NASA çalışmalara başladı:Uzayda yapay zeka kullanılacak!

NASA’nın, astronotların uzayda görevlerini daha iyi ve faydalı bir şekilde gerçekleştirebilmeleri için ChatGPT benzeri bir yapay zeka asistanı üzerinde çalıştığı belirtildi.

NASA çalışmalara başladı:Uzayda yapay zeka kullanılacak!
Yayınlama: 26.06.2023 22:10:55
A+
A-

NASA’nın uzayda görev yapan astronotları için ChatGPT benzeri bir yapay zeka aracı geliştirdiği belirtildi.

The Guardian’ın haberine göre NASA bu amaçla, astronotların doğal dilde ChatGPT benzeri bir arayüz kullanarak manevralar yapmasına, deneyler gerçekleştirmesine ve daha pek çok şey yapmasına olanak tanıyacak bir sistem geliştiriyor.

NASA çalışmalara başladı: Astronotlar uzayda yapay zekayı kullanacak!

ASTRONOTLARIN GÖREVLERİNİ KOLAYLAŞTIRACAĞI DÜŞÜNÜLÜYOR

IEEE’nin yeni nesil uzay iletişimi konulu bir toplantısında konuşan Dr. Larissa Suzuki, “Fikir, uzay araçlarıyla karşılıklı etkileşime girdiğimiz ve onların da bize uyarılar, güneş sisteminde ve ötesinde gördükleri ilginç bulgular hakkında geri konuştukları bir noktaya ulaşmaktır. Bu artık gerçekten bilim kurgu gibi değil.” dedi.

NASA bu sistemi Ay’ın yörüngesinde dönecek ve NASA’nın Artemis görevine destek sağlayacak bir uzay istasyonu olan Lunar Gateway’e yerleştirmeyi hedefliyor. Astronotların karmaşık kılavuzlara dalmadan deneyler veya manevralar hakkında tavsiye almalarını sağlayan doğal bir dil arayüzü kullanacaktır.

NASA YAPAY ZEKA TEKNOLOJİSİNE ODAKLANDI

NASA, boş olduğu zamanlarda da çeşitli sistemleri yönetmek için yapay zeka ve makine öğrenimi teknolojilerine ihtiyaç duyacağını belirtti. Bunlar arasında bilim yüklerinin otonom operasyonları, veri aktarım önceliklendirmesi, otonom operasyonlar, Ağ Geçidi’nin sağlık yönetimi ve daha fazlası yer alıyor.

Örneğin Suzuki, sistemin veri aktarımındaki aksaklıkları ve verimsizlikleri ve diğer dijital kesintileri otomatik olarak düzelteceği bir senaryonun ana hatlarını çizdi. “Bir uzay aracı çevrimdışı olduğunda ya da yazılımı bir şekilde bozulduğunda uzaya bir mühendis gönderemeyiz” dedi.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.