü olan veya en azından geleceği daha riskli hale getiren para politikalarından çıkılabileceğine dair kararlı bir mesaj bekliyor. Seda Yalçınkaya, yan yollarla devam edecek olası para politikalarıyla ilgili endişesini dile getiriyor:

 

“Yan yollarla devam edecek bir ekonomi politikasının istikrar ve güven dengesini kurmakta yardımcı olabileceğini düşünmüyorum. Kısa vadeli Borsa hareketini açıklanacak ekonomi reçetesi belirleyecek.”

 

Dinamik Yatırım’ın Başekonomisti Enver Erkan da endişeleri destekleyebilecek ikinci bir seçimin olduğunu hatırlatıyor:

 

“Borsa, önündeki en büyük belirsizliği atlatmak üzere. Para politikasının geleceği ve nasıl uygulanacağı konusu net bir şekilde ortaya konulmalı. Bununla ilgili en büyük risk ise 2024 yılı Mart ayında yapılacak olan yerel seçimler. Genişlemeci para politikalarına devam edilmesine yönelik bir beklenti hakimiyetini sürdürüyor. Bu noktada kaynak ihtiyacının nasıl giderileceği konusu kritik derecede önemli olacak.

Para politikalarının değişeceğine yönelik beklentiler, seçim arifesinde ‘baygınlık’ geçiren bankacılık hisselerini de harekete geçirdi. Phillip Capital Araştırma Müdürü Onurcan Bal, “Salı günü bankalara yönelik regülasyonların gevşeyeceği yönünde piyasada oluşan beklentilerin etkisiyle bankacılık sektöründe güç kazanan alımlar endeksi destekledi. BİST-100 Endeksi’nde kısa vadede 5.000 puan üzerinde kapanışların yaşanması teknik olarak yükselişlerin devamlılığı açısından önem taşıyor. Önümüzdeki günlerde piyasaların tüm dikkati ekonomi yönetiminin hangi isimlerden oluşacağı ve ortaya konacak ekonomi politikaları üzerinde olacak” diyor.

 

 

 

 

 

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.