Mevduat faizlerinde düşüş!

Geçtiğimiz yılın sonlarına doğru zirve yapan mevduat faizleri yeni yıl itibarıyla geriledi. Merkez Bankası’nın faiz artırımına rağmen mevduat faizlerinin gerilemesinin nedeni ne?

Mevduat faizlerinde düşüş!
Yayınlama: 10.02.2024 09:26:46
A+
A-

Geçtiğimiz yılın sonlarına doğru zirve yapan mevduat faizleri yeni yıl itibarıyla geriledi. Merkez Bankası’nın faiz artırımına rağmen mevduat faizlerinin gerilemesinin nedeni ne? Bankalar neden faizleri geri çekti?

Geçtiğimiz yılın sonlarına doğru zirve yapan mevduat faizleri yeni yıl itibarıyla geriledi. Merkez Bankası’nın faiz artırımına rağmen mevduat faizlerinin gerilemesinin nedeni ne? Bankalar neden faizleri geri çekti?

 

Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş mevduat faizleri ile ilgili dikkat çeken açıklamaları milliyet.com.tr’ye yaptı. Kurtuluş konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

ÖNÜMÜZDEKİ 6 AYA DİKKAT

Mevduat faizlerinde düşüş Aylık kazanç ne kadar oldu

“Merkez Bankası son artışla politika faizini yüzde 45’e çıkardığını açıkladı. Yeni Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan’ın açıklamalarından anladığımız kadarıyla yeni yılda faiz artırımı döngüsüne ekstrem durumlar olmadıkça gidilmeyecek. Faizin durağan tutulduğu bir 6 aylık periyot bizi bekliyor.

Merkez Bankası faizi ilk artırmaya başladığında piyasadaki mevduat faizi oranıyla politika faizinin birbirine yakınlaşacağını ve yıl sonunda eşitleneceğini bekliyorduk. Bu gerçekleşti, şu anda Merkez Bankası politika faizi yüzde 45 seviyesinde, mevduat faizleri ise yüzde 45-47 bandında gözükmekte.

Merkez Bankası’nın 2024 yılı hedeflerine ulaşmış olduğunu, politika faizi ile piyasadaki reel faiz farklılığının giderildiğini gözlemlemekteyiz.

Peki faiz artırımı yapılmasına rağmen son dönemde ‘piyasadaki mevduat faizlerinin gerilemesinin nedeni ne?’ sorusuna cevap olarak, bankaların yıllık bazda kendilerine koydukları mevduat ve kredi hedefleri bulunmakta. Bu hedefleri yakalamak için yıl sonunda mevduat faizlerinden yüksek oranda faiz sunmaktaydılar. Yıl sonunda faizler yaklaşık yüzde 52 seviyesine yükselmişti. Fakat ocak ayına gelinmesiyle birlikte yeni bir dönem başladığı için piyasalar reel oranlara geri döndüler. Şu anda yüzde 45 ile 47 arasında mevduat faizi veriyorlar. Bir diğer önemli etken de KKM’nin artık cazibesini yitirmesidir. KKM’den dönenlere yüksek oranda mevduat faizi verilmesi ile 2023 yılı sonunda mevduat faizleri oldukça yükselmişti. Şu anda yeni KKM açılmadığından ve vadesi biten KKM’ler yenilenmediğinden dolayı mevduat faizleri geri geldi. Şu andaki hali ile çok ekstrem gelişmeler olmazsa uzunca bir müddet bu faiz oranlarında kalacağımızı ve ikinci çeyreğin sonundan başlayarak artık piyasada faizin düştüğünü konuşmaya başlayacağımızı tahmin ediyoruz.

Bankalarda ağırlıklı olarak 45 ile 47 arasında oranlar söz konusu. Bazı bankalar yüzde 40’ların da altına düşebiliyor. Düşük faiz oranlarının geçici bir durum olduğunu değerlendiriyoruz.

 

 

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş